Sałatka z buraków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z buraków

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

192 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżki

3 łyżki

1 pęczek

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj buraki, wystudź. Buraki następnie pokrój na mniejsze kawałki. Jabłko obierz, wytnij gniazda i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Krok 2

Natkę oraz orzechy lekko posiekaj. Odłóż część do posypania.

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem oraz octem.

Krok 4

W dużej misce połącz wszystkie składniki sałatki. Przełóż na talerz i posyp pozostałą natką i orzechami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę podawaj z pieczywem. Świetne będą również grzanki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z buraków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Cukinia smażona
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z burakówSałatka z buraków

Uważasz, że buraki do obiadu muszą być? Świetnie się składa! Mamy dla ciebie pomysł na sałatkę z burakami w roli głównej, która z powodzeniem może stać się pysznym dodatkiem do dania głównego, ale samodzielnie też poradzi sobie na stole bardzo dobrze. Sałatka z buraków w nowym wydaniu zawiera także orzechy, jabłko, czerwoną cebulę i wyrazisty dresing.

Dla kogo?

Nie lubisz nudy na talerzu, ale tym razem brakuje ci inspiracji na smaczny, warzywny posiłek? Dzięki sałatce z buraków na nowo odkryjesz kulinarne powołanie.

Na jaką okazję?

Sałatka z buraków sprawdzi się jako dodatek do codziennego posiłku, jednak orzechy sprawiają, że nabiera bardziej wykwintnego charakteru. Nie obawiaj się więc podawać jej podczas uroczystego posiłku.

Czy wiesz, że?

W trakcie obierania buraków do sałatki pamiętaj o rękawiczkach. Buraczany sok to mocny barwnik, który trudno będzie zmyć z dłoni.

Dla urozmaicenia:

Do sałatkowych kompozycji z burakami w roli głównej kapitalnie pasują sery, zwłaszcza kozie.