Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

61 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

347 osób wydrukowało

Pobierz pdf

369 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 pęczek

0 gramów

500 gramów

30 gramów

0 sztuk

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przełóż do miski, dodaj przyprawę do grilla Knorr, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, połowę posiekanej natki pietruszki oraz oliwę i wymieszaj.

Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - Krok 1

Krok 2

Wyrób jednolitą masę, a następnie uformuj nieduże wałeczki – każdy z nich nabij na drewniany patyk.

Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - Krok 2

Krok 3

Przygotowane szaszłyki ułóż na rozgrzanym grilluj i piecz ok. 10 minut obracając je co chwilę.

Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie przygotuj serowy dip: ser zetrzyj na tarce i połącz w miseczce z jogurtem, majonezem oraz sokiem z cytryny. Dodaj pozostałą natkę pietruszki, dopraw do smaku i wymieszaj. Gotowe szaszłyki podawaj z dipem.

Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby drewniane patyki do szaszłyków nie paliły się na grilli, namocz je wcześniej w wodzie.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Motyka

    Joanna Motyka

    Ja bym dodała do dupu ząbek czosnku

    Odpowiedz Odpowiedz

Przyprawa do grilla pikantna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do grilla pikantna Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowymMięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym

Szaszłyki przyrządza się zazwyczaj z kawałków mięsa, przekładanych warzywami, grzybami lub owocami. Sprawdź nieco inną wersję, która może stanowić alternatywę dla klasycznej i przygotuj je z mięsa mielonego. Podane w takiej formie są popularne np. w kuchni arabskiej czy tureckiej. Przygotuj je w pikantnej wersji i serwuj z sosem serowym. Wybierz mięso mieszane, wieprzowo-wołowe, a następnie dopraw je ostrą przyprawą oraz świeżą natką pietruszki. Wyrób je na jednolitą, zwartą masę, która będzie zachowywała odpowiedni kształt – dzięki temu z łatwością nadziejesz ją na patyczki. Upieką się dość szybko, dlatego po wyłożeniu ich na rozgrzany ruszt, co chwila je obracaj do momentu, aż staną się rumiane. Przygotuj dip serowy z niebieskiego pleśniowego sera, np. gorgonzoli. Skrusz go do majonezu oraz jogurtu, dodaj sok z cytryny i pietruszkę. Mięsne szaszłyki na ostro podawaj na patyczkach albo w chlebie pita. Jeśli chcesz dobrać do nich odpowiednią sałatkę, wybierz wersję, której podstawą są pomidory. Rozpocznij sezon grillowy z naszymi przepisami!