Quiche

- Krok 1Ciasto: Mąkę pszenną i razową wsypuję do miski, dodaję masło. Można posiekać masło nożem, lub ugnieść masło i mąkę rękami. Następnie dodaję żółtko oraz wodę i ugniatam aż do uzyskania gładkiego ciasta. Formuje kulkę, zawijam w folię i chowam na godzinę do lodówki.
- Krok 2Po wyjęciu z lodówki wałkuję ciasto (najlepiej pomiędzy dwiema foliami) i przekładam na wałku do formy. (ja używam silikonową formę do tarty). Wystające brzegi można odciąć lub zawinąć do środka formy.
- Krok 3Na tak przygotowane ciasto kładę papier do pieczenia i na niego wysypuję "obciążnik", może to być: fasola, soczewica... itp. Ciasto wsadzam na 15 minut do rozgrzanego na 200°C piekarnika. Potem zdejmuję obciążenie i piekę jeszcze 5 minut.
- Krok 4czekam aż spód troszkę ostygnie. Suszone pomidory kroję w kostkę, dodaję ser kozi i drobno pokrojone brokuły. Śmietanę mieszkam z jajkami, mąką, solą i pieprzem i wylewam wszystko na wcześniej przygotowane pomidory, brokuły i serek kozi (serek kozi do smarowania). Wszystko piekę jeszcze 30 minut. SMACZNEGO!!!
Przygotowanie
REKLAMA
REKLAMA