Zawijane szparagi z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zawijane szparagi z grilla

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

8 plastrów

1 pęczek

1 pęczek

4 łyżki

1 łyżeczka

1 garść

1 łyżeczka

5 łyżek

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka kroję na szersze paski, delikatnie rozbijam. Przekładam do pojemnika, dodaję przyprawę do kurczaka, paprykę wędzoną, sól, olej rzepakowy 4 łyżki. Obtaczam w marynacie każdy kawałek i zostawiam na 30 minut albo dłużej. Końcówki szparagów odkrawam, wykorzystuje je do gotowania zupy.

Krok 2

W garnku zagotowuję wodę, dodaję sól, cukier szczyptę, wkładam szparagi i gotuję 3 minuty al dente. Szparagi mają być tylko lekko podgotowane. Wyjmuję z garnka, przelewam zimną wodą.

Krok 3

Biorę dwa szparagi zielone i jeden biały. Owijam je paskiem piersi z kurczaka, na to pasek boczku. Tak robię z pozostałymi szparagami. Przed położeniem na rozgrzanym grillu smaruję jeszcze szparagi olejem. Grilluję, obracam z każdej strony. Pomidorki koktajlowe całe gałązki też układam na grillu. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.

Krok 4

Serwuję z sosem BBQ, który to gwarantuje bogate doznania smakowe. Aromat wędzony jest przysłowiową wisienką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zawijane szparagi z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zawijane szparagi z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zawijane szparagi z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zawijane szparagi z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zawijane szparagi z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zawijane szparagi z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zawijane szparagi z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zawijane szparagi z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej