Dip z czerwonej fasoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip z czerwonej fasoli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

22 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

119 osób wydrukowało

Pobierz pdf

157 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

100 gramów

1 pęczek

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę odsadzać z zalewy i wypłukać. Następnie zmiksuj z majonezem Hellmann's, papryczką chilli, czosnkiem i ketchupem Hellmann's.

 Dip z czerwonej fasoli  - Krok 1

Krok 2

Połącz z posiekaną natką kolendry, pokrojonym w kostkę pomidorem. Dopraw do smaku kminem rzymskim i wyciśniętym z sokiem limonki.

 Dip z czerwonej fasoli  - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany dip jest idealny do grillowanych mięs: wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny i drobiu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Dip z czerwonej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Dip z czerwonej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Dip z czerwonej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Dip z czerwonej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Dip z czerwonej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Dip z czerwonej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Dip z czerwonej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl -  Dip z czerwonej fasoli Dip z czerwonej fasoli

Czerwoną fasolę wykorzystasz nie tylko jako dodatek do chili lub sałatek. Spróbuj użyć jej do przygotowania oryginalnego pikantnego dipu. Pierwszym krokiem jest wymieszanie fasoli z majonezem, pikantnym ketchupem, posiekaną papryczką chili oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Za pomocą blendera zmiksuj fasolę z pozostałymi składnikami, aż całość uzyska gładką, jednolitą konsystencję. Pozostałe produkty potrzebne do przyrządzenia dipu to: pomidory, świeże liście kolendry oraz limonka. Warzywa pokrój w kostkę, kolendrę drobno posiekaj i wyciśnij sok z limonki. Wszystko dodaj do miski z przygotowywanym dipem i dokładnie wymieszaj. Tę kompozycję smaków idealnie wzbogaci szczypta ostrego, gorzkawego kminu rzymskiego, zwanego także kuminem. Tak przygotowany dip podasz na wiele różnych sposobów. Może być dodatkiem do mięs z grilla – drobiu, wieprzowiny czy wołowiny. Serwuj go także z chrupiącymi przekąskami: nachosami, krakersami lub waflami kukurydzianymi. Sprawdź, jak smakuje pikantny dip z czerwonej fasoli.