Włoski gulasz Peposo przepis – Zobacz na przepisy.pl

Włoski gulasz Peposo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

64

609 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

539 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1310 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 łyżeczka

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

700 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w dużą (3x3 cm) kostkę. Czosnek obierz i rozgnieć ząbki. Cebulę pokrój w cząstki.

Włoski gulasz Peposo  - Krok 1

Krok 2

Wino wymieszaj dokładnie z Gulaszem Knorr, dodaj cebulę oraz czosnek, ziarna pieprzu oraz liście.

Włoski gulasz Peposo  - Krok 2

Krok 3

Mięso przełóż do glinianego naczynia (jeśli nie masz takiego, użyj żeliwnego garnka lub po prostu zwykłego naczynia żaroodpornego) i zalej przygotowaną zalewą.

Włoski gulasz Peposo  - Krok 3

Krok 4

Do garnka włóż jeszcze zioła – szałwię oraz rozmaryn a następnie przykryj je i wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika, duś gulasz przez ok. 1,5 - 2 godziny. Gotowy gulasz podawaj z pieczywem lub polentą.

Włoski gulasz Peposo  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz użyć mniejszą ilość wina – wtedy zastąp je bulionem.

2

Opinie o przepisie

  • Jarosław Łoś

    Jarosław Łoś , 03.12.2019

    Przepis jest super gulasz jest super a głównie ten smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia miskowiec

    Zofia miskowiec , 25.07.2017

    jest ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoski gulasz Peposo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoski gulasz Peposo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoski gulasz Peposo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoski gulasz Peposo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoski gulasz Peposo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoski gulasz Peposo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoski gulasz Peposo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoski gulasz Peposo Włoski gulasz Peposo

Gulasz Peposo to danie pochodzące z Toskanii, a dokładnie z miasteczka Impruneta niedaleko Florencji. Rokrocznie odbywa się tam festiwal tego dania. Jego bazą jest mięso wołowe z dodatkiem dużej ilości pieprzu. W przypadku mięsnych potraw duże znaczenie ma dobór ziół. To one wzmacniają smak mięsa i nadają mu odpowiedni aromat. Do wołowiny najlepiej pasuje aromatyczna szałwia, rozmaryn oraz tymianek. Według klasycznej receptury poza składnikami, istotny jest również wybór garnka, w którym przyrządzana jest potrawa. Aby uzyskać smak, który będzie przypominał ten z oryginalnej wersji gulaszu, polecamy użyć glinianego naczynia do duszenia wymieszanych składników. Zastanawiasz się, z czym podawać to danie? Najlepiej smakuje z chlebem, jednak z powodzeniem możesz podać je także z ciemnym ryżem, ziemniakami lub makaronem. Na koniec pamiętaj, że podobnie jak grochówka czy bigos, potrawa równie dobrze smakuje na drugi dzień. Przygotuj gulasz według naszego przepisu i koniecznie podziel się swoją opinią.