Udka z kurczaka w sosie grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka z kurczaka w sosie grzybowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

1 łyżka

400 gramów

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przekrój na mniejsze kawałki, oprósz solą, pieprzem, mąką, obsmaż na patelni aż się zarumieni – przełóż na bok.

Udka z kurczaka w sosie grzybowym - Krok 1

Krok 2

Grzyby i cebulę pokrój w półplastry, obsmaż na tej samej patelni, gdy się lekko zarumienią dodaj usmażone mięso. Całość zalej fixem Knorr wymieszanym w 200ml wody i 100ml śmietany.

Udka z kurczaka w sosie grzybowym - Krok 2

Krok 3

Całość gotuj pod przykryciem około 5 minut, co jakiś czas mieszając aż mięso będzie miękkie. Tak przygotowaną potrawkę podawaj z kaszą i porcją ulubionych warzyw.

Udka z kurczaka w sosie grzybowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Mięso z kurczaka możesz zastąpić piersiami z kurczaka. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z kurczaka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z kurczaka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z kurczaka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z kurczaka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z kurczaka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z kurczaka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z kurczaka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka z kurczaka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z kurczaka w sosie grzybowymUdka z kurczaka w sosie grzybowym

Udka z kurczaka zachwycają soczystością, a gdy polejesz je kremowym oraz aromatycznym sosem grzybowym, to uzyskasz wyjątkowo smaczne połączenie. Już teraz sprawdź naszą recepturę, zaopatrz się w niezbędne składniki i obudź w sobie duszę kucharza. Czeka Cię prawdziwa uczta smaków z kurczakiem w roli głównej! 

Dla kogo?

Każdy fan mięs i kremowych sosów grzybowych będzie zadowolony z naszej receptury. To połączenie nie ma sobie równych i zadowoli podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Chcesz zrobić na kimś wrażenie? Nasza receptura na kurczaka będzie strzałem w dziesiątkę!

Na jaką okazję?

Większa uroczystość to idealna okazja do zaserwowania udek z kurczaka w sosie grzybowym. Przygotuj danie, a później spójrz na zadowolenie swoich gości i przekonaj się o słuszności swojego wyboru. Udka z kurczaka podasz również na codzienny obiad dla domowników. Szybki i smaczny! 

Czy wiesz, że?

Czas przyrządzania naszej receptury wynosi zaledwie pół godziny! Wszystko za sprawą dodatku fix Knorr, który usprawnia proces gotowania. Pycha! Jeśli nie przepadasz za mięsem z udek, to śmiało możesz zastąpić je piersiami z kurczaka. W tym wydaniu smakują równie dobrze! 

Dla urozmaicenia:

Nie zapominaj o smacznych dodatkach, z którymi zaserwujesz udka z kurczaka w kremowym sosie grzybowym. Polecamy Ci kaszę oraz sałatkę ze świeżych warzyw. Jeżeli jednak masz zestaw swoich ulubionych dodatków – wybierz je według uznania i ciesz się obiadem we własnym stylu. Smacznego!