
Składniki
4 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
4 łyżki
4 sztuki
5 sztuk
1 szczypta
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Steki skrop oliwą z oliwek, natrzyj musztardą i sosem Worcester.

Krok 2
Następnie posyp przyprawą Knorr i odstaw na 15 minut, aby mięso lekko się zamarynowało.

Krok 3
Mięso smaż na średnio rozgrzanym grillu po 6-8 minut z każdej strony. Jeśli lubisz wołowinę mniej lub bardziej krwistą dostosuj czas smażenia do własnych upodobań.

Krok 4
Ziemniaki dokładnie umyj, następnie ugotuj w mundurkach tak, aby były półsurowe.

Krok 5
Następnie wystudź i pokrój w cząstki, księżyce.

Krok 6
Ziemniaki smaż na oleju, aż zrobią się chrupiące. Dopraw je solą, pieprzem cayenne i posiekanym rozmarynem. Mięso podawaj wraz z ziemniakami natychmiast po przygotowaniu.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Antrykot wołowy po amerykańsku
Przygotowanie takiego dania, nawet w polskich warunkach, jest bardzo proste. Wystarczy wybrać odpowiedni kawałek antrykotu wołowego – przepis podpowie, jak potraktować go należycie przyprawami. Do marynaty najlepiej pasować będą pikantna musztarda Dijon i korzenny sos Worcester. Aby jeszcze bardziej podkręcić smak antrykotu wołowego, użyj Naturalnej Przyprawy do mięs Knorr.
Dla kogo?
Czasem przychodzi ochota na zjedzenie prawdziwie mięsnego posiłku. Zwłaszcza mężczyźni często marzą o treściwym obiedzie, w którym główną rolę zagra smażony stek z wołowiny. Jaka potrawa jest w stanie sprostać tym oczekiwaniom? Dorodny antrykot wołowy przyrządzony po amerykańsku. Przepis zawiera wszystkie informacje, które potrzebne są do jego zrobienia, więc na pewno dasz radę!
Na jaką okazję?
Zdarzają się takie momenty, w których na stole musi pojawić się coś naprawdę ekstra. Przepis na antrykot wołowy sprawdzi się wtedy śpiewająco. Ważna uroczystość przy stole musi zostać podkreślona odpowiednim menu.
Czy wiesz, że?
Mięso na antrykot wołowy najlepiej usmażyć na grillu. Jeśli jednak nie posiadasz grilla, użyj patelni grillowej. Dzięki grillowaniu w wysokiej temperaturze antrykot zatrzyma swoje aromaty i nie będzie suchy. Możesz również zadecydować o stopniu wysmażenia mięsa, zgodnie ze swoimi preferencjami. Dlatego właśnie warto spróbować steku z antrykotu. Przepis dopasujesz do siebie bez trudu.
Dla urozmaicenia:
Nieodzownym dodatkiem do przepisu na antrykot po amerykańsku są ziemniaki lub frytki. Zaskocz swoich najbliższych i przygotuj jako dodatek aromatyczne smażone ziemniaki z rozmarynem.


































