Paluszki z kurczaka z przyprawą Cajun - VIDEO
łatwe
155 osób zapisało
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
100 gramów
50 gramów
100 mililitrów
3 łyżki
1 łyżeczka
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W jednym naczyniu wymieszaj mąkę ziemniaczaną z mąką pszenną, a w drugim bułkę tartą z płatkami kokosowymi lub migdałowymi. W trzecim natomiast roztrzep jajka z odrobiną soli.

Krok 2
Miód wymieszaj z musztardą, dopraw do smaku kilkoma kroplami sosu Tabasco.

Krok 3
Piersi kurczaka pokrój w długie paski grubości ok. 1 cm i oprósz obficie przyprawą Cajun Knorr. Następnie obtocz je najpierw w mące, potem w jajkach, a następnie w bułce.

Krok 4
Paluszki z kurczaka smaż na złoty kolor na średnio rozgrzanym tłuszczu, tak aby były wysmażone w środku. Podawaj z sosem miodowo-musztardowym.


Dobra rada:
Płatki migdałowe możesz zastąpić pestkami dyni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Paluszki z kurczaka z przyprawą Cajun - VIDEO
Często dopada Cię rutyna podczas planowania posiłków? Otwierasz lodówkę, a tam ciągle te same składniki? W zamrażalce przechowujesz kilogramy mięsa i nie wiesz, jak je wykorzystać? Odpowiedź jest prosta! Sięgnij po nowe dodatki! Jednym z nich mogą być przyprawy. To właśnie one nadadzą daniu charakteru i pozwolą na przygotowanie potrawy na wiele sposobów. Nie wierzysz? Przyrządź już dziś paluszki z kurczaka z przyprawą cajun!
Dla kogo?
Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają smak kurczaka. W tym wydaniu pokaże swoje nowe oblicze!
Na jaką okazję?
Paluszki z kurczaka z przyprawą cajun sprawdzą się w formie obiadu – podawane z dodatkiem ziemniaków.
Czy wiesz, że?
Przyprawa cajun to połączenie najbardziej wyrazistych smaków. Co powiesz na mix papryki, oregano, pieprzu cayenne, cebuli i tymianku? Musisz to spróbować!
Dla urozmaicenia:
Płatki migdałowe możesz zastąpić pestkami dyni.