Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

293 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

428 osób wydrukowało

Pobierz pdf

463 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

8 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżka

8 sztuk

0.5 pęczka

90 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na pół, a następnie każdy pasek na cztery duże kawałki.

Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem  - Krok 1

Krok 2

Obie papryki pokrój w kostkę podobnej wielkości co kawałki kurczaka. Cebule szalotki obierz, przetnij na pół, cukinię pokrój w 1-centymetrowe plastry.

Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem  - Krok 2

Krok 3

Kostkę rosołową Knorr rozgnieć w moździerzu z dodatkiem czosnku, oregano, oliwy z oliwek oraz sosu Worcestershire.

Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem  - Krok 3

Krok 4

Całą marynatę przelej do miski, dodaj wszystkie warzywa, mięso oraz posiekane zioła. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej 1 godzinę.

Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem  - Krok 4

Krok 5

Następnie nabijaj na szaszłyki mięso, na przemian z zieloną i czerwoną papryką, cukinią i szalotkami.

Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem  - Krok 5

Krok 6

Szaszłyki smaż na patelni lub grilluj po 4-5 minut z każdej strony, polewając pozostałą marynatą. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z pieczonymi ziemniakami czy ryżem.

Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem

Oglądasz swój ulubiony serial i rozmyślasz o tym, żeby przegryźć coś pysznego? Przygotuj szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem. Kluczowe w tym daniu jest umiejętne doprawienie szaszłyków. Gdy przed grillowaniem lub smażeniem posypiesz je tylko ziołami, efekt będzie marny. Zamiast tego przygotuj ziołową marynatę, w której zanurzysz kawałki kurczaka, cukinię i paprykę, jeszcze przed nabijaniem na patyczki. Dzięki temu wszystkie składniki będą idealnie przyprawione. Do marynaty dodaj sos vorcester, by nadać szaszłykom lekko korzennego smaku. Znajdziesz go w każdym dobrym sklepie spożywczym. Sos vorcester wzbogaci smak wielu innych potraw, dlatego warto go mieć w swojej kuchni. Szaszłyki to kolorowa przekąska w aromatycznych ziołach, która smakuje wyśmienicie z dodatkiem sosu czosnkowego. Dodaj do nich pieczone ziemniaki z rozmarynem lub ryż curry, a szaszłyki sprawdzą się także w roli dania głównego na rodzinnym obiedzie.