Duszony jarmuż z kaszą gryczaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszony jarmuż z kaszą gryczaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gryczaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr.

Krok 2

Umyj jarmuż i usuń środkowe łodyżki. Porwij na mniejsze liście. Cebulę pokrój w kostkę, a marchew na plastry. Fasolkę odcedź.

Krok 3

Na dużej patelni podsmaż marchew i cebulę. Po chwili dodaj jarmuż.

Krok 4

Teraz dodaj kaszę gryczaną, fasolkę i wlej szklankę wody. Całość duś ok. 10 minut.

Krok 5

Wyciśnij sok z cytryny i dopraw danie. Podawaj jako samodzielny posiłek lub dodatek do dań głównych.

przepisy.pl

Dobra rada:

Danie możesz przygotować z dodatkiem innej kaszy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszony jarmuż z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszony jarmuż z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszony jarmuż z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszony jarmuż z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszony jarmuż z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszony jarmuż z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszony jarmuż z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszony jarmuż z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszony jarmuż z kaszą gryczanąDuszony jarmuż z kaszą gryczaną

Kasza gryczana od kilku lat znów jest na topie. Szefowie kuchni równie chętnie wrócili do nieco zapomnianych na przestrzeni lat warzyw, w tym jarmużu. Jeśli połączycie te składniki z olejem z pestek winogron i ciemną fasolką, uzyskacie przepis na naprawdę modne i rozchwytywane przez współbiesiadników danie.

Dla kogo?

Duszony jarmuż z kaszą gryczaną jest dla wszystkich, którzy chcieliby coś zmodyfikować w swoich kuchniach, ale trochę obawiają się zupełnie nieznanych i egzotycznych składników. Nie od razu Rzym zbudowano! Wprowadzanie zmian krok po kroku pozwoli stopniowo przyzwyczajać się do większej różnorodności smakowej.

Na jaką okazję?

Duszony jarmuż z kaszą gryczaną można podać jako samodzielny posiłek, który świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy albo kolacja. Nic nie stoi na przeszkodzie, by potraktować potrawę jako dodatek do dania głównego, czy to mięsnego, czy warzywnego.

Czy wiesz, że?

Liście jarmużu cechuje głęboki, zielony kolor, w którym czasem da się zauważyć odcienie fioletu. Najlepiej smakują zebrane po pierwszych przymrozkach, ponieważ pod wpływem niskiej temperatury tracą gorzkawy posmak.

Dla urozmaicenia:

Dodatek suszonej żurawiny wprowadzi do dania odświeżającą, kwaskową nutę.