Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

403 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

203 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

80 mililitrów

80 mililitrów

500 gramów

100 mililitrów

2 szczypty

50 mililitrów

sałatka:

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

50 mililitrów

1 szczypta

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj kebab: miętę oraz natkę pietruszki posiekaj, wymieszaj z mięsem. Następnie pokrój cebulę w kostkę i dodaj do mięsa wraz z Fixem Kebab w sosie czosnkowym Knorr.

Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Do tak przygotowanego mięsa dodaj jeszcze 100 mililitrów wody i dobrze wymieszaj. Małe porcje mięsa uformuj w kulki, nadziej na patyki do szaszłyków i opiecz na grillu lub podsmaż na patelni.

Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Z mąki, oleju i odrobiny wody zrób gęste ciasto naleśnikowe. Dopraw je odrobiną soli. Z tak przygotowanego ciasta smaż placki naleśnikowe dużo grubsze niż zwykle naleśniki.

Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Przygotowanie sałatki Fatush: ogórka, pomidory i czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę, dodaj sok z cytryny, natkę pietruszki oraz miętę.

Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Całość wymieszaj z oliwą z oliwek, dopraw do smaku czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu. Do tej sałatki dodaje się również przyprawę sumak. Jest to sproszkowana, czerwona szyszka, która rośnie w niektórych parkach, na ozdobnych krzewach. Nadaje ona lekko gorzkawo-kwaśnego smaku.

Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Placki ułóż na talerzu i poczekaj kilka minut, by stały się bardziej miękkie. Następnie przygotuj sos czosnkowy, według przepisu na opakowaniu, i posmaruj nim obficie placki. Dodaj sałatę i zwiń. Podawaj z porcją frytek lub sałatką Fatush.

Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 11.09.2015

    Na pewno się nie rozpadnie. Tego rodzaju kebaby na moim grillu są prawie co tydzień :) Zamiast naleśników możesz użyć gotową tortillę. Będzie ona lepiej pasowała do tego dnia. Zdradzę Ci jeszcze jedną moją tajemnice. Ja do moich kebabów dodaje trochę mielonego mięsa jagnięcego. Jagnięcina nadaje charakteru potrawie – spróbuj koniecznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Giermanowicz

    Tomasz Giermanowicz , 21.06.2015

    Witam a czy bez jajka na grilu z brykietem to mięsko się nie rozpadnie? dziękuję za odpowiedz.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kalafior zapiekany
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej