Kurczak po myśliwsku – udka w sosie grzybowym | Przepisy.pl pixel

Kurczak po myśliwsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

136

2564 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2067 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4517 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek, ogórek i kurczaka pokrój w kostkę, a cebulę w półplastry. Boczek przesmaż, dodaj kawałki mięsa i cebulę. Smaż, aż kurczak się zarumieni. Dodaj ogórek, Ketchup Hellmann’s Pikantny, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze 2 minuty.

Kurczak po myśliwsku  - Krok 1

Krok 2

Sos grzybowy wymieszaj z 300 ml wody i wlej do garnka.

Kurczak po myśliwsku  - Krok 2

Krok 3

Wszystko duś pod przykryciem około 10 minut, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Tak przygotowanego kurczaka możesz doprawić na koniec odrobiną majeranku.

Kurczak po myśliwsku  - Krok 3
13

Opinie o przepisie

  • Tomasz Protasewicz

    Tomasz Protasewicz , 16.02.2019

    właśnie zjadłem pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Sauer (Saperancki)

    Bartosz Sauer (Saperancki) , 12.11.2017

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Michalik

    Jacek Michalik , 21.05.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Zych

    Agnieszka Zych , 26.10.2016

    super !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Granatowa

    Aleksandra Granatowa , 28.08.2016

    Pycha, ale polecam trochę dosolić ;-) chyba że macie słone ogórki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dorota winnicka

    dorota winnicka , 22.06.2016

    Bardzo,bardzo dobre.Ja podałam z makaronem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Kuciejczyk

    Łukasz Kuciejczyk , 18.03.2016

    Pyszne Żona Zadowolona ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystian Kuczyński

    Krystian Kuczyński , 28.02.2016

    Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Trzaska

    Paweł Trzaska , 21.02.2016

    Palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • edyta kaczoczorowska

    edyta kaczoczorowska , 06.12.2015

    smaczne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Karwowska

    Marlena Karwowska , 08.06.2015

    łatwy w przygotowaniu i przepyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Strąk

    Ewelina Strąk , 15.05.2015

    robiłam wyszedł świetny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Kisiel

    Michał Kisiel , 24.04.2015

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po myśliwsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po myśliwsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po myśliwsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po myśliwsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po myśliwsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po myśliwsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po myśliwsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po myśliwsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po myśliwsku Kurczak po myśliwsku

Kurczak po myśliwsku to proste danie o wyrazistym smaku, uzyskanym dzięki połączeniu wędzonego boczku, kiszonych ogórków oraz sosu grzybowego. Jego przygotowanie rozpocznij od pokrojenia w kostkę podudzia oraz filetu z piersi kurczaka, boczku i ogórków. Mięso podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem cebuli. Smaż do momentu, aż kurczak się zarumieni i dodaj ogórek oraz pikantny ketchup. Błyskawiczny sos grzybowy w proszku wymieszaj z wodą i zalej nim zawartość garnka. Potrawa będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli dorzucisz do niej garść leśnych grzybów, np. borowików. Całość duś pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu, w którym mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Na koniec przypraw suszonym majerankiem. Kurczaka po myśliwsku podawaj z gotowanymi ziemniakami lub kaszą, np. gryczaną. Będzie się z nim również komponować sałatka z kiszonych ogórków i cebuli. Do dekoracji użyj gałązki świeżego koperku. Mamy nadzieję, że przyrządzanie obiadów z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.