Quiche przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quiche

Autor: missmjack

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

2 sztuki

2 łyżki

10 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

125 gramów

5 szczypt

5 szczypt

1 sztuka

1 szklanka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Mąkę pszenną i razową wsypuję do miski, dodaję masło. Można posiekać masło nożem, lub ugnieść masło i mąkę rękami. Następnie dodaję żółtko oraz wodę i ugniatam aż do uzyskania gładkiego ciasta. Formuje kulkę, zawijam w folię i chowam na godzinę do lodówki.

Krok 2

Po wyjęciu z lodówki wałkuję ciasto (najlepiej pomiędzy dwiema foliami) i przekładam na wałku do formy. (ja używam silikonową formę do tarty). Wystające brzegi można odciąć lub zawinąć do środka formy.

Krok 3

Na tak przygotowane ciasto kładę papier do pieczenia i na niego wysypuję "obciążnik", może to być: fasola, soczewica... itp. Ciasto wsadzam na 15 minut do rozgrzanego na 200°C piekarnika. Potem zdejmuję obciążenie i piekę jeszcze 5 minut.

Krok 4

czekam aż spód troszkę ostygnie. Suszone pomidory kroję w kostkę, dodaję ser kozi i drobno pokrojone brokuły. Śmietanę mieszkam z jajkami, mąką, solą i pieprzem i wylewam wszystko na wcześniej przygotowane pomidory, brokuły i serek kozi (serek kozi do smarowania). Wszystko piekę jeszcze 30 minut. SMACZNEGO!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quiche  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quiche  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quiche  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quiche  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quiche  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quiche  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quiche  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Quiche  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej