Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

66 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

353 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

379 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

500 gramów

1 pęczek

1 sztuka

4 łyżki

200 gramów

2 łyżki

30 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przełóż do miski, dodaj przyprawę do grilla Knorr, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, połowę posiekanej natki pietruszki oraz oliwę i wymieszaj.

Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - Krok 1

Krok 2

Wyrób jednolitą masę, a następnie uformuj nieduże wałeczki – każdy z nich nabij na drewniany patyk.

Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - Krok 2

Krok 3

Przygotowane szaszłyki ułóż na rozgrzanym grilluj i piecz ok. 10 minut obracając je co chwilę.

Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie przygotuj serowy dip: ser zetrzyj na tarce i połącz w miseczce z jogurtem, majonezem oraz sokiem z cytryny. Dodaj pozostałą natkę pietruszki, dopraw do smaku i wymieszaj. Gotowe szaszłyki podawaj z dipem.

Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby drewniane patyki do szaszłyków nie paliły się na grilli, namocz je wcześniej w wodzie.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Motyka

    Joanna Motyka , 05.09.2017

    Ja bym dodała do dupu ząbek czosnku

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowymMięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym

Szaszłyki przyrządza się zazwyczaj z kawałków mięsa, przekładanych warzywami, grzybami lub owocami. Sprawdź nieco inną wersję, która może stanowić alternatywę dla klasycznej i przygotuj je z mięsa mielonego. Podane w takiej formie są popularne np. w kuchni arabskiej czy tureckiej. Przygotuj je w pikantnej wersji i serwuj z sosem serowym. Wybierz mięso mieszane, wieprzowo-wołowe, a następnie dopraw je ostrą przyprawą oraz świeżą natką pietruszki. Wyrób je na jednolitą, zwartą masę, która będzie zachowywała odpowiedni kształt – dzięki temu z łatwością nadziejesz ją na patyczki. Upieką się dość szybko, dlatego po wyłożeniu ich na rozgrzany ruszt, co chwila je obracaj do momentu, aż staną się rumiane. Przygotuj dip serowy z niebieskiego pleśniowego sera, np. gorgonzoli. Skrusz go do majonezu oraz jogurtu, dodaj sok z cytryny i pietruszkę. Mięsne szaszłyki na ostro podawaj na patyczkach albo w chlebie pita. Jeśli chcesz dobrać do nich odpowiednią sałatkę, wybierz wersję, której podstawą są pomidory. Rozpocznij sezon grillowy z naszymi przepisami!