Udka z kurczaka w sosie grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka z kurczaka w sosie grzybowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

1 łyżka

400 gramów

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przekrój na mniejsze kawałki, oprósz solą, pieprzem, mąką, obsmaż na patelni aż się zarumieni – przełóż na bok.

Udka z kurczaka w sosie grzybowym - Krok 1

Krok 2

Grzyby i cebulę pokrój w półplastry, obsmaż na tej samej patelni, gdy się lekko zarumienią dodaj usmażone mięso. Całość zalej fixem Knorr wymieszanym w 200ml wody i 100ml śmietany.

Udka z kurczaka w sosie grzybowym - Krok 2

Krok 3

Całość gotuj pod przykryciem około 5 minut, co jakiś czas mieszając aż mięso będzie miękkie. Tak przygotowaną potrawkę podawaj z kaszą i porcją ulubionych warzyw.

Udka z kurczaka w sosie grzybowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Mięso z kurczaka możesz zastąpić piersiami z kurczaka. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z kurczaka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z kurczaka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z kurczaka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z kurczaka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z kurczaka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z kurczaka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z kurczaka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka z kurczaka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z kurczaka w sosie grzybowymUdka z kurczaka w sosie grzybowym

Udka z kurczaka zachwycają soczystością, a gdy polejesz je kremowym oraz aromatycznym sosem grzybowym, to uzyskasz wyjątkowo smaczne połączenie. Już teraz sprawdź naszą recepturę, zaopatrz się w niezbędne składniki i obudź w sobie duszę kucharza. Czeka Cię prawdziwa uczta smaków z kurczakiem w roli głównej! 

Dla kogo?

Każdy fan mięs i kremowych sosów grzybowych będzie zadowolony z naszej receptury. To połączenie nie ma sobie równych i zadowoli podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Chcesz zrobić na kimś wrażenie? Nasza receptura na kurczaka będzie strzałem w dziesiątkę!

Na jaką okazję?

Większa uroczystość to idealna okazja do zaserwowania udek z kurczaka w sosie grzybowym. Przygotuj danie, a później spójrz na zadowolenie swoich gości i przekonaj się o słuszności swojego wyboru. Udka z kurczaka podasz również na codzienny obiad dla domowników. Szybki i smaczny! 

Czy wiesz, że?

Czas przyrządzania naszej receptury wynosi zaledwie pół godziny! Wszystko za sprawą dodatku fix Knorr, który usprawnia proces gotowania. Pycha! Jeśli nie przepadasz za mięsem z udek, to śmiało możesz zastąpić je piersiami z kurczaka. W tym wydaniu smakują równie dobrze! 

Dla urozmaicenia:

Nie zapominaj o smacznych dodatkach, z którymi zaserwujesz udka z kurczaka w kremowym sosie grzybowym. Polecamy Ci kaszę oraz sałatkę ze świeżych warzyw. Jeżeli jednak masz zestaw swoich ulubionych dodatków – wybierz je według uznania i ciesz się obiadem we własnym stylu. Smacznego!