Pyzy z serem - z gotowanych ziemniaków i twarogu | Przepisy.pl pixel

Pyzy z ziemniakami i twarogiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

70 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

134 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

3 sztuki

200 gramów

1 szczypta

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę.

Pyzy z ziemniakami i twarogiem  - Krok 1

Krok 2

Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i usmaż. Twaróg i ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Następnie połącz z cebulą i czosnkiem. Dobrze wymieszaj i dopraw pieprzem.

Pyzy z ziemniakami i twarogiem  - Krok 2

Krok 3

Do masy twarogowej dodaj obie mąki oraz jajko. Szybko i energicznie połącz ciasto. Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki z który w dłoniach formuj duże i okrągłe pyzy. Odstaw na kilka minut aby podeschły.

Pyzy z ziemniakami i twarogiem  - Krok 3

Krok 4

Gotuj kluski kilka minut w wodzie, aż wypłyną. Sos grzybowy Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Pyzy podawaj z sosem na boku.

Pyzy z ziemniakami i twarogiem  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyzy z ziemniakami i twarogiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyzy z ziemniakami i twarogiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyzy z ziemniakami i twarogiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyzy z ziemniakami i twarogiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyzy z ziemniakami i twarogiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyzy z ziemniakami i twarogiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyzy z ziemniakami i twarogiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyzy z ziemniakami i twarogiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyzy z ziemniakami i twarogiem Pyzy z ziemniakami i twarogiem

Przy aktualnym, prawie nieograniczonym dostępie do produktów spożywczych i potraw z całego świata, łatwo jest zapomnieć o prostych, swojskich przysmakach. Nie pozwól, by ten los spotkał pyzy z gotowanych ziemniaków z serem, ponieważ ich doskonały smak oraz sprężysta konsystencja jeszcze niejednemu smakoszowi zawrócą w głowie. Przekonaj się na własnym podniebieniu, że powrót do tradycyjnych receptur może być tak samo ekscytujący, jak próbowanie specjałów zagranicznych kuchni. Przedstawiamy przepis na pyzy ziemniaczane z serem.

Dla kogo? Uważasz, że nic nie może równać się z domowymi posiłkami? Całkiem słusznie! Dzięki naszym pyzom ziemniaczanym z serem nie będziesz skazany na gotowce, wypełniające sklepowe zamrażarki. Wyraziste nadzienie pyz z twarogiem sprawi, że nikt nie zatęskni za mięsnym wariantem.

Na jaką okazję? Zrobienie prostych pyz z serem i ziemniakami zajmie zaledwie trzy kwadranse, więc bez problemu uwzględnisz je w swoim planie dnia. Nieskomplikowane danie idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny, odpowiadający smakoszom w każdym wieku.

Czy wiesz, że? Istnieje wiele wariacji na temat tej smacznej potrawy. Pyzy z serem, mięsem albo grzybami to przykłady wyśmienitych dań wytrawnych. Można je przyrządzić również na słodko, np. z owocami, lecz wtedy poleca się przygotować ciasto z dodatkiem drożdży.

Dla urozmaicenia: W naszym przepisie pyzy ziemniaczane z twarogiem proponujemy podawać z sosem grzybowym. Warto jednak eksperymentować – bardzo dobrze pasować będzie do nich sos myśliwski. Zasmażana kapusta albo surówka z czerwonej kapusty też są mile widziane.