
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
100 gramów
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek, ogórek i kurczaka pokrój w kostkę, a cebulę w półplastry. Boczek przesmaż, dodaj kawałki mięsa i cebulę. Smaż, aż kurczak się zarumieni. Dodaj ogórek, Ketchup Hellmann's Pikantny, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze 2 minuty.

Krok 2
Sos grzybowy wymieszaj z 300 ml wody i wlej do garnka.

Krok 3
Wszystko duś pod przykryciem około 10 minut, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Tak przygotowanego kurczaka możesz doprawić na koniec odrobiną majeranku.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak po myśliwsku
Kurczak po myśliwsku to proste danie o wyrazistym smaku, uzyskanym dzięki połączeniu wędzonego boczku, kiszonych ogórków oraz sosu grzybowego. Jego przygotowanie rozpocznij od pokrojenia w kostkę podudzia oraz filetu z piersi kurczaka, boczku i ogórków. Mięso podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem cebuli. Smaż do momentu, aż kurczak się zarumieni i dodaj ogórek oraz pikantny ketchup. Błyskawiczny sos grzybowy w proszku wymieszaj z wodą i zalej nim zawartość garnka. Potrawa będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli dorzucisz do niej garść leśnych grzybów, np. borowików. Całość duś pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu, w którym mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Na koniec przypraw suszonym majerankiem. Kurczaka po myśliwsku podawaj z gotowanymi ziemniakami lub kaszą, np. gryczaną. Będzie się z nim również komponować sałatka z kiszonych ogórków i cebuli. Do dekoracji użyj gałązki świeżego koperku. Mamy nadzieję, że przyrządzanie obiadów z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.


































