Szaszłyki z łopatki wieprzowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z łopatki wieprzowej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

75 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

218 osób wydrukowało

Pobierz pdf

293 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

3 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

sos:

4 łyżki

3 sztuki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z łopatki pokrój w grubą 2-3 cm kostkę. Mięso przełóż do miski, pomieszaj z Przyprawą do grilla Knorr, oliwą i musztardą.

Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - Krok 1

Krok 2

Kawałki ponadziewaj na patyki od szaszłyków, będzie je łatwiej przekręcać. Szaszłyki ułóż na średnio rozgrzanym grillu na tackach. Grilluj przez około 20-30 minut pod przykryciem, co jakiś czas przekręcając szaszłyki, tak aby się nie przypaliły. Mięso grilluj aż będzie miękkie i rumiane.

Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie pomieszaj pokrojone w kosteczkę ogórki z sosem Hellmann’s Czosnkowym i posiekaną miętą. Szaszłyki podawaj z dipem.

Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz wyraziste smaki, możesz do marynaty dodać trochę pasty chilli.

1

Opinie o przepisie

  • KGW Lubiatów

    KGW Lubiatów , 31.05.2016

    Warto sprawdzić już w najbliższy weekend

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z łopatki wieprzowej Szaszłyki z łopatki wieprzowej

Masz ochotę na soczyste pieczone mięso? Szaszłyki z łopatki wieprzowej będą wyśmienitym rozwiązaniem, a dodatkowo możesz przygotować je w piekarniku lub na grillu. Na początek przyrządź mięso. Pokrój je w dość grubą, równą kostkę i zamarynuj (najlepiej dzień wcześniej) w oliwie z musztardą i przyprawami. Owiń folią spożywczą i pozostaw w lodówce. Następnie nabij łopatkę na patyczki do szaszłyków i grilluj lub piecz w piekarniku do momentu, aż kawałki mięsa zrobią się miękkie oraz rumiane. Od czasu do czasu je obracaj. Jeśli chcesz, użyj również warzyw, takich jak papryka i cebula, i umieść je pomiędzy kawałkami mięsa. Szaszłyki z łopatki wieprzowej podawaj posypane świeżymi ziołami, z dipem ze świeżych ogórków oraz posiekanej mięty. Jeśli planujesz przygotować je na obiad, serwuj szaszłyki z ziemniakami gotowanymi lub opiekanymi, a także z surówką, np. z czerwonej kapusty. Zapisz nasz przepis na szaszłyki z łopatki wieprzowej. Cenimy Twoje zdanie – podziel się nim w komentarzu powyżej.