Wege pizza z dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wege pizza z dynią

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

37 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto na pizzę:

550 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

7 gramów

320 mililitrów

50 mililitrów

1 łyżeczka

pesto z rukoli:

0.25 szklanki

50 gramów

1 sztuka

150 mililitrów

50 gramów

50 gramów

karmelizowana cebula:

10 sztuk

2 łyżki

1 łyżka

200 mililitrów

4 ziarna

1 sztuka

przybranie:

100 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

2 szczypty

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce połącz wszystkie składniki na ciasto do pizzy, woda powinna być letnia, dokładnie wymieszaj, pougniataj aby stało się jednolite. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw na bok w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną pracować, a ciasto podwoi swoją objętość.

Wege pizza z dynią - Krok 1

Krok 2

Dynię i cebulę obierz, dynię pokój w cienkie plastry, cebulę przekrój na cztery części, a cukinię pokrój w półplasterki.

Wege pizza z dynią - Krok 2

Krok 3

Dynię i cukinię wymieszaj z ketchupem, dopraw chili i odstaw na bok.

Wege pizza z dynią - Krok 3

Krok 4

Skarmelizuj cukier na dnie małego garnka, wrzuć do niego kawałek laski cynamonu, goździki, chwilę niech się prażą, dodaj cebulę, smaż w karmelu przez kilka sekund, po czym całość zalej winem i octem. Gotuj aż woda z garnka zupełnie odparuje, a cukier na nowo zacznie się karmelizować. Przełóż wtedy cebulę na pergamin pozbywając się nadmiaru sosu.

Wege pizza z dynią - Krok 4

Krok 5

Na suchej patelni upraż pestki słonecznika, wystudź je, a następnie przełóż do kielicha miksera, dodaj umytą - ale suchą rukolę, oliwę, sery oraz czosnek. Wszystko razem dokładnie zmiksuj, tak aby powstał gęsty sos.

Wege pizza z dynią - Krok 5

Krok 6

Wyrośnięte ciasto pizzy zagnieć kilkoma ruchami ręki, a następnie przełóż na deskę i uformuj dowolny owalny kształt. Pizza nie powinna być gruba. Wierzch pizzy posmaruj pesto z rukoli na wierzch ułóż kawałki dyni i cukinii, suszone pomidory oraz karmelizowane cebulki, dodaj plastry sera, układaj je nieregularnie. Placek wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 20 minut. Gotową pizzę pokrój na kawałki, podawaj z ketchupem Hellmann‘s z Miodem.

Wege pizza z dynią - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Na wierzch upieczonej pizzy możesz położyć świeżą rukolę skropioną oliwą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wege pizza z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wege pizza z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wege pizza z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wege pizza z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wege pizza z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wege pizza z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wege pizza z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wege pizza z dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wege pizza z dyniąWege pizza z dynią

Hawajska czy pepperoni? Odpowiedź będzie zaskakująca: Dyniowa! Brzmi nieco egzotycznie? Może i tak, ale jedno jest pewne – jeśli raz spróbujesz dyniowej pizzy z pesto i karmelizowaną cebulą, to pokochasz jej smak na dłużej! Wypróbuj przepis na wege pizzę z dynią w swojej kuchni.

Dla kogo?

Dla każdego, kto jest otwarty na próbowanie nowych rzeczy. Dzięki ciekawie skomponowanym posiłkom możesz rozsmakować się w tym nieoczywistym połączeniu smaków.

Na jaką okazję?

Wege pizza z dynią świetnie sprawdzi się, gdy podczas leniwego, sobotniego popołudnia zechcesz przygotować do jedzenia coś niekonwencjonalnego. Pora na kulinarne eksperymenty!

Czy wiesz, że?

Dynia była znana już w czasach starożytnych. Na słynnych z przepychu ucztach, urządzanych przez rzymskiego polityka Lukullusa, serwowano dynię smażoną w miodzie.

Dla urozmaicenia

Jeśli dodasz do ciasta na wege pizzę nawet niewielką ilość kaszy manny, możesz mieć pewność, że ciasto będzie kruche i wyjątkowo smaczne!