Wege pizza z dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wege pizza z dynią

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

59 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto na pizzę:

550 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

7 gramów

320 mililitrów

50 mililitrów

1 łyżeczka

pesto z rukoli:

0.25 szklanki

50 gramów

1 sztuka

150 mililitrów

50 gramów

50 gramów

karmelizowana cebula:

10 sztuk

2 łyżki

1 łyżka

200 mililitrów

4 ziarna

1 sztuka

przybranie:

100 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

2 szczypty

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce połącz wszystkie składniki na ciasto do pizzy, woda powinna być letnia, dokładnie wymieszaj, pougniataj aby stało się jednolite. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw na bok w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną pracować, a ciasto podwoi swoją objętość.

Wege pizza z dynią - Krok 1

Krok 2

Dynię i cebulę obierz, dynię pokój w cienkie plastry, cebulę przekrój na cztery części, a cukinię pokrój w półplasterki.

Wege pizza z dynią - Krok 2

Krok 3

Dynię i cukinię wymieszaj z ketchupem, dopraw chili i odstaw na bok.

Wege pizza z dynią - Krok 3

Krok 4

Skarmelizuj cukier na dnie małego garnka, wrzuć do niego kawałek laski cynamonu, goździki, chwilę niech się prażą, dodaj cebulę, smaż w karmelu przez kilka sekund, po czym całość zalej winem i octem. Gotuj aż woda z garnka zupełnie odparuje, a cukier na nowo zacznie się karmelizować. Przełóż wtedy cebulę na pergamin pozbywając się nadmiaru sosu.

Wege pizza z dynią - Krok 4

Krok 5

Na suchej patelni upraż pestki słonecznika, wystudź je, a następnie przełóż do kielicha miksera, dodaj umytą - ale suchą rukolę, oliwę, sery oraz czosnek. Wszystko razem dokładnie zmiksuj, tak aby powstał gęsty sos.

Wege pizza z dynią - Krok 5

Krok 6

Wyrośnięte ciasto pizzy zagnieć kilkoma ruchami ręki, a następnie przełóż na deskę i uformuj dowolny owalny kształt. Pizza nie powinna być gruba. Wierzch pizzy posmaruj pesto z rukoli na wierzch ułóż kawałki dyni i cukinii, suszone pomidory oraz karmelizowane cebulki, dodaj plastry sera, układaj je nieregularnie. Placek wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 20 minut. Gotową pizzę pokrój na kawałki, podawaj z ketchupem Hellmann‘s z Miodem.

Wege pizza z dynią - Krok 6
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Na wierzch upieczonej pizzy możesz położyć świeżą rukolę skropioną oliwą.

1

Opinie o przepisie

  • Kamila Kolbuch

    Kamila Kolbuch , 02.11.2022

    Wygląda obłednie. Z chęcią spróbuje.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wege pizza z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wege pizza z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wege pizza z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wege pizza z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wege pizza z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wege pizza z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wege pizza z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wege pizza z dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wege pizza z dyniąWege pizza z dynią

Hawajska czy pepperoni? Odpowiedź będzie zaskakująca: Dyniowa! Brzmi nieco egzotycznie? Może i tak, ale jedno jest pewne – jeśli raz spróbujesz dyniowej pizzy z pesto i karmelizowaną cebulą, to pokochasz jej smak na dłużej! Wypróbuj przepis na wege pizzę z dynią w swojej kuchni.

Dla kogo?

Dla każdego, kto jest otwarty na próbowanie nowych rzeczy. Dzięki ciekawie skomponowanym posiłkom możesz rozsmakować się w tym nieoczywistym połączeniu smaków.

Na jaką okazję?

Wege pizza z dynią świetnie sprawdzi się, gdy podczas leniwego, sobotniego popołudnia zechcesz przygotować do jedzenia coś niekonwencjonalnego. Pora na kulinarne eksperymenty!

Czy wiesz, że?

Dynia była znana już w czasach starożytnych. Na słynnych z przepychu ucztach, urządzanych przez rzymskiego polityka Lukullusa, serwowano dynię smażoną w miodzie.

Dla urozmaicenia

Jeśli dodasz do ciasta na wege pizzę nawet niewielką ilość kaszy manny, możesz mieć pewność, że ciasto będzie kruche i wyjątkowo smaczne!