
Składniki
500 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 pęczek
2 łyżki
50 gramów
1 pęczek
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki upiecz lub ugotuj w całości – powinny być jędrne i lekko stawiać opór po wkuciu wykałaczki. Ziemniaki schłodź, obierz pokrój w grube półplastry. Kostkę rosołową rozpuść w 100 ml wrzątku i zalej tym wywarem ziemniaki.
Krok 2
Drobno pokrój szczypior, cebulkę pokrój w cienkie półplastry, rzodkiewkę i ogórki również pokrój w półplastry.
Krok 3
Składniki przełóż do miski, dodaj musztardę, ocet, śmietanę, majonez i roztarty na miazgę czosnek. Całość dokładnie pomieszaj, dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzem. Gotową sałatkę przełóż do czystej miski.

Dobra rada:
- Do sałatki możesz dodać wyprażone na skwarki kawałki wędzonego boczku.
- Dresing w którym wymieszaliśmy sałatkę może posłużyć również jako sos do grillowanych czy pieczonych ziemniaków lub warzyw.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana na grilla to błyskawiczne danie, które będzie doskonałym uzupełnieniem do mięs i warzyw z rusztu. Ten przysmak ulepszy każde spotkanie na świeżym powietrzu! Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji i zachwyć swoich gości oryginalnymi połączeniami smaków. Spróbuj sałatki ziemniaczanej raz, a może na stałe zagości w Twoim grillowym menu. Poznaj lepiej to wyjątkowe danie, jego składniki i smak.
Na jaką okazję?
Biesiadowanie na świeżym powietrzu to najlepsza okazja do zrobienia znakomitej sałatki ziemniaczanej na grilla. Czas przygotowania tej potrawy wynosi jedyne 30 minut! Z tego względu możesz również sięgnąć po naszą recepturę bez okazji. Sałatka ziemniaczana dobrze sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub kolacja. Wykorzystaj naszą recepturę, gdy tylko najdzie Cię ochota na coś smacznego.
Czy wiesz, że?
Sałatka ziemniaczana na grilla to prawdziwa uczta warzywna! W naszej recepturze znajdziesz m.in. cebulę dymkę, rzodkiewkę i ogórki kiszone. Bazą potrawy są oczywiście ziemniaki, które w połączeniu z kremowym sosem czosnkowym i majonezem, smakują doskonale. Sałatkowy dressing może również posłużyć jako dodatek do innych warzyw z grilla.
Dla urozmaicenia:
Lubisz sałatki z mięsnymi dodatkami? W naszej recepturze ich nie znajdziesz, ale śmiało możesz zmodyfikować przepis na sałatkę ziemniaczaną i dorzucić do niego ulubione składniki. Co dobrze skomponuje się z sałatką ziemniaczaną? Polecamy kawałki grillowanego lub smażonego boczku. Nikt nie oprze się takiemu połączeniu smaków!