
Składniki
ciasto na pizzę:
550 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
7 gramów
320 mililitrów
50 mililitrów
1 łyżeczka
pesto z rukoli:
0.25 szklanki
50 gramów
1 sztuka
150 mililitrów
50 gramów
50 gramów
karmelizowana cebula:
10 sztuk
2 łyżki
1 łyżka
200 mililitrów
4 ziarna
1 sztuka
przybranie:
100 gramów
1 sztuka
50 mililitrów
2 szczypty
100 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużej misce połącz wszystkie składniki na ciasto do pizzy, woda powinna być letnia, dokładnie wymieszaj, pougniataj aby stało się jednolite. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw na bok w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną pracować, a ciasto podwoi swoją objętość.

Krok 2
Dynię i cebulę obierz, dynię pokój w cienkie plastry, cebulę przekrój na cztery części, a cukinię pokrój w półplasterki.

Krok 3
Dynię i cukinię wymieszaj z ketchupem, dopraw chili i odstaw na bok.

Krok 4
Skarmelizuj cukier na dnie małego garnka, wrzuć do niego kawałek laski cynamonu, goździki, chwilę niech się prażą, dodaj cebulę, smaż w karmelu przez kilka sekund, po czym całość zalej winem i octem. Gotuj aż woda z garnka zupełnie odparuje, a cukier na nowo zacznie się karmelizować. Przełóż wtedy cebulę na pergamin pozbywając się nadmiaru sosu.

Krok 5
Na suchej patelni upraż pestki słonecznika, wystudź je, a następnie przełóż do kielicha miksera, dodaj umytą - ale suchą rukolę, oliwę, sery oraz czosnek. Wszystko razem dokładnie zmiksuj, tak aby powstał gęsty sos.

Krok 6
Wyrośnięte ciasto pizzy zagnieć kilkoma ruchami ręki, a następnie przełóż na deskę i uformuj dowolny owalny kształt. Pizza nie powinna być gruba. Wierzch pizzy posmaruj pesto z rukoli na wierzch ułóż kawałki dyni i cukinii, suszone pomidory oraz karmelizowane cebulki, dodaj plastry sera, układaj je nieregularnie. Placek wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 20 minut. Gotową pizzę pokrój na kawałki, podawaj z ketchupem Hellmann‘s z Miodem.


Dobra rada:
Na wierzch upieczonej pizzy możesz położyć świeżą rukolę skropioną oliwą.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wege pizza z dynią
Hawajska czy pepperoni? Odpowiedź będzie zaskakująca: Dyniowa! Brzmi nieco egzotycznie? Może i tak, ale jedno jest pewne – jeśli raz spróbujesz dyniowej pizzy z pesto i karmelizowaną cebulą, to pokochasz jej smak na dłużej! Wypróbuj przepis na wege pizzę z dynią w swojej kuchni.
Dla kogo?
Dla każdego, kto jest otwarty na próbowanie nowych rzeczy. Dzięki ciekawie skomponowanym posiłkom możesz rozsmakować się w tym nieoczywistym połączeniu smaków.
Na jaką okazję?
Wege pizza z dynią świetnie sprawdzi się, gdy podczas leniwego, sobotniego popołudnia zechcesz przygotować do jedzenia coś niekonwencjonalnego. Pora na kulinarne eksperymenty!
Czy wiesz, że?
Dynia była znana już w czasach starożytnych. Na słynnych z przepychu ucztach, urządzanych przez rzymskiego polityka Lukullusa, serwowano dynię smażoną w miodzie.
Dla urozmaicenia
Jeśli dodasz do ciasta na wege pizzę nawet niewielką ilość kaszy manny, możesz mieć pewność, że ciasto będzie kruche i wyjątkowo smaczne!