Steki wołowe w marynacie z suszonych pomidorów
łatwe
136 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
100 gramów
1 pęczek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki marynaty przełóż do blendera i zmiksuj na jednolitą masę.
Krok 2
Gotową marynatą natrzyj wołowe steki i odstaw je na minimum 1 godzinę do lodówki.
Krok 3
Po tym czasie grilluj steki lub smaż na domowej patelni po 5-7 minut z każdej strony, w zależności od tego , jaki stopień wysmażenia mięsa lubisz oraz jakiej grubości są Twoje steki.

Dobra rada:
Do takich steków wspaniale pasuje sałatka ze świeżych warzyw z ziołowym dressingiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Steki wołowe w marynacie z suszonych pomidorów
Przygotowujesz przyjęcie lub uroczystą kolację? Na takie okazje dobrze sprawdzą się steki wołowe w marynacie z suszonych pomidorów. To danie smaczne i efektowne, a do tego łatwe w przyrządzeniu. Potrawę możesz przygotować na przykład z polędwicy wołowej. Nie wylewaj zalewy spod suszonych pomidorów – może Ci się przydać do przyrządzenia marynaty. Pamiętaj, żeby nie grillować zamarynowanego mięsa od razu po wyjęciu z lodówki. Najlepiej odczekaj około pół godziny. Wołowinę należy smażyć na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Pamiętaj, że nie wolno jej w tym czasie nakłuwać – obracaj ją np. delikatnie łopatką lub szczypcami. Steki wołowe w marynacie z suszonych pomidorów podawaj na przykład z pieczonymi w ziołach ziemniakami, karbowanymi frytkami lub smażonymi ćwiartkami ziemniaków. Jako warzywny dodatek zaserwuj kompozycję zielonej sałaty, rukoli, pomidorów i czerwonej cebuli, koniecznie z sosem winegret. Udekoruj całość świeżą bazylią lub rozmarynem. Sprawdź nasz przepis i podziel się z nami swoją opinią na temat proponowanych steków wołowych w marynacie z suszonych pomidorów.