Zawijane szparagi z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zawijane szparagi z grilla

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

8 plastrów

1 pęczek

1 pęczek

4 łyżki

1 łyżeczka

1 garść

1 łyżeczka

5 łyżek

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka kroję na szersze paski, delikatnie rozbijam. Przekładam do pojemnika, dodaję przyprawę do kurczaka, paprykę wędzoną, sól, olej rzepakowy 4 łyżki. Obtaczam w marynacie każdy kawałek i zostawiam na 30 minut albo dłużej. Końcówki szparagów odkrawam, wykorzystuje je do gotowania zupy.

Krok 2

W garnku zagotowuję wodę, dodaję sól, cukier szczyptę, wkładam szparagi i gotuję 3 minuty al dente. Szparagi mają być tylko lekko podgotowane. Wyjmuję z garnka, przelewam zimną wodą.

Krok 3

Biorę dwa szparagi zielone i jeden biały. Owijam je paskiem piersi z kurczaka, na to pasek boczku. Tak robię z pozostałymi szparagami. Przed położeniem na rozgrzanym grillu smaruję jeszcze szparagi olejem. Grilluję, obracam z każdej strony. Pomidorki koktajlowe całe gałązki też układam na grillu. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.

Krok 4

Serwuję z sosem BBQ, który to gwarantuje bogate doznania smakowe. Aromat wędzony jest przysłowiową wisienką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zawijane szparagi z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zawijane szparagi z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zawijane szparagi z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zawijane szparagi z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zawijane szparagi z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zawijane szparagi z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zawijane szparagi z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zawijane szparagi z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej