
Składniki
400 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
2 sztuki
1 opakowanie
3 sztuki
200 gramów
1 szczypta
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę.

Krok 2
Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i usmaż. Twaróg i ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Następnie połącz z cebulą i czosnkiem. Dobrze wymieszaj i dopraw pieprzem.

Krok 3
Do masy twarogowej dodaj obie mąki oraz jajko. Szybko i energicznie połącz ciasto. Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki z który w dłoniach formuj duże i okrągłe pyzy. Odstaw na kilka minut aby podeschły.

Krok 4
Gotuj kluski kilka minut w wodzie, aż wypłyną. Sos grzybowy Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Pyzy podawaj z sosem na boku.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pyzy z ziemniakami i twarogiem
Przy aktualnym, prawie nieograniczonym dostępie do produktów spożywczych i potraw z całego świata, łatwo jest zapomnieć o prostych, swojskich przysmakach. Nie pozwól, by ten los spotkał pyzy z gotowanych ziemniaków z serem, ponieważ ich doskonały smak oraz sprężysta konsystencja jeszcze niejednemu smakoszowi zawrócą w głowie. Przekonaj się na własnym podniebieniu, że powrót do tradycyjnych receptur może być tak samo ekscytujący, jak próbowanie specjałów zagranicznych kuchni. Przedstawiamy przepis na pyzy ziemniaczane z serem.
Dla kogo? Uważasz, że nic nie może równać się z domowymi posiłkami? Całkiem słusznie! Dzięki naszym pyzom ziemniaczanym z serem nie będziesz skazany na gotowce, wypełniające sklepowe zamrażarki. Wyraziste nadzienie pyz z twarogiem sprawi, że nikt nie zatęskni za mięsnym wariantem.
Na jaką okazję? Zrobienie prostych pyz z serem i ziemniakami zajmie zaledwie trzy kwadranse, więc bez problemu uwzględnisz je w swoim planie dnia. Nieskomplikowane danie idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny, odpowiadający smakoszom w każdym wieku.
Czy wiesz, że? Istnieje wiele wariacji na temat tej smacznej potrawy. Pyzy z serem, mięsem albo grzybami to przykłady wyśmienitych dań wytrawnych. Można je przyrządzić również na słodko, np. z owocami, lecz wtedy poleca się przygotować ciasto z dodatkiem drożdży.
Dla urozmaicenia: W naszym przepisie pyzy ziemniaczane z twarogiem proponujemy podawać z sosem grzybowym. Warto jednak eksperymentować – bardzo dobrze pasować będzie do nich sos myśliwski. Zasmażana kapusta albo surówka z czerwonej kapusty też są mile widziane.