Burgery z komosą ryżową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
65 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

150 gramów

60 gramów

200 gramów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Komosę ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Marchew obierz i pokrój w drobną kostkę. Dymkę posiekaj i podsmaż wszystko na oleju przez 1 minutę.

Krok 3

Fix Knorr połącz z 100 ml wody. Odstaw na 3 minuty. Dodaj podsmażone warzywa oraz komosę. Całość wymieszaj.

Krok 4

W dłoniach uformuj ok 12 małych burgerów i smaż je z obu stron aż będą złociste. Podawaj z serkiem wiejskim na boku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z kolorową sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burgery z komosą ryżową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burgery z komosą ryżową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burgery z komosą ryżową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burgery z komosą ryżową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burgery z komosą ryżową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burgery z komosą ryżową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burgery z komosą ryżową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ratatouille
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burgery z komosą ryżowąBurgery z komosą ryżową

Na burgera z komosą ryżową skusi się najwierniejszy fan wysmażonej wołowiny. Popularność diet roślinnych cały czas rośnie i jest to duży powód do radości – dzięki temu możemy cieszyć się kolejnymi, fantastycznymi przepisami, które poszerzą kulinarne horyzonty każdego szefa kuchni. Warzyw nigdy dość! Zwłaszcza gdy przyjmują tak apetyczne kształty.

Dla kogo?

Nawet jeśli sami zaliczacie się do wszystkożerców, bardzo prawdopodobne jest, że przy Waszych stołach pojawią się wegetarianie. Z burgerami z komosą ryżową będziecie gotowi na każdą ewentualność.

Na jaką okazję?

Uformowanie komosy z warzywami w niewielkie burgery jest sprytnym sposobem na uzyskanie imprezowej przekąski, którą biesiadnicy będą mogli zjeść na dwa gryzy. Krótka przerwa na posiłek i można wracać na parkiet!

Czy wiesz, że?

Historia komosy ryżowej zaczęła się w Ameryce Południowej, gdzie przez długi czas była podstawowym produktem spożywczym. W Stanach Zjednoczonych i Europie zyskała popularność dopiero w XXI wieku. Wszystko za sprawą kampanii marketingowej, która przedstawiła ją jako zdrowszy i smaczniejszy substytut ryżu.

Dla urozmaicenia:

Burgery podawajcie z różnorodnymi dipami. Sprawdzą się między innymi guacamole czy sos ziołowo-jogurtowy.