Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

177 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

465 osób wydrukowało

Pobierz pdf

632 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

1 łyżka

2 sztuki

5 sztuk

1 szczypta

2 sztuki

50 gramów

50 gramów

1 opakowanie

8 sztuk

2 sztuki

1 pęczek

4 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Selera, ziemniaki i pietruszkę obierz i ugotuj do miękkości z dodatkiem liścia i ziela – następnie wystudź i zmiksuj w blenderze na gładką masę. Oba rodzaje soczewicy ugotuj, następnie odcedź. Ciecierzycę również odcedź.

Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - Krok 1

Krok 2

W misce połącz zmiksowane warzywa, ciecierzycę oraz soczewicę. Dodaj jajka, bułkę tartą, paprykę ostrą, kmin rzymski oraz przyprawę do mięsa mielonego Knorr. Wymieszaj dokładnie. Śliwki pokrój w paseczki, kolendrę posiekaj – również dodaj do masy. Dopraw do smaku pieprzem.

Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - Krok 2

Krok 3

Formę keksówkę posmaruj tłuszczem i oprósz tarta bułką. Wypełnij ją przygotowaną masą i wygładź. Formę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 50 minut.

Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - Krok 3

Krok 4

Pasztet wystudź w formie, po tym czasie wyjmij z foremki, pokrój w centymetrowej grubości plastry i podawaj.

Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Z takiej masy możesz przygotować również kotleciki – z surowej jeszcze masy po prostu uformuj niewielkie kotleciki, obtocz w tartej bułce i usmaż. Gotowe!

2

Opinie o przepisie

  • Halina Leman

    Halina Leman , 08.04.2019

    super przepisy wypróbuję proszę więcej takich przepisów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wincenty Mrózek

    wincenty Mrózek , 08.04.2019

    pychota zrobię go

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ratatouille
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrąPasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą

Nie wymaga dużego kuchennego doświadczenia, ale potrafi zachwycić smakiem i aromatem. Czy nasz pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą ma jakieś słabsze strony? Zbyt szybko znika z talerzy! Lepiej od razu przygotuj dwie brytfanny, bo trudno będzie się od niego oderwać.

Dla kogo?

Mięsna klasyka od roślinnej strony prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Przekonaj swoich gości, że wegetariańskiemu jadłospisowi niczego nie brakuje. Nawet zdeklarowani mięsożercy będą prosić o dokładkę.

Na jaką okazję?

90 minut na przygotowanie to dużo? Pomyśl, że wchodzisz do kuchni jeden raz i przekąskę na 2–3 dni masz z głowy. Pasztet warzywny na gorąco będzie gwiazdą przyjęcia, na zimno weźmiesz go na wynos, gdziekolwiek chcesz.

Czy wiesz, że?

Na przełomie XVII i XVIII wieku umiejętne przyrządzenie pasztetu było traktowane jako sztuka. Pasztetnicy, którzy najlepiej zgłębili te tajniki, cieszyli się ogromnym uznaniem na najbogatszych dworach.

Dla urozmaicenia:

Dzięki zwartej konsystencji pasztet warzywny nie sprawia problemów przy krojeniu. Kuszące plastry świetnie smakują na ciepło z marynatami lub konfiturami. Możesz serwować go na zimno jako smarowidło do świeżego pieczywa.