Kremowy żurek z pieczonych ziemniaków z kozim serem i chipsami z batatów
łatwe
395 osób zapisało

Składniki
500 mililitrów
2 sztuki
3 sztuki
5 sztuk
1 łyżka
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
3 sztuki
50 gramów
8 sztuk
1 łyżka
2 łyżki
1 garść
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby zalej szklanką wrzącej wody, przykryj i odstaw na 10 minut (po tym czasie grzyby pokrój w cieniutkie paseczki, wywar zachowaj). Ziemniaki posmaruj oliwą, oprósz solą i upiecz w piekarniku – 180 st., ok. 25-30 minut. Po upieczeniu wystudź i obierz ze skóry, farsz pokrój w kostkę 1x1 cm i wymieszaj z majerankiem.

Krok 2
Batata obierz a następnie pokrój w cieniutkie plasterki. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, posmaruj oliwą i rozłóż plastry ziemniaka. Z wierzchu skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 8-10 minut. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój na połówki.

Krok 3
W garnku rozgrzej olej, przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Dodaj grzyby, liść i ziele angielskie, następnie wlej wywar z grzybów i zagotuj.

Krok 4
Do garnka wlej wywar warzywny, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut. Następnie wlej zakwas i zagotuj, dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj jeszcze 10 minut. Zupę dopraw do smaku chrzanem i zapraw śmietaną.

Krok 5
Gotowy żurek nalej do talerzy, udekoruj chipsami z batata, dodaj pokruszony ser kozi, połówki jajek i podawaj.


Dobra rada:
Jeśli chcesz, oczywiście żurek możesz przygotować z białą kiełbasą nie zmieniając w ogóle przepisu – po prostu dodaj kiełbasę do wywaru a następnie pokrój ją w krążki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowy żurek z pieczonych ziemniaków z kozim serem i chipsami z batatów
Nie ma Wielkanocy bez kolorowych pisanek i aromatycznego żurku! Ta gęsta, rozgrzewająca zupa powinna jednak pojawiać się na naszych stołach znacznie częściej. Spokojnie, prędko ci się nie znudzi! Kilka stylowych dodatków zmieni ją nie do poznania – próbowałeś już kiedyś kremowego żurku z pieczonych ziemniaków, z dodatkiem koziego sera i chipsów z batatów? Jeśli nie, najwyższy czas to zmienić!
Dla kogo?
Z żurkiem z ziemniaków może konkurować tylko wigilijny barszcz z uszkami. Planowałeś wiosenne porządki? Zacznij od odkurzenia swoich przepisów. Kozi ser, bataty i przepiórcze jaja skutecznie odświeżą twoją kuchnię!
Na jaką okazję?
Wreszcie masz szansę zaskoczyć bliskich zebranych przy wielkanocnym stole. Te święta będą niezapomniane. Oto żurek, który sprawdzi się w roli eleganckiej przystawki niezależnie od daty w kalendarzu.
Czy wiesz, że?
Nazwa żur pochodzi od niemieckiego wyrażenia sauer, tłumaczonego jako kwaśny. W Czechach zupę znajdziesz pod hasłem kyselo, interpretowanym w ten sam sposób.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie wyobrażasz sobie żurku bez białej kiełbasy, dodaj ją śmiało! Wcześniej tylko upewnij się, że przy twoim stole nie zasiądą osoby preferujące dietę roślinną.