Kurczak tikka masala - prosty przepis z warzywami | Przepisy.pl pixel

Kurczak tikka masala z pieczywem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
344 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

144 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 mililitrów

200 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w kostkę, przełóż do miski i zalej śmietaną. Odstaw.

Kurczak tikka masala z pieczywem - Krok 1

Krok 2

Paprykę, pomidory i cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.

Kurczak tikka masala z pieczywem - Krok 2

Krok 3

Czosnek, cebulę oraz paprykę podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju. Dodaj pomidory i smaż aż się rozpadną.

Kurczak tikka masala z pieczywem - Krok 3

Krok 4

Dodaj wodę, Fix Knorr oraz kurczaka ze śmietaną. Wymieszaj i gotuj razem 10 minut. Gotowe podawaj z bagietką.

Kurczak tikka masala z pieczywem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz udekorować kolendrą. Do potrawy pasuje chlebek indyjski Naan.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak tikka masala z pieczywem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak tikka masala z pieczywem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak tikka masala z pieczywem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak tikka masala z pieczywem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak tikka masala z pieczywem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak tikka masala z pieczywem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak tikka masala z pieczywem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak tikka masala z pieczywem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Roladki schabowe - VIDEO
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak tikka masala z pieczywemKurczak tikka masala z pieczywem

Kurczak tikka masala to kurczak marynowany w jogurcie, a jego tajemnica tkwi w mieszanka curry. Oto niezawodny sposób na to, by stać się szefem kuchni, który z nawet najprostszych składników potrafi wyczarować potrawę, która zniewala smakiem i aromatem. Brzmi obiecująco? Przekonajcie się na własnych talerzach, jak proste i przyjemne może być gotowanie.

Dla kogo?

Drób od lat święci tryumfy w kuchniach. Znudziły Wam się już sałatki gyros i klasyczne kotleciki? Kurczak tikka masala z pieczywem to danie, które będzie fantastyczną odmianą dla kubków smakowych.

Na jaką okazję?

Danie z kurczaka z powodzeniem zastąpi rosół i kotleta schabowego podczas niedzielnego obiadu. Kto powiedział, że tradycji nie można modyfikować? Pamiętajcie, że kuchnia i jadalnia nie lubią monotonii.

Czy wiesz, że?

W kulinariach indyjskich do marynowania kurczaka często używa się jogurtu naturalnego oraz mieszanki przypraw znanej pod nazwą garam masala.

Dla urozmaicenia:

Kurczaka tikka masala z pieczywem posypcie pokruszonymi orzechami nerkowca.