Pyzy z kapustą i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

268 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

327 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

300 gramów

2 sztuki

30 gramów

2 sztuki

1 szczypta

2 sztuki

2 łyżki

3 ziarna

450 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę przepłucz zimną wodą, następnie poszatkuj i zalej świeżą wodą. Do kapusty dodaj liść laurowy Knorr, ziele angielskie Knorr, suszone grzyby oraz przyprawę Delikat Knorr. Gotuj, aż kapusta będzie miękka i większość płynu wyparuje.

Pyzy z kapustą i grzybami  - Krok 1

Krok 2

Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj majeranek Knorr , następnie połącz wszystko z farszem z kapusty. Dokładnie wymieszaj i duś jeszcze kilka minut. Gotowy farsz odstaw do ostygnięcia.

Pyzy z kapustą i grzybami  - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.

Pyzy z kapustą i grzybami  - Krok 3

Krok 4

Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę, w której następnie umieść porcję kapuścianego farszu. Kulkę ponownie uformuj tak, aby ciasto dokładnie otoczyło farsz. Gotowe kulki odstaw na kilka minut, aby podeschły.

Pyzy z kapustą i grzybami  - Krok 4

Krok 5

Gotuj pyzy kilka minut w wodzie, aż wypłyną. Podawaj gotowane lub smażone

Pyzy z kapustą i grzybami  - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • danuta szulc

    danuta szulc , 05.12.2017

    bo to jest kapusta zakwaszana octem. a nie kiszona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Banach

    Robert Banach , 17.09.2016

    mh mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Zubelewicz

    Janusz Zubelewicz , 16.09.2016

    Jestem od dziecka uczony, ż e kapustę tak jak i ogórki się kisi, a nie kwasi!!!!!!! A wy się jeszcze uczcie kuchni i dopiero dawajcie rady!!!! Kwaszone, a fujjj !!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Zubelewicz

    Janusz Zubelewicz , 16.09.2016

    Jestem od dziecka uczony, ż e kapustę tak jak i ogórki się kisi, a nie kwasi!!!!!!! A wy się jeszcze uczcie kuchni i dopiero dawajcie rady!!!! Kwaszone, a fujjj !!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyzy z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyzy z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyzy z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyzy z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyzy z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyzy z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyzy z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyzy z kapustą i grzybami Pyzy z kapustą i grzybami

Pyzy to jeden z najpopularniejszych w kuchni polskiej dań z mąki i ziemniaków. Mają postać dużych, kulistych lub jajowatych gotowanych klusek. Często nadziewanych kapustą i grzybami, mięsem, twarogiem lub kaszą. Ciasto na pyzy przyrządza się z gotowanych lub tartych, surowych ziemniaków z dodatkiem mąki, jajek oraz soli, co jednak zajmuje sporo czasu. By ułatwić sobie ich zrobienie, można sięgnąć po Fix Knorr kopytka czy leniwe. Pyzy, które w środku zawierają duszone grzyby leśne, cebulę i kapustę, będą najlepiej smakować z podsmażoną na tłuszczu cebulą i przybraniem ze świeżych ziół – np. majeranku, tymianku lub rozmarynu. Dla miłośników mięsa dobra będzie także omasta ze skwarków z boczku lub słoniny. Zaserwowane na obiad pulchne i smakowite pyzy docenią wszyscy domownicy. Udanego gotowania i smacznego!