Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
80 mililitrów
80 mililitrów
500 gramów
100 mililitrów
2 szczypty
50 mililitrów
sałatka:
300 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
50 mililitrów
1 szczypta
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początku zajmij się przygotowaniem mięsa do sałatki Fattoush. Do dużej miski wsyp 400 gramów mielonego mięsa i wymieszaj je z łyżką posiekanej mięty i łyżką natki pietruszki. Następnie pokrój cebulę w kostkę i dodaj do pozostałych składników w misce. Dosyp także zawartość opakowania Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr (tylko część przeznaczoną do mięsa – sosem zajmiesz się za chwilę). Jeszcze raz dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Krok 2
Do tak przygotowanej masy mięsnej dodaj jeszcze 100 mililitrów wody i dobrze wymieszaj. Następnie nabierz na dłoń małe porcje mięsa i uformuj z nich kulki. Nadziej je na patyki do szaszłyków i opiecz na grillu lub podsmaż na patelni, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Po usmażeniu odstaw je na potem.
Krok 3
Teraz przejdź do przygotowania placków. Wymieszaj w dużej misce 500 gramów mąki pszennej, 50 mililitrów oleju i odrobinę wody. Z tych składników powinno powstać gęste ciasto naleśnikowe. Dobraw je 2 szczyptami soli. Rozgrzej oddzielną patelnię i smaż na niej placki naleśnikowe – grubsze niż zwykłe naleśniki. Po usmażeniu przełóż je na talerz i odstaw na kilka minut, aż zrobią się miękkie.
Krok 4
Pora na właściwą część, czyli sałatkę Fattoush. Pokrój 300 gramów ogórka, 2 dojrzałe pomidory i czerwoną cebulę w drobną kostkę. Wsyp warzywa do miski i polej sokiem z jednej cytryny. Posiekaj po jednym małym pęczku mięty i natki pietruszki.
Krok 5
Wymieszaj warzywa z 50 mililitrami oliwy z oliwek. Dopraw sałatkę do smaku dwoma ząbkami czosnku, szczyptą soli i dwoma szczyptami mielonego czarnego pieprzu. Do sałatki libańskiej Fattoush możesz dodać również przyprawę sumak, jeśli tylko znajdziesz ją w swoim sklepie. Nada ona całości lekko gorzko-kwaśnego smaku.
Krok 6
Teraz przyda ci się pozostała część Fixa Kebab z sosem czosnkowym Knorr. Przygotuj z niej sos czosnkowy według przepisu na opakowaniu. Sięgnij znów po placki. Posmaruj je obficie sosem, dodaj przygotowaną wcześniej sałatkę i zwiń. Podawaj razem z kulkami mięsnymi.
Dobra rada:
Zostało ci trochę mięty i pietruszki po przygotowaniu Fattoush? Aby natka dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO
Libańska kuchnia jest ci obca? Już nie! Proponujemy pyszną sałatkę Fattoush z aromatycznymi ziołami, soczystymi kulkami mięsnymi w stylu kebab i plackami z sosem czosnkowym. Danie możesz podawać z porcją frytek lub innymi dodatkami.
Dla kogo?
Nie próbowałeś jeszcze żadnej potrawy z kuchni libańskiej? Nie wiesz, czy istnieją wśród nich dania, które szybko i łatwo przygotujesz dla bliskich? Musisz spróbować Fattoush! Przepis na tę sałatkę powinien wam posmakować.
Na jaką okazję?
Sałatka Fattoush jest doskonała nie tylko na rodzinny obiad czy spotkanie z przyjaciółmi, ale także na letniego grilla, na którym przygotujesz pyszne kulki z mielonego mięsa!
Czy wiesz, że?
Libańczycy podają wszystkie składniki sałatki Fattoush w jednym naczyniu – łącznie z mięsem i plackami. Te ostatnie kroją na kawałki, a czasem nawet smażą na głębokim tłuszczu.Dla urozmaicenia:Jeśli brakuje ci czasu na usmażenie placków do sałatki libańskiej Fattoush, możesz pominąć ten krok i użyć gotowych, dostępnych w sklepie tortilli.
Dla urozmaicenia:
tego dania dodaj do mięsa mielonego nieco jagnięciny, która nadaje Fattoush charakteru.