
Składniki
500 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 pęczek
2 łyżki
50 gramów
1 pęczek
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki upiecz lub ugotuj w całości – powinny być jędrne i lekko stawiać opór po wkuciu wykałaczki. Ziemniaki schłodź, obierz pokrój w grube półplastry. Kostkę rosołową rozpuść w 100 ml wrzątku i zalej tym wywarem ziemniaki.
Krok 2
Drobno pokrój szczypior, cebulkę pokrój w cienkie półplastry, rzodkiewkę i ogórki również pokrój w półplastry.
Krok 3
Składniki przełóż do miski, dodaj musztardę, ocet, śmietanę, majonez i roztarty na miazgę czosnek. Całość dokładnie pomieszaj, dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzem. Gotową sałatkę przełóż do czystej miski.

Dobra rada:
- Do sałatki możesz dodać wyprażone na skwarki kawałki wędzonego boczku.
- Dresing w którym wymieszaliśmy sałatkę może posłużyć również jako sos do grillowanych czy pieczonych ziemniaków lub warzyw.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana na grilla to błyskawiczne danie, które będzie doskonałym uzupełnieniem do mięs i warzyw z rusztu. Ten przysmak ulepszy każde spotkanie na świeżym powietrzu! Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji i zachwyć swoich gości oryginalnymi połączeniami smaków. Spróbuj sałatki ziemniaczanej raz, a może na stałe zagości w Twoim grillowym menu. Poznaj lepiej to wyjątkowe danie, jego składniki i smak.
Na jaką okazję?
Biesiadowanie na świeżym powietrzu to najlepsza okazja do zrobienia znakomitej sałatki ziemniaczanej na grilla. Czas przygotowania tej potrawy wynosi jedyne 30 minut! Z tego względu możesz również sięgnąć po naszą recepturę bez okazji. Sałatka ziemniaczana dobrze sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub kolacja. Wykorzystaj naszą recepturę, gdy tylko najdzie Cię ochota na coś smacznego.
Czy wiesz, że?
Sałatka ziemniaczana na grilla to prawdziwa uczta warzywna! W naszej recepturze znajdziesz m.in. cebulę dymkę, rzodkiewkę i ogórki kiszone. Bazą potrawy są oczywiście ziemniaki, które w połączeniu z kremowym sosem czosnkowym i majonezem, smakują doskonale. Sałatkowy dressing może również posłużyć jako dodatek do innych warzyw z grilla.
Dla urozmaicenia:
Lubisz sałatki z mięsnymi dodatkami? W naszej recepturze ich nie znajdziesz, ale śmiało możesz zmodyfikować przepis na sałatkę ziemniaczaną i dorzucić do niego ulubione składniki. Co dobrze skomponuje się z sałatką ziemniaczaną? Polecamy kawałki grillowanego lub smażonego boczku. Nikt nie oprze się takiemu połączeniu smaków!