Szaszłyki z łopatki wieprzowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z łopatki wieprzowej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

78 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

226 osób wydrukowało

Pobierz pdf

339 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

3 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

sos:

4 łyżki

3 sztuki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z łopatki pokrój w grubą 2-3 cm kostkę. Mięso przełóż do miski, pomieszaj z Przyprawą do grilla Knorr, oliwą i musztardą.

Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - Krok 1

Krok 2

Kawałki ponadziewaj na patyki od szaszłyków, będzie je łatwiej przekręcać. Szaszłyki ułóż na średnio rozgrzanym grillu na tackach. Grilluj przez około 20-30 minut pod przykryciem, co jakiś czas przekręcając szaszłyki, tak aby się nie przypaliły. Mięso grilluj aż będzie miękkie i rumiane.

Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie pomieszaj pokrojone w kosteczkę ogórki z sosem Hellmann’s Czosnkowym i posiekaną miętą. Szaszłyki podawaj z dipem.

Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz wyraziste smaki, możesz do marynaty dodać trochę pasty chilli.

1

Opinie o przepisie

  • KGW Lubiatów

    KGW Lubiatów , 31.05.2016

    Warto sprawdzić już w najbliższy weekend

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szaszłyki z grilla
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z łopatki wieprzowej Szaszłyki z łopatki wieprzowej

Masz ochotę na soczyste pieczone mięso? Szaszłyki z łopatki wieprzowej będą wyśmienitym rozwiązaniem, a dodatkowo możesz przygotować je w piekarniku lub na grillu. Na początek przyrządź mięso. Pokrój je w dość grubą, równą kostkę i zamarynuj (najlepiej dzień wcześniej) w oliwie z musztardą i przyprawami. Owiń folią spożywczą i pozostaw w lodówce. Następnie nabij łopatkę na patyczki do szaszłyków i grilluj lub piecz w piekarniku do momentu, aż kawałki mięsa zrobią się miękkie oraz rumiane. Od czasu do czasu je obracaj. Jeśli chcesz, użyj również warzyw, takich jak papryka i cebula, i umieść je pomiędzy kawałkami mięsa. Szaszłyki z łopatki wieprzowej podawaj posypane świeżymi ziołami, z dipem ze świeżych ogórków oraz posiekanej mięty. Jeśli planujesz przygotować je na obiad, serwuj szaszłyki z ziemniakami gotowanymi lub opiekanymi, a także z surówką, np. z czerwonej kapusty. Zapisz nasz przepis na szaszłyki z łopatki wieprzowej. Cenimy Twoje zdanie – podziel się nim w komentarzu powyżej.