Składniki
400 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
2 sztuki
1 opakowanie
3 sztuki
200 gramów
1 szczypta
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę.
Krok 2
Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i usmaż. Twaróg i ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Następnie połącz z cebulą i czosnkiem. Dobrze wymieszaj i dopraw pieprzem.
Krok 3
Do masy twarogowej dodaj obie mąki oraz jajko. Szybko i energicznie połącz ciasto. Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki z który w dłoniach formuj duże i okrągłe pyzy. Odstaw na kilka minut aby podeschły.
Krok 4
Gotuj kluski kilka minut w wodzie, aż wypłyną. Sos grzybowy Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Pyzy podawaj z sosem na boku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej