Kofta kebab z sałatką fatush: z sosem – przepis | Przepisy.pl pixel

Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
429 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

157 osób wydrukowało

Pobierz pdf

294 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

80 mililitrów

80 mililitrów

500 gramów

100 mililitrów

2 szczypty

50 mililitrów

sałatka:

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

50 mililitrów

1 szczypta

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początku zajmij się przygotowaniem mięsa do sałatki Fattoush. Do dużej miski wsyp 400 gramów mielonego mięsa i wymieszaj je z łyżką posiekanej mięty i łyżką natki pietruszki. Następnie pokrój cebulę w kostkę i dodaj do pozostałych składników w misce. Dosyp także zawartość opakowania Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr (tylko część przeznaczoną do mięsa – sosem zajmiesz się za chwilę). Jeszcze raz dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Do tak przygotowanej masy mięsnej dodaj jeszcze 100 mililitrów wody i dobrze wymieszaj. Następnie nabierz na dłoń małe porcje mięsa i uformuj z nich kulki. Nadziej je na patyki do szaszłyków i opiecz na grillu lub podsmaż na patelni, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Po usmażeniu odstaw je na potem.

Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Teraz przejdź do przygotowania placków. Wymieszaj w dużej misce 500 gramów mąki pszennej, 50 mililitrów oleju i odrobinę wody. Z tych składników powinno powstać gęste ciasto naleśnikowe. Dobraw je 2 szczyptami soli. Rozgrzej oddzielną patelnię i smaż na niej placki naleśnikowe – grubsze niż zwykłe naleśniki. Po usmażeniu przełóż je na talerz i odstaw na kilka minut, aż zrobią się miękkie.

Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Pora na właściwą część, czyli sałatkę Fattoush. Pokrój 300 gramów ogórka, 2 dojrzałe pomidory i czerwoną cebulę w drobną kostkę. Wsyp warzywa do miski i polej sokiem z jednej cytryny. Posiekaj po jednym małym pęczku mięty i natki pietruszki.

Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj warzywa z 50 mililitrami oliwy z oliwek. Dopraw sałatkę do smaku dwoma ząbkami czosnku, szczyptą soli i dwoma szczyptami mielonego czarnego pieprzu. Do sałatki libańskiej Fattoush możesz dodać również przyprawę sumak, jeśli tylko znajdziesz ją w swoim sklepie. Nada ona całości lekko gorzko-kwaśnego smaku.

Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Teraz przyda ci się pozostała część Fixa Kebab z sosem czosnkowym Knorr. Przygotuj z niej sos czosnkowy według przepisu na opakowaniu. Sięgnij znów po placki. Posmaruj je obficie sosem, dodaj przygotowaną wcześniej sałatkę i zwiń. Podawaj razem z kulkami mięsnymi.

Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Zostało ci trochę mięty i pietruszki po przygotowaniu Fattoush? Aby natka dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 11.09.2015

    Na pewno się nie rozpadnie. Tego rodzaju kebaby na moim grillu są prawie co tydzień :) Zamiast naleśników możesz użyć gotową tortillę. Będzie ona lepiej pasowała do tego dnia. Zdradzę Ci jeszcze jedną moją tajemnice. Ja do moich kebabów dodaje trochę mielonego mięsa jagnięcego. Jagnięcina nadaje charakteru potrawie – spróbuj koniecznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Giermanowicz

    Tomasz Giermanowicz , 21.06.2015

    Witam a czy bez jajka na grilu z brykietem to mięsko się nie rozpadnie? dziękuję za odpowiedz.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Udka faszerowane
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEOKofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO

Libańska kuchnia jest ci obca? Już nie! Proponujemy pyszną sałatkę Fattoush z aromatycznymi ziołami, soczystymi kulkami mięsnymi w stylu kebab i plackami z sosem czosnkowym. Danie możesz podawać z porcją frytek lub innymi dodatkami.

Dla kogo?

Nie próbowałeś jeszcze żadnej potrawy z kuchni libańskiej? Nie wiesz, czy istnieją wśród nich dania, które szybko i łatwo przygotujesz dla bliskich? Musisz spróbować Fattoush! Przepis na tę sałatkę powinien wam posmakować.

Na jaką okazję?

Sałatka Fattoush jest doskonała nie tylko na rodzinny obiad czy spotkanie z przyjaciółmi, ale także na letniego grilla, na którym przygotujesz pyszne kulki z mielonego mięsa!

Czy wiesz, że?

Libańczycy podają wszystkie składniki sałatki Fattoush w jednym naczyniu – łącznie z mięsem i plackami. Te ostatnie kroją na kawałki, a czasem nawet smażą na głębokim tłuszczu.Dla urozmaicenia:Jeśli brakuje ci czasu na usmażenie placków do sałatki libańskiej Fattoush, możesz pominąć ten krok i użyć gotowych, dostępnych w sklepie tortilli.

Dla urozmaicenia:

tego dania dodaj do mięsa mielonego nieco jagnięciny, która nadaje Fattoush charakteru.