
Składniki
500 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
300 gramów
2 sztuki
30 gramów
2 sztuki
1 szczypta
2 sztuki
2 łyżki
3 ziarna
450 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę przepłucz zimną wodą, następnie poszatkuj i zalej świeżą wodą. Do kapusty dodaj liść laurowy Knorr, ziele angielskie Knorr, suszone grzyby oraz przyprawę Delikat Knorr. Gotuj, aż kapusta będzie miękka i większość płynu wyparuje.

Krok 2
Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj majeranek Knorr , następnie połącz wszystko z farszem z kapusty. Dokładnie wymieszaj i duś jeszcze kilka minut. Gotowy farsz odstaw do ostygnięcia.

Krok 3
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.

Krok 4
Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę, w której następnie umieść porcję kapuścianego farszu. Kulkę ponownie uformuj tak, aby ciasto dokładnie otoczyło farsz. Gotowe kulki odstaw na kilka minut, aby podeschły.

Krok 5
Gotuj pyzy kilka minut w wodzie, aż wypłyną. Podawaj gotowane lub smażone

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pyzy z kapustą i grzybami
Pyzy to jeden z najpopularniejszych w kuchni polskiej dań z mąki i ziemniaków. Mają postać dużych, kulistych lub jajowatych gotowanych klusek. Często nadziewanych kapustą i grzybami, mięsem, twarogiem lub kaszą. Ciasto na pyzy przyrządza się z gotowanych lub tartych, surowych ziemniaków z dodatkiem mąki, jajek oraz soli, co jednak zajmuje sporo czasu. By ułatwić sobie ich zrobienie, można sięgnąć po Fix Knorr kopytka czy leniwe. Pyzy, które w środku zawierają duszone grzyby leśne, cebulę i kapustę, będą najlepiej smakować z podsmażoną na tłuszczu cebulą i przybraniem ze świeżych ziół – np. majeranku, tymianku lub rozmarynu. Dla miłośników mięsa dobra będzie także omasta ze skwarków z boczku lub słoniny. Zaserwowane na obiad pulchne i smakowite pyzy docenią wszyscy domownicy. Udanego gotowania i smacznego!