Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

135 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

464 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

632 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

50 gramów

50 gramów

1 opakowanie

8 sztuk

2 sztuki

1 pęczek

4 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Selera, ziemniaki i pietruszkę obierz i ugotuj do miękkości z dodatkiem liścia i ziela – następnie wystudź i zmiksuj w blenderze na gładką masę. Oba rodzaje soczewicy ugotuj, następnie odcedź. Ciecierzycę również odcedź.

Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - Krok 1

Krok 2

W misce połącz zmiksowane warzywa, ciecierzycę oraz soczewicę. Dodaj jajka, bułkę tartą, paprykę ostrą, kmin rzymski oraz przyprawę do mięsa mielonego Knorr. Wymieszaj dokładnie. Śliwki pokrój w paseczki, kolendrę posiekaj – również dodaj do masy. Dopraw do smaku pieprzem.

Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - Krok 2

Krok 3

Formę keksówkę posmaruj tłuszczem i oprósz tarta bułką. Wypełnij ją przygotowaną masą i wygładź. Formę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 50 minut.

Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - Krok 3

Krok 4

Pasztet wystudź w formie, po tym czasie wyjmij z foremki, pokrój w centymetrowej grubości plastry i podawaj.

Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Z takiej masy możesz przygotować również kotleciki – z surowej jeszcze masy po prostu uformuj niewielkie kotleciki, obtocz w tartej bułce i usmaż. Gotowe!

2

Opinie o przepisie

  • Halina Leman

    Halina Leman

    super przepisy wypróbuję proszę więcej takich przepisów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wincenty Mrózek

    wincenty Mrózek

    pychota zrobię go

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Ziele angielskie z Meksyku Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Ziele angielskie z Meksyku Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrąPasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą

Nie wymaga dużego kuchennego doświadczenia, ale potrafi zachwycić smakiem i aromatem. Czy nasz pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą ma jakieś słabsze strony? Zbyt szybko znika z talerzy! Lepiej od razu przygotuj dwie brytfanny, bo trudno będzie się od niego oderwać.

Dla kogo?

Mięsna klasyka od roślinnej strony prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Przekonaj swoich gości, że wegetariańskiemu jadłospisowi niczego nie brakuje. Nawet zdeklarowani mięsożercy będą prosić o dokładkę.

Na jaką okazję?

90 minut na przygotowanie to dużo? Pomyśl, że wchodzisz do kuchni jeden raz i przekąskę na 2–3 dni masz z głowy. Pasztet warzywny na gorąco będzie gwiazdą przyjęcia, na zimno weźmiesz go na wynos, gdziekolwiek chcesz.

Czy wiesz, że?

Na przełomie XVII i XVIII wieku umiejętne przyrządzenie pasztetu było traktowane jako sztuka. Pasztetnicy, którzy najlepiej zgłębili te tajniki, cieszyli się ogromnym uznaniem na najbogatszych dworach.

Dla urozmaicenia:

Dzięki zwartej konsystencji pasztet warzywny nie sprawia problemów przy krojeniu. Kuszące plastry świetnie smakują na ciepło z marynatami lub konfiturami. Możesz serwować go na zimno jako smarowidło do świeżego pieczywa.