
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 łyżeczka
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
700 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w dużą (3x3 cm) kostkę. Czosnek obierz i rozgnieć ząbki. Cebulę pokrój w cząstki.

Krok 2
Wino wymieszaj dokładnie z Gulaszem Knorr, dodaj cebulę oraz czosnek, ziarna pieprzu oraz liście.

Krok 3
Mięso przełóż do glinianego naczynia (jeśli nie masz takiego, użyj żeliwnego garnka lub po prostu zwykłego naczynia żaroodpornego) i zalej przygotowaną zalewą.

Krok 4
Do garnka włóż jeszcze zioła – szałwię oraz rozmaryn a następnie przykryj je i wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika, duś gulasz przez ok. 1,5 - 2 godziny. Gotowy gulasz podawaj z pieczywem lub polentą.


Dobra rada:
Możesz użyć mniejszą ilość wina – wtedy zastąp je bulionem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Włoski gulasz Peposo
Gulasz Peposo to danie pochodzące z Toskanii, a dokładnie z miasteczka Impruneta niedaleko Florencji. Rokrocznie odbywa się tam festiwal tego dania. Jego bazą jest mięso wołowe z dodatkiem dużej ilości pieprzu. W przypadku mięsnych potraw duże znaczenie ma dobór ziół. To one wzmacniają smak mięsa i nadają mu odpowiedni aromat. Do wołowiny najlepiej pasuje aromatyczna szałwia, rozmaryn oraz tymianek. Według klasycznej receptury poza składnikami, istotny jest również wybór garnka, w którym przyrządzana jest potrawa. Aby uzyskać smak, który będzie przypominał ten z oryginalnej wersji gulaszu, polecamy użyć glinianego naczynia do duszenia wymieszanych składników. Zastanawiasz się, z czym podawać to danie? Najlepiej smakuje z chlebem, jednak z powodzeniem możesz podać je także z ciemnym ryżem, ziemniakami lub makaronem. Na koniec pamiętaj, że podobnie jak grochówka czy bigos, potrawa równie dobrze smakuje na drugi dzień. Przygotuj gulasz według naszego przepisu i koniecznie podziel się swoją opinią.