Wege pizza z dynią

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

12 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto na pizzę:

550 gramów

7 gramów

150 mililitrów

320 mililitrów

2 łyżki

1 łyżeczka

karmelizowana cebula:

10 sztuk

1 łyżka

200 mililitrów

1 sztuka

pesto z rukoli:

50 gramów

50 gramów

0.25 szklanki

50 gramów

1 sztuka

przybranie:

100 gramów

2 szczypty

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce połącz wszystkie składniki na ciasto do pizzy, woda powinna być letnia, dokładnie wymieszaj, pougniataj aby stało się jednolite. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw na bok w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną pracować, a ciasto podwoi swoją objętość.

Wege pizza z dynią - Krok 1

Krok 2

Dynię i cebulę obierz, dynię pokój w cienkie plastry, cebulę przekrój na cztery części, a cukinię pokrój w półplasterki.

Wege pizza z dynią - Krok 2

Krok 3

Dynię i cukinię wymieszaj z ketchupem, dopraw chili i odstaw na bok.

Wege pizza z dynią - Krok 3

Krok 4

Skarmelizuj cukier na dnie małego garnka, wrzuć do niego kawałek laski cynamonu, goździki, chwilę niech się prażą, dodaj cebulę, smaż w karmelu przez kilka sekund, po czym całość zalej winem i octem. Gotuj aż woda z garnka zupełnie odparuje, a cukier na nowo zacznie się karmelizować. Przełóż wtedy cebulę na pergamin pozbywając się nadmiaru sosu.

Wege pizza z dynią - Krok 4

Krok 5

Na suchej patelni upraż pestki słonecznika, wystudź je, a następnie przełóż do kielicha miksera, dodaj umytą - ale suchą rukolę, oliwę, ser parmezan i pecorino oraz czosnek. Wszystko razem dokładnie zmiksuj, tak aby powstał gęsty sos.

Wege pizza z dynią - Krok 5

Krok 6

Wyrośnięte ciasto pizzy zagnieć kilkoma ruchami ręki, a następnie przełóż na deskę i uformuj dowolny owalny kształt. Pizza nie powinna być gruba. Wierzch pizzy posmaruj pesto z rukoli na wierzch ułóż kawałki dyni i cukinii, suszone pomidory oraz karmelizowane cebulki, dodaj kozi ser trąc na cienkie plastry i układając nieregularnie. Placek wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 20 minut. Gotową pizzę pokrój na kawałki, podawaj z ketchupem Hellmann‘s z Miodem.

Wege pizza z dynią - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Na wierzch upieczonej pizzy możesz położyć świeżą rukolę skropioną oliwą.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wege pizza z dyniąWege pizza z dynią

Hawajska czy pepperoni? Odpowiedź będzie zaskakująca: Dyniowa! Brzmi nieco egzotycznie? Może i tak, ale jedno jest pewne – jeśli raz spróbujesz dyniowej pizzy z pesto i karmelizowaną cebulą, to pokochasz jej smak na dłużej! Wypróbuj przepis na wege pizzę z dynią w swojej kuchni.

Dla kogo?

Dla każdego, kto jest otwarty na próbowanie nowych rzeczy. Dzięki ciekawie skomponowanym posiłkom możesz rozsmakować się w tym nieoczywistym połączeniu smaków.

Na jaką okazję?

Wege pizza z dynią świetnie sprawdzi się, gdy podczas leniwego, sobotniego popołudnia zechcesz przygotować do jedzenia coś niekonwencjonalnego. Pora na kulinarne eksperymenty!

Czy wiesz, że?

Dynia była znana już w czasach starożytnych. Na słynnych z przepychu ucztach, urządzanych przez rzymskiego polityka Lukullusa, serwowano dynię smażoną w miodzie.

Dla urozmaicenia

Jeśli dodasz do ciasta na wege pizzę nawet niewielką ilość kaszy manny, możesz mieć pewność, że ciasto będzie kruche i wyjątkowo smaczne!