Przepisy na Szaszłyki z grilla
71 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (71) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
Ciekawostki i porady
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej
Szaszłyki z grilla
Jeśli szukasz sposobu na zaserwowanie smacznego obiadu lub kolacji, dobrym rozwiązaniem będzie przyrządzenie grillowanych szaszłyków. Żeby przygotować tę potrawę, nie musisz rozpalać grilla, wystarczy Ci jedynie odpowiednia patelnia grillowa, z charakterystycznymi fałdami na dnie. Rozpocznij od doboru mięsa, którego użyjesz do przyrządzenia tej potrawy. Sprawdzi się każdy rodzaj: kurczak, wołowina, wieprzowina, a nawet baranina. Ciekawy efekt uzyskasz, gdy do swojego szaszłyka dodasz ryby i owoce morza. Mięso zamarynuj w oliwie z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu i czosnku granulowanego (najdłużej marynuje się baraninę). Należy pamiętać jedynie, że w zależności od wyboru – mięso należy odpowiednio pokroić (w średniej wielkości kostkę, aby połączyło się z przyprawami i pozostałymi składnikami) i przez odpowiedni czas trzymać na ogniu, żeby po grillowaniu nie było surowe lub za twarde. Jeśli już wybrałeś, przyszła kolej na przygotowanie warzyw. Z mięsem drobiowym dobrze współgrają cebula, pomidory czy cukinie, natomiast z krewetkami, karkówką, łopatką i boczkiem – papryka, pieczarki i czosnek. Pamiętaj, że szaszłyki komponują się też z owocami. Dodatek ananasa, melona, brzoskwini lub jabłka na pewno urozmaici smak Twojej potrawy. Wszystkie składniki nabij na długą wykałaczkę, przypraw i grilluj, uważając, żeby się nie przypaliły. Jeśli nie wiesz, jak przyrządzić rybę, by pod wpływem temperatury się nie przypaliła – owiń ją w folię aluminiową. Na końcu przygotuj sos, który najbardziej lubisz: odpowiedni będzie zarówno czosnkowy, jak i orzechowy. Szukasz inspiracji? Zasugeruj się przepisami podanymi poniżej. Możesz przyrządzić danie w wersji warzywnej z papryką, cukinią i pieczarkami lub z mięsem wieprzowym i jabłkiem. Ciekawe połączenie uzyskasz, gdy do swoich szaszłyków dodasz chorizo, a do krewetek pomarańczę. Potrawę serwuj z pajdą ulubionego chleba, najlepiej uprzednio grillowanego, z dodatkiem kremowego serka: ze szczypiorkiem lub paprykowego. Szaszłyki dobrze komponują się też z wszelkiego rodzaju surówkami. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów i przygotuj smaczne danie!