Domowy hamburger po śródziemnomorsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowy hamburger po śródziemnomorsku

Autor: DIETETYK DietaAli

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

0.5 sztuki

20 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 szczypty

2 sztuki

3 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

4 listków

1 sztuka

30 gramów

1 szczypta

1 sztuka

4 plastry

4 listków

1 szczypta

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój wszystkie składniki. Cebulę, suszone pomidory, jalapenio i szalotkę pokrój w kostkę. Pomidory i ogórka pokrój w plastry, żółtą paprykę w paski, a bazylię rozerwij na mniejsze części. Następnie przekrój bułki do hamburgerów na pół. Jedną część bułki posmaruj majonezem, a drugą ketchupem. Część z majonezem posyp przyprawą z papryką wędzoną.

Krok 2

Następnie przygotuj mięso. Do dużej miski wrzuć mięso, jajko, tarty ser żółty, pomidory suszone, cebulę. Całość dopraw przyprawą włoską, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Uformuj 2 równej wielkości kotlety. Rozgrzej oliwę z suszonych pomidorów na patelni i obsmaż kotlety z dwóch stron. Uważaj, aby się nie przypaliły i nie rozpadły. Zalecam pod koniec smażenia zastosować pokrywkę.

Krok 3

Na spód bułki połóż pokrojoną szalotkę i jalapenio oraz liście sałaty. Następnie dołóż plastry pomidora i usmażone mięso. Na mięso połóż ogórka, paprykę i listki bazylii. Połóż drugą część bułki i przez środek przebij całość wykałaczką. W razie potrzeby jedz nożem i widelcem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowy hamburger po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowy hamburger po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowy hamburger po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowy hamburger po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowy hamburger po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowy hamburger po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowy hamburger po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowy hamburger po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej