Antrykot wołowy – przepis na stek po amerykańsku | Przepisy.pl pixel

Antrykot wołowy po amerykańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

354 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

216 osób wydrukowało

Pobierz pdf

378 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

4 łyżki

4 sztuki

5 sztuk

1 szczypta

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Steki skrop oliwą z oliwek, natrzyj musztardą i sosem Worcester.

Antrykot wołowy po amerykańsku  - Krok 1

Krok 2

Następnie posyp przyprawą Knorr i odstaw na 15 minut, aby mięso lekko się zamarynowało.

Antrykot wołowy po amerykańsku  - Krok 2

Krok 3

Mięso smaż na średnio rozgrzanym grillu po 6-8 minut z każdej strony. Jeśli lubisz wołowinę mniej lub bardziej krwistą dostosuj czas smażenia do własnych upodobań.

Antrykot wołowy po amerykańsku  - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki dokładnie umyj, następnie ugotuj w mundurkach tak, aby były półsurowe.

Antrykot wołowy po amerykańsku  - Krok 4

Krok 5

Następnie wystudź i pokrój w cząstki, księżyce.

Antrykot wołowy po amerykańsku  - Krok 5

Krok 6

Ziemniaki smaż na oleju, aż zrobią się chrupiące. Dopraw je solą, pieprzem cayenne i posiekanym rozmarynem. Mięso podawaj wraz z ziemniakami natychmiast po przygotowaniu.

Antrykot wołowy po amerykańsku  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Antrykot wołowy po amerykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Antrykot wołowy po amerykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Antrykot wołowy po amerykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Antrykot wołowy po amerykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Antrykot wołowy po amerykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Antrykot wołowy po amerykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Antrykot wołowy po amerykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Antrykot wołowy po amerykańsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Antrykot wołowy po amerykańsku Antrykot wołowy po amerykańsku

Przygotowanie takiego dania, nawet w polskich warunkach, jest bardzo proste. Wystarczy wybrać odpowiedni kawałek antrykotu wołowego – przepis podpowie, jak potraktować go należycie przyprawami. Do marynaty najlepiej pasować będą pikantna musztarda Dijon i korzenny sos Worcester. Aby jeszcze bardziej podkręcić smak antrykotu wołowego, użyj Naturalnej Przyprawy do mięs Knorr.

Dla kogo?

Czasem przychodzi ochota na zjedzenie prawdziwie mięsnego posiłku. Zwłaszcza mężczyźni często marzą o treściwym obiedzie, w którym główną rolę zagra smażony stek z wołowiny. Jaka potrawa jest w stanie sprostać tym oczekiwaniom? Dorodny antrykot wołowy przyrządzony po amerykańsku. Przepis zawiera wszystkie informacje, które potrzebne są do jego zrobienia, więc na pewno dasz radę!

Na jaką okazję?

Zdarzają się takie momenty, w których na stole musi pojawić się coś naprawdę ekstra. Przepis na antrykot wołowy sprawdzi się wtedy śpiewająco. Ważna uroczystość przy stole musi zostać podkreślona odpowiednim menu.

Czy wiesz, że?

Mięso na antrykot wołowy najlepiej usmażyć na grillu. Jeśli jednak nie posiadasz grilla, użyj patelni grillowej. Dzięki grillowaniu w wysokiej temperaturze antrykot zatrzyma swoje aromaty i nie będzie suchy. Możesz również zadecydować o stopniu wysmażenia mięsa, zgodnie ze swoimi preferencjami. Dlatego właśnie warto spróbować steku z antrykotu. Przepis dopasujesz do siebie bez trudu.

Dla urozmaicenia:

Nieodzownym dodatkiem do przepisu na antrykot po amerykańsku są ziemniaki lub frytki. Zaskocz swoich najbliższych i przygotuj jako dodatek aromatyczne smażone ziemniaki z rozmarynem.