Przepisy na Steki z grilla
103 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Steki z grilla
Potrawy z grilla mają charakterystyczny smak, którego nie da się uzyskać, przyrządzając je w inny sposób. Kiełbaski, szaszłyki, ryby – na grilla nadaje się każdy rodzaj mięsa. Jednak wyjątkowo dobrze smakować będzie upieczony na nim stek. Z polędwicy lub rostbefu wykrój grube plastry w poprzek włókien. Aby zrobić smacznego steka, połóż je na kratce grilla, po kilku minutach obróć na drugą stronę, a przed podaniem dopraw do smaku. Jeśli lubisz, kiedy mięso jest bardziej wyraziste, przygotuj do niego marynatę. Połącz ze sobą musztardę, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz zioła. Do wołowiny sprawdzi się także marynata na bazie jogurtu oraz bulionu, a także różne egzotyczne dodatki. Sprawdź jak smakuje mięso, które nasiąka smakiem i aromatem cytryny i trawy cytrynowej. Steki nadają się także do faszerowania. Nadziej je grzybami lub suszonymi owocami. Podawaj w różnym stopniu wypieczenia, w zależności od preferencji. Są trzy podstawowe stopnie: krwisty, średni oraz dobrze wypieczony. Standardowo serwuje się steki średnio wypieczone, różowe w środku i mocno soczyste. Jeśli posiadasz grilla z pokrywą, spróbuj grillować tak, jak Amerykanie. Zamiast obrabiać mięso krótko, ale intensywnie, zamknij pokrywę grilla i wędź przez dłuższy czas, pamiętając przy tym o odpowiedniej temperaturze. Nie może być zbyt wysoka. Smaczne steki przyrządzisz także z innego rodzaju mięsa. Zdecydowałeś się na karkówkę? W tym przypadku nie pomijaj marynaty. Przygotuj ją na bazie oliwy, musztardy i dodatków, takich jak np. majeranek, miód, kolendra, ostra papryka. Do gotowych steków wołowych nie podawaj wielu dodatków. Wystarczy mieszanka zielonych sałat z sosem winegret, delikatny sos jogurtowy czy kawałek pieczywa. Z kolei wieprzowinę serwuj z sałatkami, ostrymi dipami, opiekanymi ziemniakami oraz warzywnymi szaszłykami. Pasują do niej też pieczone jabłka – dodaj je do mięsa w całości, z wydrążonym gniazdem albo pokrojone na ćwiartki. Szukasz sposobu na steka idealnego? Zainspiruj się naszymi przepisami, a na pewno go znajdziesz!