Czerwona fasola duszona z żebrami po kreolsku
łatwe
83 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
500 gramów
200 gramów
500 gramów
4 sztuki
1 sztuka
800 gramów
2 opakowania
2 sztuki
1 łyżeczka
200 mililitrów
50 mililitrów
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Seler, cebulę i paprykę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek posiekaj. Kiełbasę pokrój w półplastry, a wędzonkę w plastry. Fasolę zalej 2 litrami wody, gotuj ok. 1 godzinę, po tym czasie odlej wodę.

Krok 2
W garnku podsmaż seler, cebulę oraz czosnek. Gdy cebula zrobi się szklista, dodaj fasolę, kiełbasę i wędzonkę. Całość smaż chwilę, dodaj żeberka i pomidory z puszki. Całość gotuj pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie dodaj przyprawę Cajun Knorr, tymianek, liście laurowe, pieprz i sól. Gotuj kolejne 30 minut, aż mięso zacznie z łatwością odchodzić od kości.

Krok 3
Gotowe danie dopraw do smaku sosami Tabasco i Worcester. Duszone żeberka z fasolą podawaj z ryżem lub pajdą chleba.


Dobra rada:
Danie możesz obficie posypać natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Czerwona fasola duszona z żebrami po kreolsku
Dopadła Cię rutyna i brakuje Ci pomysłów na obiad? Przygotowywanie posiłków kojarzy Ci się raczej z tym, co monotonne? Pora to zmienić! Jeśli wydaje Ci się, że próbowałeś już wszystkich dań, nadchodzimy z pomocą! Zainspiruj się przepisem na czerwoną fasolę duszoną z żebrami po kreolsku i daj się ponieść kulinarnej fantazji!
Dla kogo?
Dla wszystkich mięsożerców! Jeśli lubisz konkretne dania, to ten przepis na czerwoną fasolę powinieneś mieć zawsze pod ręką.
Na jaką okazję?
Na obiad! Czerwona fasola z żebrami po kreolsku pozwoli na przygotowanie mięsa w zupełnie nowym wydaniu.
Czy wiesz, że?
Kuchnia kreolska to połączenie wszelkich tradycji kulinarnych Kreoli, czyli ludów zamieszkujących różne zakątki świata. Ze względu na obszar najczęściej mówi się tutaj o kuchniach: karaibskiej, cajun i wysp Oceanu Indyjskiego.
Dla urozmaicenia:
Czerwoną fasolę z żebrami możesz obficie posypać natką pietruszki. Dzięki temu przyrządzona przez Ciebie potrawa będzie jeszcze bardziej estetyczna!