
Składniki
400 gramów
100 mililitrów
200 mililitrów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w kostkę, przełóż do miski i zalej śmietaną. Odstaw.

Krok 2
Paprykę, pomidory i cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.

Krok 3
Czosnek, cebulę oraz paprykę podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju. Dodaj pomidory i smaż aż się rozpadną.

Krok 4
Dodaj wodę, Fix Knorr oraz kurczaka ze śmietaną. Wymieszaj i gotuj razem 10 minut. Gotowe podawaj z bagietką.


Dobra rada:
Możesz udekorować kolendrą. Do potrawy pasuje chlebek indyjski Naan.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak tikka masala z pieczywem
Kurczak tikka masala to kurczak marynowany w jogurcie, a jego tajemnica tkwi w mieszanka curry. Oto niezawodny sposób na to, by stać się szefem kuchni, który z nawet najprostszych składników potrafi wyczarować potrawę, która zniewala smakiem i aromatem. Brzmi obiecująco? Przekonajcie się na własnych talerzach, jak proste i przyjemne może być gotowanie.
Dla kogo?
Drób od lat święci tryumfy w kuchniach. Znudziły Wam się już sałatki gyros i klasyczne kotleciki? Kurczak tikka masala z pieczywem to danie, które będzie fantastyczną odmianą dla kubków smakowych.
Na jaką okazję?
Danie z kurczaka z powodzeniem zastąpi rosół i kotleta schabowego podczas niedzielnego obiadu. Kto powiedział, że tradycji nie można modyfikować? Pamiętajcie, że kuchnia i jadalnia nie lubią monotonii.
Czy wiesz, że?
W kulinariach indyjskich do marynowania kurczaka często używa się jogurtu naturalnego oraz mieszanki przypraw znanej pod nazwą garam masala.
Dla urozmaicenia:
Kurczaka tikka masala z pieczywem posypcie pokruszonymi orzechami nerkowca.