
Składniki
600 gramów
1 opakowanie
50 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
5 sztuk
80 gramów
100 gramów
3 łyżki
100 gramów
100 gramów
2 ziarna
4 sztuki
50 mililitrów
3 sztuki
0.5 łyżeczki
3 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrzydełka umyj, osusz, usuń z nich lotkę (niejadalną część skrzydełka). Resztę przekrój na pół. Kawałki skrzydełek oprósz solą oraz obtocz w przyprawie Cajun Knorr. Odstaw na 12 godzin w chłodne miejsce.
Krok 2
Pokrój cebulę i czosnek w drobną kosteczkę.
Krok 3
W garnku na kilku łyżkach oleju zeszklij cebulę i czosnek, dodaj brązowy cukier. Smaż, aż cukier się zupełnie skarmelizuje, wtedy dodaj ocet oraz wędzoną paprykę, ziele angielskie, liście laurowe, goździki i cynamon. Całość gotuj, aż ocet prawie w całości odparuje. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Całość wciąż gotuj, nieustannie mieszając, aż sos zrobi się gęsty. Uważaj, bo gęstniejący sos będzie pryskał i możesz się poparzyć. Dopraw do smaku sosami Worcester oraz Tabasco.
Krok 4
W szerokim garnku z przykrywką zagotuj trochę wody. Zamarynowane skrzydełka obtocz w mące, ułóż w durszlaku i umieść w garnku nad gotującą się wodą. Całość przykryj. Mięso gotuj na parze ok. 20 minut. Po tym czasie skrzydełka ułóż na pergaminie do wystygnięcia.
Krok 5
W garnku lub na patelni rozgrzej olej, ostrożnie nakładaj obgotowane skrzydełka i smaż je przez 4–5 minut, aż zrobią się złociste i chrupiące. Podawaj je z sosem Louisiana.
Dobra rada:
Możesz też przygotować inną wersję skrzydełek. Po zamarynowaniu zanurzy je w sosie, ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz w temperaturze 190°C co najmniej 20–25 minut. Skrzydełka podawaj z kawałkiem selera naciowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Skrzydełka kurczaka w sosie Louisiana
Pikantne potrawy z roku na rok zyskują coraz więcej zwolenników. Wraz ze wzrostem popularności kuchni azjatyckiej i meksykańskiej pojawiło się całe grono miłośników ostrych dań. Jeśli należysz do tej grupy, zainspiruj się przepisem na skrzydełka z kurczaka w sosie Louisana i rozgrzej się do czerwoności!
Dla kogo?
Dla ostrożerców! Delikatne mięso kurczaka z dodatkiem niezwykle pikantnego i esencjonalnego sosu to prawdziwy strzał w dziesiątkę.
Na jaką okazję?
Skrzydełka z kurczaka w sosie Louisana sprawdzą się w roli przekąski. Dobra rada! Do tego dania lepiej zaserwować orzeźwiające napoje.
Czy wiesz, że?
Sos Louisana odznacza się dużym stopniem ostrości. Wyczuwalna jest w nim także lekko kwaśna nuta. Produkt znalazł wiele zastosowań w kuchni – w formie marynaty czy jako dodatek do rozmaitych przekąsek. Już mała buteleczka sosu starczy na długo. To naprawdę wydajny produkt!
Dla urozmaicenia:
Możesz też wypróbować nieco zmodyfikowany przepis na skrzydełka. Po zamarynowaniu mięsa umieść je w sosie, następnie ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz w temperaturze 190°C przez co najmniej 20–25 minut. Skrzydełka podawaj z kawałkiem selera naciowego.