Przepisy na Szaszłyki z grilla
73 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Szaszłyki z grilla
Z naszych przepisów dowiesz się, jak zrobić wyśmienite szaszłyki na grilla. Danie możesz przyrządzić zarówno w wersji warzywnej, jak i mięsnej. Podpowiadamy, jak odpowiednio przygotować poszczególne składniki, jak zamarynować mięso oraz, z jakimi dodatkami podawać.
Dla kogo?
Nasze przepisy zaspokoją wszystkich, którzy szukają inspiracji na to, jak zrobić szaszłyki na grilla.
Na jaką okazję?
Jeśli szukasz sposobu na zaserwowanie smacznego obiadu lub kolacji, dobrym rozwiązaniem będzie przyrządzenie grillowanych szaszłyków. Żeby przygotować tę potrawę, nie musisz rozpalać grilla, wystarczy Ci jedynie odpowiednia patelnia grillowa, z charakterystycznymi fałdami na dnie.
Czy wiesz, że?
Jakie mięso na szaszłyki z grilla sprawdzi się najlepiej? Zanim przystąpisz do przygotowywania potrawy, wybierz mięso, którego użyjesz do przyrządzenia. Sprawdzi się każdy rodzaj: kurczak, wołowina, wieprzowina, a nawet baranina. Niezwykle istotna jest marynata – to ona w dużej mierze odpowiada za końcowy smak potrawy (najdłużej marynuje się baraninę). Ważne też, by mięso pokroić w średniej wielkości kostkę (aby połączyło się z przyprawami i pozostałymi składnikami) i przez odpowiedni czas trzymać na ogniu, żeby po grillowaniu nie było surowe lub za twarde.
Dla urozmaicenia:
Jak się robi szaszłyki na grilla? Mięso to nie wszystko – niezwykle ważne są pozostałe składniki. Jakie wybrać? Jako dodatki świetnie sprawdzą się między innymi: cebula, pomidory, cukinia, papryka, pieczarki i czosnek. Szaszłyki świetnie komponują się też z owocami. Dodatek ananasa, melona, brzoskwini lub jabłka na pewno urozmaici smak Twojej potrawy. Warto wiedzieć, że ciekawy efekt uzyskasz, gdy do szaszłyka dodasz ryby i owoce morza. Smacznym akcentem będzie też sos, który najbardziej lubisz: odpowiedni będzie zarówno czosnkowy, jak i orzechowy.