Quiche przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quiche

Autor: missmjack

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

2 sztuki

2 łyżki

10 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

125 gramów

5 szczypt

5 szczypt

1 sztuka

1 szklanka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Mąkę pszenną i razową wsypuję do miski, dodaję masło. Można posiekać masło nożem, lub ugnieść masło i mąkę rękami. Następnie dodaję żółtko oraz wodę i ugniatam aż do uzyskania gładkiego ciasta. Formuje kulkę, zawijam w folię i chowam na godzinę do lodówki.

Krok 2

Po wyjęciu z lodówki wałkuję ciasto (najlepiej pomiędzy dwiema foliami) i przekładam na wałku do formy. (ja używam silikonową formę do tarty). Wystające brzegi można odciąć lub zawinąć do środka formy.

Krok 3

Na tak przygotowane ciasto kładę papier do pieczenia i na niego wysypuję "obciążnik", może to być: fasola, soczewica... itp. Ciasto wsadzam na 15 minut do rozgrzanego na 200°C piekarnika. Potem zdejmuję obciążenie i piekę jeszcze 5 minut.

Krok 4

czekam aż spód troszkę ostygnie. Suszone pomidory kroję w kostkę, dodaję ser kozi i drobno pokrojone brokuły. Śmietanę mieszkam z jajkami, mąką, solą i pieprzem i wylewam wszystko na wcześniej przygotowane pomidory, brokuły i serek kozi (serek kozi do smarowania). Wszystko piekę jeszcze 30 minut. SMACZNEGO!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quiche  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quiche  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quiche  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quiche  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quiche  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quiche  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quiche  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Quiche  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Faworki z indyka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej