
Składniki
200 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
1 opakowanie
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę gryczaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr.
Krok 2
Umyj jarmuż i usuń środkowe łodyżki. Porwij na mniejsze liście. Cebulę pokrój w kostkę, a marchew na plastry. Fasolkę odcedź.
Krok 3
Na dużej patelni podsmaż marchew i cebulę. Po chwili dodaj jarmuż.
Krok 4
Teraz dodaj kaszę gryczaną, fasolkę i wlej szklankę wody. Całość duś ok. 10 minut.
Krok 5
Wyciśnij sok z cytryny i dopraw danie. Podawaj jako samodzielny posiłek lub dodatek do dań głównych.

Dobra rada:
Danie możesz przygotować z dodatkiem innej kaszy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszony jarmuż z kaszą gryczaną
Kasza gryczana od kilku lat znów jest na topie. Szefowie kuchni równie chętnie wrócili do nieco zapomnianych na przestrzeni lat warzyw, w tym jarmużu. Jeśli połączycie te składniki z olejem z pestek winogron i ciemną fasolką, uzyskacie przepis na naprawdę modne i rozchwytywane przez współbiesiadników danie.
Dla kogo?
Duszony jarmuż z kaszą gryczaną jest dla wszystkich, którzy chcieliby coś zmodyfikować w swoich kuchniach, ale trochę obawiają się zupełnie nieznanych i egzotycznych składników. Nie od razu Rzym zbudowano! Wprowadzanie zmian krok po kroku pozwoli stopniowo przyzwyczajać się do większej różnorodności smakowej.
Na jaką okazję?
Duszony jarmuż z kaszą gryczaną można podać jako samodzielny posiłek, który świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy albo kolacja. Nic nie stoi na przeszkodzie, by potraktować potrawę jako dodatek do dania głównego, czy to mięsnego, czy warzywnego.
Czy wiesz, że?
Liście jarmużu cechuje głęboki, zielony kolor, w którym czasem da się zauważyć odcienie fioletu. Najlepiej smakują zebrane po pierwszych przymrozkach, ponieważ pod wpływem niskiej temperatury tracą gorzkawy posmak.
Dla urozmaicenia:
Dodatek suszonej żurawiny wprowadzi do dania odświeżającą, kwaskową nutę.


































