Skrzydełka kurczaka w sosie Louisiana

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

51 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

50 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

5 sztuk

80 gramów

100 gramów

3 łyżki

100 gramów

100 gramów

2 ziarna

4 sztuki

50 mililitrów

3 sztuki

0.5 łyżeczki

3 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka umyj, osusz, usuń z nich lotkę (niejadalną część skrzydełka). Resztę przekrój na pół. Kawałki skrzydełek oprósz solą oraz obtocz w przyprawie Cajun Knorr. Odstaw na 12 godzin w chłodne miejsce.

Skrzydełka kurczaka w sosie Louisiana - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebulę i czosnek w drobną kosteczkę.

Skrzydełka kurczaka w sosie Louisiana - Krok 2

Krok 3

W garnku na kilku łyżkach oleju zeszklij cebulę i czosnek, dodaj brązowy cukier. Smaż, aż cukier się zupełnie skarmelizuje, wtedy dodaj ocet oraz wędzoną paprykę, ziele angielskie, liście laurowe, goździki i cynamon. Całość gotuj, aż ocet prawie w całości odparuje. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Całość wciąż gotuj, nieustannie mieszając, aż sos zrobi się gęsty. Uważaj, bo gęstniejący sos będzie pryskał i możesz się poparzyć. Dopraw do smaku sosami Worcester oraz Tabasco.

Skrzydełka kurczaka w sosie Louisiana - Krok 3

Krok 4

W szerokim garnku z przykrywką zagotuj trochę wody. Zamarynowane skrzydełka obtocz w mące, ułóż w durszlaku i umieść w garnku nad gotującą się wodą. Całość przykryj. Mięso gotuj na parze ok. 20 minut. Po tym czasie skrzydełka ułóż na pergaminie do wystygnięcia.

Skrzydełka kurczaka w sosie Louisiana - Krok 4

Krok 5

W garnku lub na patelni rozgrzej olej, ostrożnie nakładaj obgotowane skrzydełka i smaż je przez 4–5 minut, aż zrobią się złociste i chrupiące. Podawaj je z sosem Louisiana.

Skrzydełka kurczaka w sosie Louisiana - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Możesz też przygotować inną wersję skrzydełek. Po zamarynowaniu zanurzy je w sosie, ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz w temperaturze 190°C co najmniej 20–25 minut. Skrzydełka podawaj z kawałkiem selera naciowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Skrzydełka kurczaka w sosie Louisiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Skrzydełka kurczaka w sosie Louisiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Skrzydełka kurczaka w sosie Louisiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Skrzydełka kurczaka w sosie Louisiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Skrzydełka kurczaka w sosie Louisiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Skrzydełka kurczaka w sosie Louisiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Skrzydełka kurczaka w sosie Louisiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Skrzydełka kurczaka w sosie LouisianaSkrzydełka kurczaka w sosie Louisiana

Pikantne potrawy z roku na rok zyskują coraz więcej zwolenników. Wraz ze wzrostem popularności kuchni azjatyckiej i meksykańskiej pojawiło się całe grono miłośników ostrych dań. Jeśli należysz do tej grupy, zainspiruj się przepisem na skrzydełka z kurczaka w sosie Louisana i rozgrzej się do czerwoności!

Dla kogo?

Dla ostrożerców! Delikatne mięso kurczaka z dodatkiem niezwykle pikantnego i esencjonalnego sosu to prawdziwy strzał w dziesiątkę.

Na jaką okazję?

Skrzydełka z kurczaka w sosie Louisana sprawdzą się w roli przekąski. Dobra rada! Do tego dania lepiej zaserwować orzeźwiające napoje.

Czy wiesz, że?

Sos Louisana odznacza się dużym stopniem ostrości. Wyczuwalna jest w nim także lekko kwaśna nuta. Produkt znalazł wiele zastosowań w kuchni – w formie marynaty czy jako dodatek do rozmaitych przekąsek. Już mała buteleczka sosu starczy na długo. To naprawdę wydajny produkt!

Dla urozmaicenia:

Możesz też wypróbować nieco zmodyfikowany przepis na skrzydełka. Po zamarynowaniu mięsa umieść je w sosie, następnie ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz w temperaturze 190°C przez co najmniej 20–25 minut. Skrzydełka podawaj z kawałkiem selera naciowego.