Dip z czerwonej fasoli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

21 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

100 gramów

1 pęczek

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę odsadzać z zalewy i wypłukać. Następnie zmiksuj z majonezem Hellmann's, papryczką chilli, czosnkiem i ketchupem Hellmann's.

 Dip z czerwonej fasoli  - Krok 1

Krok 2

Połącz z posiekaną natką kolendry, pokrojonym w kostkę pomidorem. Dopraw do smaku kminem rzymskim i wyciśniętym z sokiem limonki.

 Dip z czerwonej fasoli  - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany dip jest idealny do grillowanych mięs: wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny i drobiu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Dip z czerwonej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Dip z czerwonej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Dip z czerwonej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Dip z czerwonej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Dip z czerwonej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Dip z czerwonej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Dip z czerwonej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl -  Dip z czerwonej fasoli Dip z czerwonej fasoli

Czerwoną fasolę wykorzystasz nie tylko jako dodatek do chili lub sałatek. Spróbuj użyć jej do przygotowania oryginalnego pikantnego dipu. Pierwszym krokiem jest wymieszanie fasoli z majonezem, pikantnym ketchupem, posiekaną papryczką chili oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Za pomocą blendera zmiksuj fasolę z pozostałymi składnikami, aż całość uzyska gładką, jednolitą konsystencję. Pozostałe produkty potrzebne do przyrządzenia dipu to: pomidory, świeże liście kolendry oraz limonka. Warzywa pokrój w kostkę, kolendrę drobno posiekaj i wyciśnij sok z limonki. Wszystko dodaj do miski z przygotowywanym dipem i dokładnie wymieszaj. Tę kompozycję smaków idealnie wzbogaci szczypta ostrego, gorzkawego kminu rzymskiego, zwanego także kuminem. Tak przygotowany dip podasz na wiele różnych sposobów. Może być dodatkiem do mięs z grilla – drobiu, wieprzowiny czy wołowiny. Serwuj go także z chrupiącymi przekąskami: nachosami, krakersami lub waflami kukurydzianymi. Sprawdź, jak smakuje pikantny dip z czerwonej fasoli.