Jak zrobić kluski ziemniaczane z mięsem, a jak z boczkiem czy z serem?
Chcecie wiedzieć, jak zrobić kluski ziemniaczane do czerniny, gulaszu albo aromatycznego sosu z leśnych grzybów? Nic bardziej prostego! Wystarczy mieć pod ręką surowe lub gotowane ziemniaki oraz kilka niezbędnych składników nadających ciastu delikatną i sprężystą konsystencję. Gotowe kluseczki, kopytka, pyzy czy leniwe smakują wybornie, zwłaszcza podane prosto z garnka lub patelni!
Różne rodzaje klusek ziemniaczanych – jak je zrobić?
Pod pojęciem klusek ziemniaczanych mieście się sporo różnorodnych produktów powstałych z ciasta, którego bazą jest przede wszystkim mąka (ewentualnie skrobia) oraz surowe lub ugotowane ziemniaki utarte na najdrobniejszych oczkach. Do klusek zalicza się zarówno tradycyjne leniwe, cięte na ukos kopytka, niektóre rodzaje gnocchi, jak i kładzione kluski szare zawdzięczające swoją nazwę ciemnej barwie, powstałej w wyniku dodania surowych ziemniaków. Z ciasta ziemniaczanego przygotowuje się również miękkie pyzy, faszerowane kartacze, popularne w południowo-zachodniej regionach Polski kluski śląskie oraz podawane z mięsem lub słodkimi owocami knedle.
Jak zrobić kluski ziemniaczane z boczkiem?
Kluski szare od wielu lat są potrawą należącą do tradycyjnej kuchni polskiej i doskonałą alternatywą dla placków ziemniaczanych, ponieważ ich przygotowanie jest łatwiejsze i mniej czasochłonne. Wystarczy starte oraz odcedzone surowe ziemniaki dokładnie wymieszać z resztą składników (mąka, jaja, szczypta soli) na gładką masę, a następnie fragmenty ciasta zsuwać po kawałku z talerzyka do wrzątku. Ile gotować kluski ziemniaczane? Wystarczy około 3 minuty! Gotowe kluseczki po przełożeniu na talerz okraście podsmażoną cebulką z boczkiem.
Jak się robi kluski ziemniaczane z serem?
Dla wielu wielbicieli dań mącznych kluski leniwe to prawdziwy smak dzieciństwa, kojarzący się z wakacjami spędzanymi u babci. Można je serwować zarówno z dodatkiem pikantnego sosu lub mięsa, jak i w słodkiej wersji z owocami lub bułką tartą. Jak się robi kluski ziemniaczane z serem na słodko? W skład ciasta wchodzi biały ser i ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę, mąka, skrobia i jajko. Gdy ze wszystkich składników powstanie elastyczna masa, wystarczy ją zrolować i ukośnie odcinać równych rozmiarów prostopadłościany. W wersji na słono biały ser można zastąpić fetą lub aromatyczną bryndzą, która nada potrawie więcej pikanterii. Gotowe kluski należy gotować w gorącej wodzie do momentu wypłynięcia na wierzch. Jeśli przepadacie za takimi potrawami, wypróbujcie delikatne kluski leniwe z pieczonymi owocami albo kolorowe kopytka ze szpinakiem, których łagodny smak możecie podkreślić drobno tartym parmezanem.
Pyszne kluski z dodatkiem mięsa
Nie wiecie, jak zrobić kluski ziemniaczane z mięsem? To bardzo proste! Zarówno pyzy, jak i cepeliny przygotowuje się najczęściej z mieszanki surowych oraz ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką pszenną, skrobią i jajkami. Z wyrobionego ciasta formuje się okrągłe placuszki, a na ich środek wykłada farsz z mięsa mielonego podsmażonego z cebulą i przyprawami. Jeśli przygotowujecie klasyczne pyzy, wówczas ciasto z nadzieniem powinno przybrać kształt kulek wielkości mandarynki.
Kartacze są dość duże i podłużne, a w środku każdego z nich mieści się kilkakrotnie więcej farszu niż w przypadku pyz. Aby cepeliny nie rozpadały się i nie były surowe w środku, warto wiedzieć, jak długo gotować kluski ziemniaczane – otóż najlepiej włożyć je do wrzątku, zmniejszyć nieco ogień, delikatnie zamieszać i pozostawić na 10 minut.
Pyszne dania z kluskami w roli głównej
Jeśli lubicie testować przepisy na szybki obiad, do swojego menu włączcie własnoręcznie zrobione kluski kartoflane. Do przygotowania wielu z nich, np. ziołowych kopytek, możecie wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu – wystarczy je tylko przecisnąć przez praskę i połączyć z resztą składników. Wiedząc już, jak się robi kluski ziemniaczane, w kilka chwil przygotujecie wiele fantastycznych potraw, a wśród nich smażone kopytka z kurkami i świeżą natką pietruszki albo aromatyczne pyzy z kapustą i grzybami pachnące majerankiem, listkami laurowymi oraz zielem angielskim. A może macie ochotę na coś słodkiego? Wówczas przyrządźcie szybkie leniwe z wanilią albo wyśmienite knedle ze śliwkami węgierkami. Smacznego!
Komentarze (0)