Sałatka francuska z serem brie
NOWY PRZEPIS
łatwe
26 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
50 gramów
1 łyżka
1 szczypta
200 gramów
2 sztuki
2 łyżki
1 opakowanie
200 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Winogrona przekrój na pół, usuń z nich pestki. Serek brie pokrój w pół-plastry.
Krok 2
Miód rozprowadź w jednej lub dwóch łyżkach wody i połącz z chilli. W powstały sos wsyp orzechy i dokładnie je wymieszaj. Orzechy rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wstaw na 10-12 minut do nagrzanego do 180*C piekarnika. Tak żeby miód na orzechach z karmelizował się. Całość ostudź.
Krok 3
Do rozgrzanego garnka wsyp cukier, podgrzewaj aż się z karmelizuje , gdy będzie jasno brązowy dodaj pokrojoną cebulę i sok z pomarańczy. Całość gotuj aż sok zupełnie odparuje.
Krok 4
Sos Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu. Gotowy sos pomieszaj z sałatą. Sałatę rozłóż do głębokich talerzy udekoruj winogronami, serem brie, grzankami oraz orzechami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka francuska z serem brie
Chcesz przenieść się do Francji, nie wychodząc z kuchni? Mamy na to sposób! Spróbuj naszej sałatki francuskiej z serem brie, która zagwarantuje Ci podróż pełną smaków. Nie musisz wsiadać w samolot, by delektować się francuskimi specjałami. Wystarczy 15 minut i sałatka francuska z serem brie znajdzie się na Twoim talerzu. Spróbujesz?
Na jaką okazję?
Możesz przygotować sałatkę francuską w dowolnym momencie. Zawsze smakuje tak samo dobrze! Zaserwuj ją obok grillowych smakołyków, gdy urządzicie z bliskimi spotkanie na świeżym powietrzu. Wszyscy goście będą zadowoleni z takiego przysmaku! A może szukasz pomysłu na doskonały obiad lub kolację? Chyba nie musimy Cię przekonywać, że sałatka francuska z serem brie będzie strzałem w dziesiątkę.
Czy wiesz, że?
Nazwa sera brie pochodzi od regionu Brie we Francji. Legenda głosi, że ten specjał powstał już w czasach średniowiecza. Całe szczęście, że możemy cieszyć się charakterystycznym smakiem tego sera również dzisiaj. Dodajemy go do zup, sosów, makaronów i sałatek. Przekonaj się, jak dobrze smakuje w naszej recepturze. Do dzieła!
Dla urozmaicenia:
Jeżeli jesteś prawdziwym miłośnikiem serów, to możesz również dodać do naszej sałatki inne rodzaje niż brie. Co powiesz na aromatyczny camembert? Ten miękki ser podpuszczkowy zachwyca smakiem. Równie dobrze sprawdzi się gorgonzola z niebieską pleśnią. Zmodyfikuj nasz przepis o ulubione sery i ciesz się znakomitą sałatką francuską. Brie, camembert, gorgonzola – na co się zdecydujesz? Smacznego!
























