Paluszki z kurczaka z przyprawą Cajun - VIDEO
łatwe
155 osób zapisało
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
100 gramów
50 gramów
100 mililitrów
3 łyżki
1 łyżeczka
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W jednym naczyniu wymieszaj mąkę ziemniaczaną z mąką pszenną, a w drugim bułkę tartą z płatkami kokosowymi lub migdałowymi. W trzecim natomiast roztrzep jajka z odrobiną soli.

Krok 2
Miód wymieszaj z musztardą, dopraw do smaku kilkoma kroplami sosu Tabasco.

Krok 3
Piersi kurczaka pokrój w długie paski grubości ok. 1 cm i oprósz obficie przyprawą Cajun Knorr. Następnie obtocz je najpierw w mące, potem w jajkach, a następnie w bułce.

Krok 4
Paluszki z kurczaka smaż na złoty kolor na średnio rozgrzanym tłuszczu, tak aby były wysmażone w środku. Podawaj z sosem miodowo-musztardowym.


Dobra rada:
Płatki migdałowe możesz zastąpić pestkami dyni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Paluszki z kurczaka z przyprawą Cajun - VIDEO
Często dopada Cię rutyna podczas planowania posiłków? Otwierasz lodówkę, a tam ciągle te same składniki? W zamrażalce przechowujesz kilogramy mięsa i nie wiesz, jak je wykorzystać? Odpowiedź jest prosta! Sięgnij po nowe dodatki! Jednym z nich mogą być przyprawy. To właśnie one nadadzą daniu charakteru i pozwolą na przygotowanie potrawy na wiele sposobów. Nie wierzysz? Przyrządź już dziś paluszki z kurczaka z przyprawą cajun!
Dla kogo?
Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają smak kurczaka. W tym wydaniu pokaże swoje nowe oblicze!
Na jaką okazję?
Paluszki z kurczaka z przyprawą cajun sprawdzą się w formie obiadu – podawane z dodatkiem ziemniaków.
Czy wiesz, że?
Przyprawa cajun to połączenie najbardziej wyrazistych smaków. Co powiesz na mix papryki, oregano, pieprzu cayenne, cebuli i tymianku? Musisz to spróbować!
Dla urozmaicenia:
Płatki migdałowe możesz zastąpić pestkami dyni.