Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą
średnie
1233 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
3 sztuki
1 opakowanie
0.5 łyżeczki
1 łyżka
2 sztuki
5 sztuk
1 szczypta
2 sztuki
50 gramów
50 gramów
1 opakowanie
8 sztuk
2 sztuki
1 pęczek
4 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Selera, ziemniaki i pietruszkę obierz i ugotuj do miękkości z dodatkiem liścia i ziela – następnie wystudź i zmiksuj w blenderze na gładką masę. Oba rodzaje soczewicy ugotuj, następnie odcedź. Ciecierzycę również odcedź.

Krok 2
W misce połącz zmiksowane warzywa, ciecierzycę oraz soczewicę. Dodaj jajka, bułkę tartą, paprykę ostrą, kmin rzymski oraz przyprawę do mięsa mielonego Knorr. Wymieszaj dokładnie. Śliwki pokrój w paseczki, kolendrę posiekaj – również dodaj do masy. Dopraw do smaku pieprzem.

Krok 3
Formę keksówkę posmaruj tłuszczem i oprósz tarta bułką. Wypełnij ją przygotowaną masą i wygładź. Formę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 50 minut.

Krok 4
Pasztet wystudź w formie, po tym czasie wyjmij z foremki, pokrój w centymetrowej grubości plastry i podawaj.


Dobra rada:
Z takiej masy możesz przygotować również kotleciki – z surowej jeszcze masy po prostu uformuj niewielkie kotleciki, obtocz w tartej bułce i usmaż. Gotowe!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą
Nie wymaga dużego kuchennego doświadczenia, ale potrafi zachwycić smakiem i aromatem. Czy nasz pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą ma jakieś słabsze strony? Zbyt szybko znika z talerzy! Lepiej od razu przygotuj dwie brytfanny, bo trudno będzie się od niego oderwać.
Dla kogo?
Mięsna klasyka od roślinnej strony prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Przekonaj swoich gości, że wegetariańskiemu jadłospisowi niczego nie brakuje. Nawet zdeklarowani mięsożercy będą prosić o dokładkę.
Na jaką okazję?
90 minut na przygotowanie to dużo? Pomyśl, że wchodzisz do kuchni jeden raz i przekąskę na 2–3 dni masz z głowy. Pasztet warzywny na gorąco będzie gwiazdą przyjęcia, na zimno weźmiesz go na wynos, gdziekolwiek chcesz.
Czy wiesz, że?
Na przełomie XVII i XVIII wieku umiejętne przyrządzenie pasztetu było traktowane jako sztuka. Pasztetnicy, którzy najlepiej zgłębili te tajniki, cieszyli się ogromnym uznaniem na najbogatszych dworach.
Dla urozmaicenia:
Dzięki zwartej konsystencji pasztet warzywny nie sprawia problemów przy krojeniu. Kuszące plastry świetnie smakują na ciepło z marynatami lub konfiturami. Możesz serwować go na zimno jako smarowidło do świeżego pieczywa.