Przepisy na Szaszłyki z grilla
6 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (8) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Szaszłyki z grilla
Z naszych przepisów dowiesz się, jak zrobić wyśmienite szaszłyki na grilla. Danie możesz przyrządzić zarówno w wersji warzywnej, jak i mięsnej. Podpowiadamy, jak odpowiednio przygotować poszczególne składniki, jak zamarynować mięso oraz, z jakimi dodatkami podawać.
Dla kogo?
Nasze przepisy zaspokoją wszystkich, którzy szukają inspiracji na to, jak zrobić szaszłyki na grilla.
Na jaką okazję?
Jeśli szukasz sposobu na zaserwowanie smacznego obiadu lub kolacji, dobrym rozwiązaniem będzie przyrządzenie grillowanych szaszłyków. Żeby przygotować tę potrawę, nie musisz rozpalać grilla, wystarczy Ci jedynie odpowiednia patelnia grillowa, z charakterystycznymi fałdami na dnie.
Czy wiesz, że?
Jakie mięso na szaszłyki z grilla sprawdzi się najlepiej? Zanim przystąpisz do przygotowywania potrawy, wybierz mięso, którego użyjesz do przyrządzenia. Sprawdzi się każdy rodzaj: kurczak, wołowina, wieprzowina, a nawet baranina. Niezwykle istotna jest marynata – to ona w dużej mierze odpowiada za końcowy smak potrawy (najdłużej marynuje się baraninę). Ważne też, by mięso pokroić w średniej wielkości kostkę (aby połączyło się z przyprawami i pozostałymi składnikami) i przez odpowiedni czas trzymać na ogniu, żeby po grillowaniu nie było surowe lub za twarde.
Dla urozmaicenia:
Jak się robi szaszłyki na grilla? Mięso to nie wszystko – niezwykle ważne są pozostałe składniki. Jakie wybrać? Jako dodatki świetnie sprawdzą się między innymi: cebula, pomidory, cukinia, papryka, pieczarki i czosnek. Szaszłyki świetnie komponują się też z owocami. Dodatek ananasa, melona, brzoskwini lub jabłka na pewno urozmaici smak Twojej potrawy. Warto wiedzieć, że ciekawy efekt uzyskasz, gdy do szaszłyka dodasz ryby i owoce morza. Smacznym akcentem będzie też sos, który najbardziej lubisz: odpowiedni będzie zarówno czosnkowy, jak i orzechowy.