Duszony jarmuż z kaszą gryczaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszony jarmuż z kaszą gryczaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
31 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gryczaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr.

Krok 2

Umyj jarmuż i usuń środkowe łodyżki. Porwij na mniejsze liście. Cebulę pokrój w kostkę, a marchew na plastry. Fasolkę odcedź.

Krok 3

Na dużej patelni podsmaż marchew i cebulę. Po chwili dodaj jarmuż.

Krok 4

Teraz dodaj kaszę gryczaną, fasolkę i wlej szklankę wody. Całość duś ok. 10 minut.

Krok 5

Wyciśnij sok z cytryny i dopraw danie. Podawaj jako samodzielny posiłek lub dodatek do dań głównych.

przepisy.pl

Dobra rada:

Danie możesz przygotować z dodatkiem innej kaszy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszony jarmuż z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszony jarmuż z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszony jarmuż z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszony jarmuż z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszony jarmuż z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszony jarmuż z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszony jarmuż z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszony jarmuż z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszony jarmuż z kaszą gryczanąDuszony jarmuż z kaszą gryczaną

Kasza gryczana od kilku lat znów jest na topie. Szefowie kuchni równie chętnie wrócili do nieco zapomnianych na przestrzeni lat warzyw, w tym jarmużu. Jeśli połączycie te składniki z olejem z pestek winogron i ciemną fasolką, uzyskacie przepis na naprawdę modne i rozchwytywane przez współbiesiadników danie.

Dla kogo?

Duszony jarmuż z kaszą gryczaną jest dla wszystkich, którzy chcieliby coś zmodyfikować w swoich kuchniach, ale trochę obawiają się zupełnie nieznanych i egzotycznych składników. Nie od razu Rzym zbudowano! Wprowadzanie zmian krok po kroku pozwoli stopniowo przyzwyczajać się do większej różnorodności smakowej.

Na jaką okazję?

Duszony jarmuż z kaszą gryczaną można podać jako samodzielny posiłek, który świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy albo kolacja. Nic nie stoi na przeszkodzie, by potraktować potrawę jako dodatek do dania głównego, czy to mięsnego, czy warzywnego.

Czy wiesz, że?

Liście jarmużu cechuje głęboki, zielony kolor, w którym czasem da się zauważyć odcienie fioletu. Najlepiej smakują zebrane po pierwszych przymrozkach, ponieważ pod wpływem niskiej temperatury tracą gorzkawy posmak.

Dla urozmaicenia:

Dodatek suszonej żurawiny wprowadzi do dania odświeżającą, kwaskową nutę.