Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem
łatwe
719 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
8 sztuk
1 łyżka
8 sztuk
0.5 pęczka
90 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na pół, a następnie każdy pasek na cztery duże kawałki.

Krok 2
Obie papryki pokrój w kostkę podobnej wielkości co kawałki kurczaka. Cebule szalotki obierz, przetnij na pół, cukinię pokrój w 1-centymetrowe plastry.

Krok 3
Przyprawę do kurczaka z grilla wymieszaj w miseczce z oliwą z oliwek oraz sosem Worcestershire. Całą marynatę przelej do miski, dodaj wszystkie warzywa, mięso oraz posiekane zioła. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej 1 godzinę.

Krok 4
Następnie nabijaj na szaszłyki mięso, na przemian z zieloną i czerwoną papryką, cukinią i szalotkami.

Krok 5
Szaszłyki smaż na patelni lub grilluj po 4-5 minut z każdej strony, polewając pozostałą marynatą. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z pieczonymi ziemniakami czy ryżem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem
Oglądasz swój ulubiony serial i rozmyślasz o tym, żeby przegryźć coś pysznego? Przygotuj szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem. Kluczowe w tym daniu jest umiejętne doprawienie szaszłyków. Gdy przed grillowaniem lub smażeniem posypiesz je tylko ziołami, efekt będzie marny. Zamiast tego przygotuj ziołową marynatę, w której zanurzysz kawałki kurczaka, cukinię i paprykę, jeszcze przed nabijaniem na patyczki. Dzięki temu wszystkie składniki będą idealnie przyprawione. Do marynaty dodaj sos vorcester, by nadać szaszłykom lekko korzennego smaku. Znajdziesz go w każdym dobrym sklepie spożywczym. Sos vorcester wzbogaci smak wielu innych potraw, dlatego warto go mieć w swojej kuchni. Szaszłyki to kolorowa przekąska w aromatycznych ziołach, która smakuje wyśmienicie z dodatkiem sosu czosnkowego. Dodaj do nich pieczone ziemniaki z rozmarynem lub ryż curry, a szaszłyki sprawdzą się także w roli dania głównego na rodzinnym obiedzie.