Skrzydełka kurczaka w sosie Louisiana przepis – Zobacz na przepisy.pl

Skrzydełka kurczaka w sosie Louisiana

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

60 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

50 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

5 sztuk

80 gramów

100 gramów

3 łyżki

100 gramów

100 gramów

2 ziarna

4 sztuki

50 mililitrów

3 sztuki

0.5 łyżeczki

3 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka umyj, osusz, usuń z nich lotkę (niejadalną część skrzydełka). Resztę przekrój na pół. Kawałki skrzydełek oprósz solą oraz obtocz w przyprawie Cajun Knorr. Odstaw na 12 godzin w chłodne miejsce.

Skrzydełka kurczaka w sosie Louisiana - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebulę i czosnek w drobną kosteczkę.

Skrzydełka kurczaka w sosie Louisiana - Krok 2

Krok 3

W garnku na kilku łyżkach oleju zeszklij cebulę i czosnek, dodaj brązowy cukier. Smaż, aż cukier się zupełnie skarmelizuje, wtedy dodaj ocet oraz wędzoną paprykę, ziele angielskie, liście laurowe, goździki i cynamon. Całość gotuj, aż ocet prawie w całości odparuje. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Całość wciąż gotuj, nieustannie mieszając, aż sos zrobi się gęsty. Uważaj, bo gęstniejący sos będzie pryskał i możesz się poparzyć. Dopraw do smaku sosami Worcester oraz Tabasco.

Skrzydełka kurczaka w sosie Louisiana - Krok 3

Krok 4

W szerokim garnku z przykrywką zagotuj trochę wody. Zamarynowane skrzydełka obtocz w mące, ułóż w durszlaku i umieść w garnku nad gotującą się wodą. Całość przykryj. Mięso gotuj na parze ok. 20 minut. Po tym czasie skrzydełka ułóż na pergaminie do wystygnięcia.

Skrzydełka kurczaka w sosie Louisiana - Krok 4

Krok 5

W garnku lub na patelni rozgrzej olej, ostrożnie nakładaj obgotowane skrzydełka i smaż je przez 4–5 minut, aż zrobią się złociste i chrupiące. Podawaj je z sosem Louisiana.

Skrzydełka kurczaka w sosie Louisiana - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Możesz też przygotować inną wersję skrzydełek. Po zamarynowaniu zanurzy je w sosie, ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz w temperaturze 190°C co najmniej 20–25 minut. Skrzydełka podawaj z kawałkiem selera naciowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Skrzydełka kurczaka w sosie Louisiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Skrzydełka kurczaka w sosie Louisiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Skrzydełka kurczaka w sosie Louisiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Skrzydełka kurczaka w sosie Louisiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Skrzydełka kurczaka w sosie Louisiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Skrzydełka kurczaka w sosie Louisiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Skrzydełka kurczaka w sosie Louisiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Enchiladas
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Skrzydełka kurczaka w sosie LouisianaSkrzydełka kurczaka w sosie Louisiana

Pikantne potrawy z roku na rok zyskują coraz więcej zwolenników. Wraz ze wzrostem popularności kuchni azjatyckiej i meksykańskiej pojawiło się całe grono miłośników ostrych dań. Jeśli należysz do tej grupy, zainspiruj się przepisem na skrzydełka z kurczaka w sosie Louisana i rozgrzej się do czerwoności!

Dla kogo?

Dla ostrożerców! Delikatne mięso kurczaka z dodatkiem niezwykle pikantnego i esencjonalnego sosu to prawdziwy strzał w dziesiątkę.

Na jaką okazję?

Skrzydełka z kurczaka w sosie Louisana sprawdzą się w roli przekąski. Dobra rada! Do tego dania lepiej zaserwować orzeźwiające napoje.

Czy wiesz, że?

Sos Louisana odznacza się dużym stopniem ostrości. Wyczuwalna jest w nim także lekko kwaśna nuta. Produkt znalazł wiele zastosowań w kuchni – w formie marynaty czy jako dodatek do rozmaitych przekąsek. Już mała buteleczka sosu starczy na długo. To naprawdę wydajny produkt!

Dla urozmaicenia:

Możesz też wypróbować nieco zmodyfikowany przepis na skrzydełka. Po zamarynowaniu mięsa umieść je w sosie, następnie ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz w temperaturze 190°C przez co najmniej 20–25 minut. Skrzydełka podawaj z kawałkiem selera naciowego.