Dip z czerwonej fasoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip z czerwonej fasoli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
22 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

152 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

220 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

100 gramów

1 pęczek

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę odsadzać z zalewy i wypłukać. Następnie zmiksuj z majonezem Hellmann's, papryczką chilli, czosnkiem i ketchupem Hellmann's.

 Dip z czerwonej fasoli  - Krok 1

Krok 2

Połącz z posiekaną natką kolendry, pokrojonym w kostkę pomidorem. Dopraw do smaku kminem rzymskim i wyciśniętym z sokiem limonki.

 Dip z czerwonej fasoli  - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany dip jest idealny do grillowanych mięs: wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny i drobiu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Dip z czerwonej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Dip z czerwonej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Dip z czerwonej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Dip z czerwonej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Dip z czerwonej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Dip z czerwonej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Dip z czerwonej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Dip z czerwonej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl -  Dip z czerwonej fasoli Dip z czerwonej fasoli

Czerwoną fasolę wykorzystasz nie tylko jako dodatek do chili lub sałatek. Spróbuj użyć jej do przygotowania oryginalnego pikantnego dipu. Pierwszym krokiem jest wymieszanie fasoli z majonezem, pikantnym ketchupem, posiekaną papryczką chili oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Za pomocą blendera zmiksuj fasolę z pozostałymi składnikami, aż całość uzyska gładką, jednolitą konsystencję. Pozostałe produkty potrzebne do przyrządzenia dipu to: pomidory, świeże liście kolendry oraz limonka. Warzywa pokrój w kostkę, kolendrę drobno posiekaj i wyciśnij sok z limonki. Wszystko dodaj do miski z przygotowywanym dipem i dokładnie wymieszaj. Tę kompozycję smaków idealnie wzbogaci szczypta ostrego, gorzkawego kminu rzymskiego, zwanego także kuminem. Tak przygotowany dip podasz na wiele różnych sposobów. Może być dodatkiem do mięs z grilla – drobiu, wieprzowiny czy wołowiny. Serwuj go także z chrupiącymi przekąskami: nachosami, krakersami lub waflami kukurydzianymi. Sprawdź, jak smakuje pikantny dip z czerwonej fasoli.