Duszony jarmuż z kaszą gryczaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszony jarmuż z kaszą gryczaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
31 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gryczaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr.

Krok 2

Umyj jarmuż i usuń środkowe łodyżki. Porwij na mniejsze liście. Cebulę pokrój w kostkę, a marchew na plastry. Fasolkę odcedź.

Krok 3

Na dużej patelni podsmaż marchew i cebulę. Po chwili dodaj jarmuż.

Krok 4

Teraz dodaj kaszę gryczaną, fasolkę i wlej szklankę wody. Całość duś ok. 10 minut.

Krok 5

Wyciśnij sok z cytryny i dopraw danie. Podawaj jako samodzielny posiłek lub dodatek do dań głównych.

przepisy.pl

Dobra rada:

Danie możesz przygotować z dodatkiem innej kaszy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszony jarmuż z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszony jarmuż z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszony jarmuż z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszony jarmuż z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszony jarmuż z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszony jarmuż z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszony jarmuż z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszony jarmuż z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszony jarmuż z kaszą gryczanąDuszony jarmuż z kaszą gryczaną

Kasza gryczana od kilku lat znów jest na topie. Szefowie kuchni równie chętnie wrócili do nieco zapomnianych na przestrzeni lat warzyw, w tym jarmużu. Jeśli połączycie te składniki z olejem z pestek winogron i ciemną fasolką, uzyskacie przepis na naprawdę modne i rozchwytywane przez współbiesiadników danie.

Dla kogo?

Duszony jarmuż z kaszą gryczaną jest dla wszystkich, którzy chcieliby coś zmodyfikować w swoich kuchniach, ale trochę obawiają się zupełnie nieznanych i egzotycznych składników. Nie od razu Rzym zbudowano! Wprowadzanie zmian krok po kroku pozwoli stopniowo przyzwyczajać się do większej różnorodności smakowej.

Na jaką okazję?

Duszony jarmuż z kaszą gryczaną można podać jako samodzielny posiłek, który świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy albo kolacja. Nic nie stoi na przeszkodzie, by potraktować potrawę jako dodatek do dania głównego, czy to mięsnego, czy warzywnego.

Czy wiesz, że?

Liście jarmużu cechuje głęboki, zielony kolor, w którym czasem da się zauważyć odcienie fioletu. Najlepiej smakują zebrane po pierwszych przymrozkach, ponieważ pod wpływem niskiej temperatury tracą gorzkawy posmak.

Dla urozmaicenia:

Dodatek suszonej żurawiny wprowadzi do dania odświeżającą, kwaskową nutę.