Składniki
4 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
4 łyżki
4 sztuki
5 sztuk
1 szczypta
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Steki skrop oliwą z oliwek, natrzyj musztardą i sosem Worcester.
Krok 2
Następnie posyp przyprawą Knorr i odstaw na 15 minut, aby mięso lekko się zamarynowało.
Krok 3
Mięso smaż na średnio rozgrzanym grillu po 6-8 minut z każdej strony. Jeśli lubisz wołowinę mniej lub bardziej krwistą dostosuj czas smażenia do własnych upodobań.
Krok 4
Ziemniaki dokładnie umyj, następnie ugotuj w mundurkach tak, aby były półsurowe.
Krok 5
Następnie wystudź i pokrój w cząstki, księżyce.
Krok 6
Ziemniaki smaż na oleju, aż zrobią się chrupiące. Dopraw je solą, pieprzem cayenne i posiekanym rozmarynem. Mięso podawaj wraz z ziemniakami natychmiast po przygotowaniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejInne przepisy
Antrykot wołowy po amerykańsku
Czasem przychodzi ochota na zjedzenie prawdziwie mięsnego posiłku. Zwłaszcza mężczyźni często marzą o treściwym obiedzie, w którym główną rolę zagra smażony stek z wołowiny. Jaka potrawa jest w stanie sprostać tym oczekiwaniom? Dorodny antrykot przyrządzony po amerykańsku. Przygotowanie takiego dania, nawet w polskich warunkach, jest bardzo proste. Wystarczy wybrać odpowiedni kawałek antrykotu i potraktować go należycie przyprawami. Do marynaty najlepiej pasować będą pikantna musztarda Dijon i korzenny sos Worcester. Aby jeszcze bardziej podkręcić smak, użyj Naturalnej Przyprawy do mięs Knorr. Mięso najlepiej usmażyć na grillu. Jeśli jednak nie posiadasz grilla, użyj patelni grillowej. Dzięki grillowaniu w wysokiej temperaturze antrykot zatrzyma swoje aromaty i nie będzie suchy. Możesz również zadecydować o stopniu wysmażenia mięsa, zgodnie ze swoimi preferencjami. Nieodzownym dodatkiem do antrykotu po amerykańsku są ziemniaki lub frytki. Zaskocz swoich najbliższych i przygotuj jako dodatek aromatyczne smażone ziemniaki z rozmarynem.