Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym
łatwe
694 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 łyżka
1 szklanka
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1 cm.

Krok 2
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, curry oraz olej. Gotową marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa, a następnie odstaw na 20-30 minut w chłodne miejsce.

Krok 3
W oddzielnej miseczce wymieszaj jogurt wraz z posiekanym czosnkiem oraz kolendrą. Dodaj sok z limonki. Sos dopraw do smaku.

Krok 4
Zamarynowane steki smaż po 8 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu. Serwuj z przygotowanym sosem. Steki możesz również usmażyć na grillowej patelni i podać z Ketchupem Hellmann's Łagodnym, którego pomidorowy smak świetnie pasuje do tej potrawy.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym
Jeżeli masz ochotę na danie, które łączy w sobie smaki ostre i łagodne w idealnych proporcjach, to wypróbuj grillowaną karkówkę z curry i sosem jogurtowym według naszego przepisu. Doskonały pomysł na pyszny obiad w gronie najbliższych. Karkówkę można przyrządzić na wiele sposobów. Ten przepis to propozycja na karkówkę z nutą orientu, która będzie ostra i intensywna w smaku, a jej aromat przyciągnie każdego miłośnika dobrze doprawionego mięsa. Kluczem do sukcesu jest leżakowanie mięsa w marynacie, przez minimum 20-30 minut w chłodnym miejscu. Dzięki temu po upieczeniu mięso będzie soczyste w środku i złociste z wierzchu. Sos przygotuj z jogurtu, posiekanego czosnku, kolendry oraz soku z limonki. Ostry, a zarazem nieco kwaśny smak sosu idealnie współgra z soczystym kawałkiem grillowanej wieprzowiny. To danie możesz podawać solo bądź z pieczywem czy opiekanymi ziemniakami. Doskonale nada się także chrupka sałata lub surówka z kapusty.