
Składniki
400 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
2 sztuki
1 opakowanie
3 sztuki
200 gramów
1 szczypta
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę.

Krok 2
Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i usmaż. Twaróg i ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Następnie połącz z cebulą i czosnkiem. Dobrze wymieszaj i dopraw pieprzem.

Krok 3
Do masy twarogowej dodaj obie mąki oraz jajko. Szybko i energicznie połącz ciasto. Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki z który w dłoniach formuj duże i okrągłe pyzy. Odstaw na kilka minut aby podeschły.

Krok 4
Gotuj kluski kilka minut w wodzie, aż wypłyną. Sos grzybowy Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Pyzy podawaj z sosem na boku.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pyzy z ziemniakami i twarogiem
Przy aktualnym, prawie nieograniczonym dostępie do produktów spożywczych i potraw z całego świata, łatwo jest zapomnieć o prostych, swojskich przysmakach. Nie pozwól, by ten los spotkał pyzy z gotowanych ziemniaków z serem, ponieważ ich doskonały smak oraz sprężysta konsystencja jeszcze niejednemu smakoszowi zawrócą w głowie. Przekonaj się na własnym podniebieniu, że powrót do tradycyjnych receptur może być tak samo ekscytujący, jak próbowanie specjałów zagranicznych kuchni. Przedstawiamy przepis na pyzy ziemniaczane z serem.
Dla kogo? Uważasz, że nic nie może równać się z domowymi posiłkami? Całkiem słusznie! Dzięki naszym pyzom ziemniaczanym z serem nie będziesz skazany na gotowce, wypełniające sklepowe zamrażarki. Wyraziste nadzienie pyz z twarogiem sprawi, że nikt nie zatęskni za mięsnym wariantem.
Na jaką okazję? Zrobienie prostych pyz z serem i ziemniakami zajmie zaledwie trzy kwadranse, więc bez problemu uwzględnisz je w swoim planie dnia. Nieskomplikowane danie idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny, odpowiadający smakoszom w każdym wieku.
Czy wiesz, że? Istnieje wiele wariacji na temat tej smacznej potrawy. Pyzy z serem, mięsem albo grzybami to przykłady wyśmienitych dań wytrawnych. Można je przyrządzić również na słodko, np. z owocami, lecz wtedy poleca się przygotować ciasto z dodatkiem drożdży.
Dla urozmaicenia: W naszym przepisie pyzy ziemniaczane z twarogiem proponujemy podawać z sosem grzybowym. Warto jednak eksperymentować – bardzo dobrze pasować będzie do nich sos myśliwski. Zasmażana kapusta albo surówka z czerwonej kapusty też są mile widziane.


































