Sałatka ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

2 łyżki

50 gramów

1 pęczek

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki upiecz lub ugotuj w całości – powinny być jędrne i lekko stawiać opór po wkuciu wykałaczki. Ziemniaki schłodź, obierz pokrój w grube półplastry. Kostkę rosołową rozpuść w 100 ml wrzątku i zalej tym wywarem ziemniaki.

Krok 2

Drobno pokrój szczypior, cebulkę pokrój w cienkie półplastry, rzodkiewkę i ogórki również pokrój w półplastry.

Krok 3

Składniki przełóż do miski, dodaj musztardę, ocet, śmietanę, majonez i roztarty na miazgę czosnek. Całość dokładnie pomieszaj, dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzem. Gotową sałatkę przełóż do czystej miski.

przepisy.pl

Dobra rada:

  • Do sałatki możesz dodać wyprażone na skwarki kawałki wędzonego boczku.
  • Dresing w którym wymieszaliśmy sałatkę może posłużyć również jako sos do grillowanych czy pieczonych ziemniaków lub warzyw.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ziemniaczanaSałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana na grilla to błyskawiczne danie, które będzie doskonałym uzupełnieniem do mięs i warzyw z rusztu. Ten przysmak ulepszy każde spotkanie na świeżym powietrzu! Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji i zachwyć swoich gości oryginalnymi połączeniami smaków. Spróbuj sałatki ziemniaczanej raz, a może na stałe zagości w Twoim grillowym menu. Poznaj lepiej to wyjątkowe danie, jego składniki i smak. 

Na jaką okazję? 

Biesiadowanie na świeżym powietrzu to najlepsza okazja do zrobienia znakomitej sałatki ziemniaczanej na grilla. Czas przygotowania tej potrawy wynosi jedyne 30 minut! Z tego względu możesz również sięgnąć po naszą recepturę bez okazji. Sałatka ziemniaczana dobrze sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub kolacja. Wykorzystaj naszą recepturę, gdy tylko najdzie Cię ochota na coś smacznego.

Czy wiesz, że? 

Sałatka ziemniaczana na grilla to prawdziwa uczta warzywna! W naszej recepturze znajdziesz m.in. cebulę dymkę, rzodkiewkę i ogórki kiszone. Bazą potrawy są oczywiście ziemniaki, które w połączeniu z kremowym sosem czosnkowym i majonezem, smakują doskonale. Sałatkowy dressing może również posłużyć jako dodatek do innych warzyw z grilla. 

Dla urozmaicenia: 

Lubisz sałatki z mięsnymi dodatkami? W naszej recepturze ich nie znajdziesz, ale śmiało możesz zmodyfikować przepis na sałatkę ziemniaczaną i dorzucić do niego ulubione składniki. Co dobrze skomponuje się z sałatką ziemniaczaną? Polecamy kawałki grillowanego lub smażonego boczku. Nikt nie oprze się takiemu połączeniu smaków!