Sałatka na grilla ze słonecznikiem
NOWY PRZEPIS
łatwe
70 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
100 gramów
150 gramów
100 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
80 gramów
1 garść
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuł rozdrobnij na mniejsze różyczki, sparz w osolonej wodzie – około 3-4 minut, po czym zahartuj w zimnej wodzie, najlepiej z lodem.

Krok 2
Boczek wysmaż na skwarki, przełóż na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ser feta pokrój w drobną kosteczkę.

Krok 3
W misce rozpuść cukier w occie, a następnie dodaj majonez i sos czosnkowy. Do tak przygotowanego dresingu dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do czystej miski.


Dobra rada:
Do tej sałatki możesz pomieszać w połowie brokuł i kalafiora.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka na grilla ze słonecznikiem
Grill z bliskimi to doskonała okazja do przyrządzenia wyśmienitych potraw. Obok kiełbasy, pieczonych ziemniaków i karczku nie może zabraknąć dodatku w formie sałatki. Ta z naszego przepisu nie ma sobie równych i z pewnością spowoduje uśmiech na twarzy Twoich bliskich. Zobacz, dlaczego powinieneś przygotować naszą sałatkę na grilla ze słonecznikiem.
Dla kogo?
Dla każdej osoby, która szuka sprawdzonych i prostych przepisów na nadchodzącego grilla. Należysz do tej grupy? Sięgnij sałatkę ze słonecznikiem, która zrobi wrażenie na Twoich gościach. To danie wyróżnia się bogactwem składników i niepowtarzalnymi kompozycjami smaków.
Na jaką okazję?
Na grilla i nie tylko! Przygotuj sałatkę ze słonecznikiem, gdy tylko najdzie Cię ochota. Danie z naszego przepisu może również posłużyć jako dodatek do obiadu lub kolacja. Sałatka ze słonecznikiem jest tak smaczna, że nie warto czekać do następnego grilla, by ją przyrządzić.
Czy wiesz, że?
W naszym przepisie na sałatkę ze słonecznikiem znajdziesz mnóstwo oryginalnych składników. Są to m.in. suszone pomidory, rodzynki, ser feta i brokuły. Nie zabraknie również octu jabłkowego oraz garści pestek słonecznika. Co powiesz na taką kompozycję smaków?
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz zrobić dobre wrażenie na swoich gościach, to przyrządź do sałatki ze słonecznikiem chrupiące grzanki z dodatkiem masełka czosnkowego. Możesz podpiec pieczywo w piekarniku lub na grillu. Chrupiące grzanki doskonale komponują się z przygotowaną sałatką i znikną z talerzy w trybie natychmiastowym.


































