
Składniki
2 sztuki
8 plastrów
1 pęczek
1 pęczek
4 łyżki
1 łyżeczka
1 garść
1 łyżeczka
5 łyżek
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka kroję na szersze paski, delikatnie rozbijam. Przekładam do pojemnika, dodaję przyprawę do kurczaka, paprykę wędzoną, sól, olej rzepakowy 4 łyżki. Obtaczam w marynacie każdy kawałek i zostawiam na 30 minut albo dłużej. Końcówki szparagów odkrawam, wykorzystuje je do gotowania zupy.
Krok 2
W garnku zagotowuję wodę, dodaję sól, cukier szczyptę, wkładam szparagi i gotuję 3 minuty al dente. Szparagi mają być tylko lekko podgotowane. Wyjmuję z garnka, przelewam zimną wodą.
Krok 3
Biorę dwa szparagi zielone i jeden biały. Owijam je paskiem piersi z kurczaka, na to pasek boczku. Tak robię z pozostałymi szparagami. Przed położeniem na rozgrzanym grillu smaruję jeszcze szparagi olejem. Grilluję, obracam z każdej strony. Pomidorki koktajlowe całe gałązki też układam na grillu. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.
Krok 4
Serwuję z sosem BBQ, który to gwarantuje bogate doznania smakowe. Aromat wędzony jest przysłowiową wisienką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej