Włoski gulasz Peposo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoski gulasz Peposo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

69

699 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

573 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1510 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 łyżeczka

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

700 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w dużą (3x3 cm) kostkę. Czosnek obierz i rozgnieć ząbki. Cebulę pokrój w cząstki.

Włoski gulasz Peposo  - Krok 1

Krok 2

Wino wymieszaj dokładnie z Gulaszem Knorr, dodaj cebulę oraz czosnek, ziarna pieprzu oraz liście.

Włoski gulasz Peposo  - Krok 2

Krok 3

Mięso przełóż do glinianego naczynia (jeśli nie masz takiego, użyj żeliwnego garnka lub po prostu zwykłego naczynia żaroodpornego) i zalej przygotowaną zalewą.

Włoski gulasz Peposo  - Krok 3

Krok 4

Do garnka włóż jeszcze zioła – szałwię oraz rozmaryn a następnie przykryj je i wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika, duś gulasz przez ok. 1,5 - 2 godziny. Gotowy gulasz podawaj z pieczywem lub polentą.

Włoski gulasz Peposo  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz użyć mniejszą ilość wina – wtedy zastąp je bulionem.

2

Opinie o przepisie

  • Jarosław Łoś

    Jarosław Łoś , 03.12.2019

    Przepis jest super gulasz jest super a głównie ten smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia miskowiec

    Zofia miskowiec , 25.07.2017

    jest ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoski gulasz Peposo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoski gulasz Peposo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoski gulasz Peposo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoski gulasz Peposo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoski gulasz Peposo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoski gulasz Peposo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoski gulasz Peposo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoski gulasz Peposo  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoski gulasz Peposo Włoski gulasz Peposo

Gulasz Peposo to danie pochodzące z Toskanii, a dokładnie z miasteczka Impruneta niedaleko Florencji. Rokrocznie odbywa się tam festiwal tego dania. Jego bazą jest mięso wołowe z dodatkiem dużej ilości pieprzu. W przypadku mięsnych potraw duże znaczenie ma dobór ziół. To one wzmacniają smak mięsa i nadają mu odpowiedni aromat. Do wołowiny najlepiej pasuje aromatyczna szałwia, rozmaryn oraz tymianek. Według klasycznej receptury poza składnikami, istotny jest również wybór garnka, w którym przyrządzana jest potrawa. Aby uzyskać smak, który będzie przypominał ten z oryginalnej wersji gulaszu, polecamy użyć glinianego naczynia do duszenia wymieszanych składników. Zastanawiasz się, z czym podawać to danie? Najlepiej smakuje z chlebem, jednak z powodzeniem możesz podać je także z ciemnym ryżem, ziemniakami lub makaronem. Na koniec pamiętaj, że podobnie jak grochówka czy bigos, potrawa równie dobrze smakuje na drugi dzień. Przygotuj gulasz według naszego przepisu i koniecznie podziel się swoją opinią.