Steki wołowe w marynacie z suszonych pomidorów
łatwe
136 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
100 gramów
1 pęczek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki marynaty przełóż do blendera i zmiksuj na jednolitą masę.
Krok 2
Gotową marynatą natrzyj wołowe steki i odstaw je na minimum 1 godzinę do lodówki.
Krok 3
Po tym czasie grilluj steki lub smaż na domowej patelni po 5-7 minut z każdej strony, w zależności od tego , jaki stopień wysmażenia mięsa lubisz oraz jakiej grubości są Twoje steki.

Dobra rada:
Do takich steków wspaniale pasuje sałatka ze świeżych warzyw z ziołowym dressingiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Steki wołowe w marynacie z suszonych pomidorów
Przygotowujesz przyjęcie lub uroczystą kolację? Na takie okazje dobrze sprawdzą się steki wołowe w marynacie z suszonych pomidorów. To danie smaczne i efektowne, a do tego łatwe w przyrządzeniu. Potrawę możesz przygotować na przykład z polędwicy wołowej. Nie wylewaj zalewy spod suszonych pomidorów – może Ci się przydać do przyrządzenia marynaty. Pamiętaj, żeby nie grillować zamarynowanego mięsa od razu po wyjęciu z lodówki. Najlepiej odczekaj około pół godziny. Wołowinę należy smażyć na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Pamiętaj, że nie wolno jej w tym czasie nakłuwać – obracaj ją np. delikatnie łopatką lub szczypcami. Steki wołowe w marynacie z suszonych pomidorów podawaj na przykład z pieczonymi w ziołach ziemniakami, karbowanymi frytkami lub smażonymi ćwiartkami ziemniaków. Jako warzywny dodatek zaserwuj kompozycję zielonej sałaty, rukoli, pomidorów i czerwonej cebuli, koniecznie z sosem winegret. Udekoruj całość świeżą bazylią lub rozmarynem. Sprawdź nasz przepis i podziel się z nami swoją opinią na temat proponowanych steków wołowych w marynacie z suszonych pomidorów.


































