Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym
łatwe
694 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 łyżka
1 szklanka
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1 cm.

Krok 2
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, curry oraz olej. Gotową marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa, a następnie odstaw na 20-30 minut w chłodne miejsce.

Krok 3
W oddzielnej miseczce wymieszaj jogurt wraz z posiekanym czosnkiem oraz kolendrą. Dodaj sok z limonki. Sos dopraw do smaku.

Krok 4
Zamarynowane steki smaż po 8 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu. Serwuj z przygotowanym sosem. Steki możesz również usmażyć na grillowej patelni i podać z Ketchupem Hellmann's Łagodnym, którego pomidorowy smak świetnie pasuje do tej potrawy.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym
Jeżeli masz ochotę na danie, które łączy w sobie smaki ostre i łagodne w idealnych proporcjach, to wypróbuj grillowaną karkówkę z curry i sosem jogurtowym według naszego przepisu. Doskonały pomysł na pyszny obiad w gronie najbliższych. Karkówkę można przyrządzić na wiele sposobów. Ten przepis to propozycja na karkówkę z nutą orientu, która będzie ostra i intensywna w smaku, a jej aromat przyciągnie każdego miłośnika dobrze doprawionego mięsa. Kluczem do sukcesu jest leżakowanie mięsa w marynacie, przez minimum 20-30 minut w chłodnym miejscu. Dzięki temu po upieczeniu mięso będzie soczyste w środku i złociste z wierzchu. Sos przygotuj z jogurtu, posiekanego czosnku, kolendry oraz soku z limonki. Ostry, a zarazem nieco kwaśny smak sosu idealnie współgra z soczystym kawałkiem grillowanej wieprzowiny. To danie możesz podawać solo bądź z pieczywem czy opiekanymi ziemniakami. Doskonale nada się także chrupka sałata lub surówka z kapusty.