Kurczak tikka masala - prosty przepis z warzywami | Przepisy.pl pixel

Kurczak tikka masala z pieczywem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
347 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 mililitrów

200 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w kostkę, przełóż do miski i zalej śmietaną. Odstaw.

Kurczak tikka masala z pieczywem - Krok 1

Krok 2

Paprykę, pomidory i cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.

Kurczak tikka masala z pieczywem - Krok 2

Krok 3

Czosnek, cebulę oraz paprykę podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju. Dodaj pomidory i smaż aż się rozpadną.

Kurczak tikka masala z pieczywem - Krok 3

Krok 4

Dodaj wodę, Fix Knorr oraz kurczaka ze śmietaną. Wymieszaj i gotuj razem 10 minut. Gotowe podawaj z bagietką.

Kurczak tikka masala z pieczywem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz udekorować kolendrą. Do potrawy pasuje chlebek indyjski Naan.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak tikka masala z pieczywem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak tikka masala z pieczywem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak tikka masala z pieczywem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak tikka masala z pieczywem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak tikka masala z pieczywem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak tikka masala z pieczywem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak tikka masala z pieczywem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak tikka masala z pieczywem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak tikka masala z pieczywemKurczak tikka masala z pieczywem

Kurczak tikka masala to kurczak marynowany w jogurcie, a jego tajemnica tkwi w mieszanka curry. Oto niezawodny sposób na to, by stać się szefem kuchni, który z nawet najprostszych składników potrafi wyczarować potrawę, która zniewala smakiem i aromatem. Brzmi obiecująco? Przekonajcie się na własnych talerzach, jak proste i przyjemne może być gotowanie.

Dla kogo?

Drób od lat święci tryumfy w kuchniach. Znudziły Wam się już sałatki gyros i klasyczne kotleciki? Kurczak tikka masala z pieczywem to danie, które będzie fantastyczną odmianą dla kubków smakowych.

Na jaką okazję?

Danie z kurczaka z powodzeniem zastąpi rosół i kotleta schabowego podczas niedzielnego obiadu. Kto powiedział, że tradycji nie można modyfikować? Pamiętajcie, że kuchnia i jadalnia nie lubią monotonii.

Czy wiesz, że?

W kulinariach indyjskich do marynowania kurczaka często używa się jogurtu naturalnego oraz mieszanki przypraw znanej pod nazwą garam masala.

Dla urozmaicenia:

Kurczaka tikka masala z pieczywem posypcie pokruszonymi orzechami nerkowca.