Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

29

heart
304 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

321 osób wydrukowało

Pobierz pdf

694 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 łyżka

1 szklanka

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1 cm.

Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, curry oraz olej. Gotową marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa, a następnie odstaw na 20-30 minut w chłodne miejsce.

Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym - Krok 2

Krok 3

W oddzielnej miseczce wymieszaj jogurt wraz z posiekanym czosnkiem oraz kolendrą. Dodaj sok z limonki. Sos dopraw do smaku.

Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane steki smaż po 8 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu. Serwuj z przygotowanym sosem. Steki możesz również usmażyć na grillowej patelni i podać z Ketchupem Hellmann's Łagodnym, którego pomidorowy smak świetnie pasuje do tej potrawy.

Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Burgery z kurczaka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowymGrillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym

Jeżeli masz ochotę na danie, które łączy w sobie smaki ostre i łagodne w idealnych proporcjach, to wypróbuj grillowaną karkówkę z curry i sosem jogurtowym według naszego przepisu. Doskonały pomysł na pyszny obiad w gronie najbliższych. Karkówkę można przyrządzić na wiele sposobów. Ten przepis to propozycja na karkówkę z nutą orientu, która będzie ostra i intensywna w smaku, a jej aromat przyciągnie każdego miłośnika dobrze doprawionego mięsa. Kluczem do sukcesu jest leżakowanie mięsa w marynacie, przez minimum 20-30 minut w chłodnym miejscu. Dzięki temu po upieczeniu mięso będzie soczyste w środku i złociste z wierzchu. Sos przygotuj z jogurtu, posiekanego czosnku, kolendry oraz soku z limonki. Ostry, a zarazem nieco kwaśny smak sosu idealnie współgra z soczystym kawałkiem grillowanej wieprzowiny. To danie możesz podawać solo bądź z pieczywem czy opiekanymi ziemniakami. Doskonale nada się także chrupka sałata lub surówka z kapusty.