Kuskus ze szparagami i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kuskus ze szparagami i kurczakiem

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

1 sztuka

150 gramów

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kuskus zalać gorącą wodą z 1/4 Bulionu na włoszczyźnie Knorr (2 razy większa objętość wody niż kuskus). Odstawić pod przykrycie do wchłonięcia wody przez kuskus.

Krok 2

W tym czasie odłamać zdrewniałe końcówki szparagów i zblanszować je kilka minut w gorącej wodzie. Pokroić w mniejsze kawałki.

Krok 3

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostke. Wymieszać z przyprawą do mięs Knorr i ziołami prowansalskimi. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Zeszklić na oliwie, dodać mięso i smażyć do zrumienienia.

Krok 4

Suszone pomidory pokroić w drobne kawałki. Do kuskus dodać mięso, suszone pomidory i szparagi. Doprawić do smaku pieprzem. Podawać na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kuskus ze szparagami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kuskus ze szparagami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kuskus ze szparagami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kuskus ze szparagami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kuskus ze szparagami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kuskus ze szparagami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kuskus ze szparagami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kuskus ze szparagami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej