Składniki
400 gramów
100 mililitrów
200 mililitrów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w kostkę, przełóż do miski i zalej śmietaną. Odstaw.
Krok 2
Paprykę, pomidory i cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
Krok 3
Czosnek, cebulę oraz paprykę podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju. Dodaj pomidory i smaż aż się rozpadną.
Krok 4
Dodaj wodę, Fix Knorr oraz kurczaka ze śmietaną. Wymieszaj i gotuj razem 10 minut. Gotowe podawaj z bagietką.
Dobra rada:
Możesz udekorować kolendrą. Do potrawy pasuje chlebek indyjski Naan.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak tikka masala z pieczywem
Kurczak tikka masala to kurczak marynowany w jogurcie, a jego tajemnica tkwi w mieszanka curry. Oto niezawodny sposób na to, by stać się szefem kuchni, który z nawet najprostszych składników potrafi wyczarować potrawę, która zniewala smakiem i aromatem. Brzmi obiecująco? Przekonajcie się na własnych talerzach, jak proste i przyjemne może być gotowanie.
Dla kogo?
Drób od lat święci tryumfy w kuchniach. Znudziły Wam się już sałatki gyros i klasyczne kotleciki? Kurczak tikka masala z pieczywem to danie, które będzie fantastyczną odmianą dla kubków smakowych.
Na jaką okazję?
Danie z kurczaka z powodzeniem zastąpi rosół i kotleta schabowego podczas niedzielnego obiadu. Kto powiedział, że tradycji nie można modyfikować? Pamiętajcie, że kuchnia i jadalnia nie lubią monotonii.
Czy wiesz, że?
W kulinariach indyjskich do marynowania kurczaka często używa się jogurtu naturalnego oraz mieszanki przypraw znanej pod nazwą garam masala.
Dla urozmaicenia:
Kurczaka tikka masala z pieczywem posypcie pokruszonymi orzechami nerkowca.