Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem
łatwe
719 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
8 sztuk
1 łyżka
8 sztuk
0.5 pęczka
90 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na pół, a następnie każdy pasek na cztery duże kawałki.

Krok 2
Obie papryki pokrój w kostkę podobnej wielkości co kawałki kurczaka. Cebule szalotki obierz, przetnij na pół, cukinię pokrój w 1-centymetrowe plastry.

Krok 3
Przyprawę do kurczaka z grilla wymieszaj w miseczce z oliwą z oliwek oraz sosem Worcestershire. Całą marynatę przelej do miski, dodaj wszystkie warzywa, mięso oraz posiekane zioła. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej 1 godzinę.

Krok 4
Następnie nabijaj na szaszłyki mięso, na przemian z zieloną i czerwoną papryką, cukinią i szalotkami.

Krok 5
Szaszłyki smaż na patelni lub grilluj po 4-5 minut z każdej strony, polewając pozostałą marynatą. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z pieczonymi ziemniakami czy ryżem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem
Oglądasz swój ulubiony serial i rozmyślasz o tym, żeby przegryźć coś pysznego? Przygotuj szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem. Kluczowe w tym daniu jest umiejętne doprawienie szaszłyków. Gdy przed grillowaniem lub smażeniem posypiesz je tylko ziołami, efekt będzie marny. Zamiast tego przygotuj ziołową marynatę, w której zanurzysz kawałki kurczaka, cukinię i paprykę, jeszcze przed nabijaniem na patyczki. Dzięki temu wszystkie składniki będą idealnie przyprawione. Do marynaty dodaj sos vorcester, by nadać szaszłykom lekko korzennego smaku. Znajdziesz go w każdym dobrym sklepie spożywczym. Sos vorcester wzbogaci smak wielu innych potraw, dlatego warto go mieć w swojej kuchni. Szaszłyki to kolorowa przekąska w aromatycznych ziołach, która smakuje wyśmienicie z dodatkiem sosu czosnkowego. Dodaj do nich pieczone ziemniaki z rozmarynem lub ryż curry, a szaszłyki sprawdzą się także w roli dania głównego na rodzinnym obiedzie.


































