Domowy hamburger po śródziemnomorsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowy hamburger po śródziemnomorsku

Autor: DIETETYK DietaAli

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

0.5 sztuki

20 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 szczypty

2 sztuki

3 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

4 listków

1 sztuka

30 gramów

1 szczypta

1 sztuka

4 plastry

4 listków

1 szczypta

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój wszystkie składniki. Cebulę, suszone pomidory, jalapenio i szalotkę pokrój w kostkę. Pomidory i ogórka pokrój w plastry, żółtą paprykę w paski, a bazylię rozerwij na mniejsze części. Następnie przekrój bułki do hamburgerów na pół. Jedną część bułki posmaruj majonezem, a drugą ketchupem. Część z majonezem posyp przyprawą z papryką wędzoną.

Krok 2

Następnie przygotuj mięso. Do dużej miski wrzuć mięso, jajko, tarty ser żółty, pomidory suszone, cebulę. Całość dopraw przyprawą włoską, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Uformuj 2 równej wielkości kotlety. Rozgrzej oliwę z suszonych pomidorów na patelni i obsmaż kotlety z dwóch stron. Uważaj, aby się nie przypaliły i nie rozpadły. Zalecam pod koniec smażenia zastosować pokrywkę.

Krok 3

Na spód bułki połóż pokrojoną szalotkę i jalapenio oraz liście sałaty. Następnie dołóż plastry pomidora i usmażone mięso. Na mięso połóż ogórka, paprykę i listki bazylii. Połóż drugą część bułki i przez środek przebij całość wykałaczką. W razie potrzeby jedz nożem i widelcem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowy hamburger po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowy hamburger po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowy hamburger po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowy hamburger po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowy hamburger po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowy hamburger po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowy hamburger po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowy hamburger po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej