
Składniki
1 sztuka
150 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
1 pęczek
3 łyżki
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oba rodzaje fasoli odcedź. Cukinię, dynię oraz cebulę pokrój w kawałki. Seler obierz i również pokrój.
Krok 2
Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z wodą.
Krok 3
Na rozgrzanej oliwie przesmaż kawałki cebuli. Następnie dodaj cukinię, dynię oraz selera. Całość zalej przygotowanym Fixem i doprowadź do wrzenia.
Krok 4
Zmniejsz ogień i duś warzywne ragout jeszcze 10 minut.
Krok 5
Pod koniec duszenia dodaj oba rodzaje fasoli oraz pokrojoną kolendrę. Gotowe danie podawaj z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywne ragout
Ragout warzywne
Ragu warzywne to przepis, którego sercem są świeże warzywa – dynia, cukinia, cebula i seler – oraz rośliny strączkowe, czyli czerwona i biała fasola. Jeśli szukasz dania, które wypełnia niezwykłym aromatem całą kuchnię, jesteś w dobrym miejscu!
Dla kogo?
Ragout warzywne polecamy lubiącym duszone warzywa połączone z mieszanką przypraw. Ci, którzy lubią eksperymenty z kuchniami świata, powinni polubić to danie. Przykładem tego, jak smakowite może być połączenie potraw rodem z Francji i Meksyku, jest właśnie ragu warzywne. Przepis ten nie zawiedzie również wegetarian i wegan!
Na jaką okazję?
Marzy ci się warzywny obiad z ryżem? Choć pierwszą myślą może być kuchnia włoska lub azjatycka, daj szansę ragu z warzyw. Kolory dyni, cukinii i fasoli rozjaśnią twój dzień. Nie tylko świetnie wyglądają, ale i wyśmienicie smakują! Ragu warzywne może też być daniem głównym kolacji – wzbogacone o chili lub pikantne przyprawy rozgrzeje cię w chłodny wieczór.
Czy wiesz, że?
Ragout warzywne jest daniem wywodzącym się z kuchni francuskiej. Jego tradycyjny wariant zawiera warzywa (z lub bez dodatku mięsa) duszone w sosie albo bulionie.
Dla urozmaicenia:
Przepis na ragu z warzyw możesz wzbogacić o roślinne dodatki – paprykę, marchew czy inne niż cukinia kabaczki. Jeśli wolisz mięsne posiłki, serwuj ragu z warzywami jako sałatkę do pieczonego lub grillowanego mięsa. Ragu warzywne podawaj z ryżem.