Szaszłyki z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
245 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

133 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jogurt pomieszaj z wyciśniętym sokiem z cytryny.

Szaszłyki z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Kurczaka pokrój na kawałki i obsyp Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.

Szaszłyki z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Następnie zalej mięso jogurtem i pozostaw w lodówce na całą noc.

Szaszłyki z kurczaka - Krok 3

Krok 4

Na drugi dzień kawałki kurczaka nadziewaj na drewniane szpikulce, przekładając je kawałkami ananasa.

Szaszłyki z kurczaka - Krok 4

Krok 5

Szaszłyki smaż na grillu, cały czas je obracając.

Szaszłyki z kurczaka - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z ryżem i zieloną sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szaszłyki z sałatką
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z kurczakaSzaszłyki z kurczaka

Pyszne szaszłyki to nie tylko ciekawa propozycja na grilla, ale także na danie obiadowe. Możesz przygotować je z różnych składników, które akurat masz pod ręką – to od Ciebie zależy, jaką kompozycję stworzysz. Wypróbuj np. wersji z kurczakiem. Warto nawet dzień wcześniej go zamarynować, dzięki czemu mięso będzie kruche i aromatyczne. Marynatę przygotuj z jogurtu naturalnego oraz soku z cytryny lub limonki. Kawałki kurczaka dodatkowo obsyp gotową przyprawą do mięs lub stwórz własny miks z suszonych ziół, pikantnego curry i słodkiej bądź ostrej papryki. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki na całą noc. Na drugi dzień mięso nadziane na patyczki do szaszłyków będzie świetnie smakować z kawałkami ananasa. Dla smakoszy pikantnych dań, polecamy połączenie kurczaka z czerwoną cebulą i papryczką chili. Eksperymentuj i dowolnie dobieraj składniki. Podsmaż wszystko dokładnie na grillu na świeżym powietrzu lub w domu na patelni grillowej. Szaszłyki podawaj na liściach sałaty, najlepiej razem z chrupiącym pieczywem. Sprawdź nasz uniwersalny przepis, którzy przyda się na wiele okazji.