
Składniki
700 gramów
3 łyżki
2 łyżki
3 łyżki
sos:
4 łyżki
3 sztuki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso z łopatki pokrój w grubą 2-3 cm kostkę. Mięso przełóż do miski, pomieszaj z Przyprawą do grilla Knorr, oliwą i musztardą.

Krok 2
Kawałki ponadziewaj na patyki od szaszłyków, będzie je łatwiej przekręcać. Szaszłyki ułóż na średnio rozgrzanym grillu na tackach. Grilluj przez około 20-30 minut pod przykryciem, co jakiś czas przekręcając szaszłyki, tak aby się nie przypaliły. Mięso grilluj aż będzie miękkie i rumiane.

Krok 3
W międzyczasie pomieszaj pokrojone w kosteczkę ogórki z sosem Hellmann's Czosnkowym i posiekaną miętą. Szaszłyki podawaj z dipem.


Dobra rada:
Jeśli lubisz wyraziste smaki, możesz do marynaty dodać trochę pasty chilli.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z łopatki wieprzowej
Masz ochotę na soczyste pieczone mięso? Szaszłyki z łopatki wieprzowej będą wyśmienitym rozwiązaniem, a dodatkowo możesz przygotować je w piekarniku lub na grillu. Na początek przyrządź mięso. Pokrój je w dość grubą, równą kostkę i zamarynuj (najlepiej dzień wcześniej) w oliwie z musztardą i przyprawami. Owiń folią spożywczą i pozostaw w lodówce. Następnie nabij łopatkę na patyczki do szaszłyków i grilluj lub piecz w piekarniku do momentu, aż kawałki mięsa zrobią się miękkie oraz rumiane. Od czasu do czasu je obracaj. Jeśli chcesz, użyj również warzyw, takich jak papryka i cebula, i umieść je pomiędzy kawałkami mięsa. Szaszłyki z łopatki wieprzowej podawaj posypane świeżymi ziołami, z dipem ze świeżych ogórków oraz posiekanej mięty. Jeśli planujesz przygotować je na obiad, serwuj szaszłyki z ziemniakami gotowanymi lub opiekanymi, a także z surówką, np. z czerwonej kapusty. Zapisz nasz przepis na szaszłyki z łopatki wieprzowej. Cenimy Twoje zdanie – podziel się nim w komentarzu powyżej.



































