Szaszłyki na grilla - proste i oryginalne szaszłyki | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Szaszłyki z grilla

73 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z grillaSzaszłyki z grilla

Z naszych przepisów dowiesz się, jak zrobić wyśmienite szaszłyki na grilla. Danie możesz przyrządzić zarówno w wersji warzywnej, jak i mięsnej. Podpowiadamy, jak odpowiednio przygotować poszczególne składniki, jak zamarynować mięso oraz, z jakimi dodatkami podawać.

Dla kogo?

Nasze przepisy zaspokoją wszystkich, którzy szukają inspiracji na to, jak zrobić szaszłyki na grilla.

Na jaką okazję?

Jeśli szukasz sposobu na zaserwowanie smacznego obiadu lub kolacji, dobrym rozwiązaniem będzie przyrządzenie grillowanych szaszłyków. Żeby przygotować tę potrawę, nie musisz rozpalać grilla, wystarczy Ci jedynie odpowiednia patelnia grillowa, z charakterystycznymi fałdami na dnie.

Czy wiesz, że?

Jakie mięso na szaszłyki z grilla sprawdzi się najlepiej? Zanim przystąpisz do przygotowywania potrawy, wybierz mięso, którego użyjesz do przyrządzenia. Sprawdzi się każdy rodzaj: kurczak, wołowina, wieprzowina, a nawet baranina. Niezwykle istotna jest marynata – to ona w dużej mierze odpowiada za końcowy smak potrawy (najdłużej marynuje się baraninę). Ważne też, by mięso pokroić w średniej wielkości kostkę (aby połączyło się z przyprawami i pozostałymi składnikami) i przez odpowiedni czas trzymać na ogniu, żeby po grillowaniu nie było surowe lub za twarde.

Dla urozmaicenia:

Jak się robi szaszłyki na grilla? Mięso to nie wszystko – niezwykle ważne są pozostałe składniki. Jakie wybrać? Jako dodatki świetnie sprawdzą się między innymi: cebula, pomidory, cukinia, papryka, pieczarki i czosnek. Szaszłyki świetnie komponują się też z owocami. Dodatek ananasa, melona, brzoskwini lub jabłka na pewno urozmaici smak Twojej potrawy. Warto wiedzieć, że ciekawy efekt uzyskasz, gdy do szaszłyka dodasz ryby i owoce morza. Smacznym akcentem będzie też sos, który najbardziej lubisz: odpowiedni będzie zarówno czosnkowy, jak i orzechowy.