
Składniki
400 gramów
100 mililitrów
200 mililitrów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w kostkę, przełóż do miski i zalej śmietaną. Odstaw.

Krok 2
Paprykę, pomidory i cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.

Krok 3
Czosnek, cebulę oraz paprykę podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju. Dodaj pomidory i smaż aż się rozpadną.

Krok 4
Dodaj wodę, Fix Knorr oraz kurczaka ze śmietaną. Wymieszaj i gotuj razem 10 minut. Gotowe podawaj z bagietką.


Dobra rada:
Możesz udekorować kolendrą. Do potrawy pasuje chlebek indyjski Naan.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak tikka masala z pieczywem
Kurczak tikka masala to kurczak marynowany w jogurcie, a jego tajemnica tkwi w mieszanka curry. Oto niezawodny sposób na to, by stać się szefem kuchni, który z nawet najprostszych składników potrafi wyczarować potrawę, która zniewala smakiem i aromatem. Brzmi obiecująco? Przekonajcie się na własnych talerzach, jak proste i przyjemne może być gotowanie.
Dla kogo?
Drób od lat święci tryumfy w kuchniach. Znudziły Wam się już sałatki gyros i klasyczne kotleciki? Kurczak tikka masala z pieczywem to danie, które będzie fantastyczną odmianą dla kubków smakowych.
Na jaką okazję?
Danie z kurczaka z powodzeniem zastąpi rosół i kotleta schabowego podczas niedzielnego obiadu. Kto powiedział, że tradycji nie można modyfikować? Pamiętajcie, że kuchnia i jadalnia nie lubią monotonii.
Czy wiesz, że?
W kulinariach indyjskich do marynowania kurczaka często używa się jogurtu naturalnego oraz mieszanki przypraw znanej pod nazwą garam masala.
Dla urozmaicenia:
Kurczaka tikka masala z pieczywem posypcie pokruszonymi orzechami nerkowca.