Kanapka klubowa z boczkiem i szynką z indyka
łatwe
134 osoby zapisały
Składniki
6 plastrów
1 sztuka
6 plastrów
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj majonez z rozkruszoną Przyprawą w mini kostkach Knorr. Pomidora pokrój w plastry.
Krok 2
Posmaruj kromki przyprawionym majonezem, a na wierzchu ułóż liście sałaty oraz plastry pomidora.
Krok 3
Smaż boczek na patelni, do czasu, gdy stanie się chrupki. Następnie ułóż go na kromkach i przykryj plastrem szynki z indyka.
Krok 4
Tak przygotowane kromki złóż ze sobą po dwie, po czym przekrój je na krzyż.
Krok 5
Uzyskane trójkąty przebij wykałaczką, aby się nie rozpadły.
Dobra rada:
Gotową kanapkę możesz podawać z frytkami lub sałatką z białej kapusty.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapka klubowa z boczkiem i szynką z indyka
Na kolację, zamiast tradycyjnych kanapek z serem i szynką, zaserwuj swoim bliskim kanapkę klubową. Bardzo dobrze sprawdzi się ona także jako przekąska na przyjęcie – wystarczy, że pokroisz ją na mniejsze kawałki i nabijesz na wykałaczki. Kanapka klubowa jest bardzo łatwa w przygotowaniu i poradzą sobie z nią nawet osoby stawiające swoje pierwsze kroki w kuchni. Skąd nazwa kanapki? Jedne ze źródeł historycznych podają, że po raz pierwszy zaserwowana została ona pod koniec dziewiętnastego wieku w jednym z luksusowych klubów hazardowych w Nowym Jorku. Początkowo do kanapki klubowej dodawano mięso kurczaka, z czasem jednak, zastąpione zostało ono szynką z indyka. Występuje ona również w wersji wegetariańskiej – wówczas serwuje się ją z humusem, awokado lub szpinakiem. Kanapkę tą podaje się z majonezem, musztardą lub musztardą miodową.