Sałatka z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

181 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

359 osób wydrukowało

Pobierz pdf

440 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

4 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź ją i odstaw do ostygnięcia. Powinna być miękka i sypka.

Sałatka z soczewicą    - Krok 1

Krok 2

Paprykę, cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę. Kolendrę posiekaj.

Sałatka z soczewicą    - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny, ketchupem i pieprzem cayenne.

Sałatka z soczewicą    - Krok 3

Krok 4

Połącz warzywa z soczewicą i sosem. Całość dokładnie wymieszaj. Posyp posiekaną kolendrą i grzankami Knorr.

Sałatka z soczewicą    - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z soczewicą    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z soczewicą    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z soczewicą    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z soczewicą    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z soczewicą    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z soczewicą    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z soczewicą    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z soczewicą   Sałatka z soczewicą

Smaczna sałatka z soczewicą, która przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom warzyw. Aby ją przygotować, wystarczy ugotować zieloną soczewicę (tak, aby była miękka, ale też sypka), połączyć ją z pokrojonymi w kostkę czerwoną papryką oraz ogórkiem, a następnie dodać sos na bazie ketchupu i jogurtu. Na koniec posyp danie ziołowymi grzankami. Jeśli lubisz dodatek sera w sałatkach, możesz dołączyć pokrojony w kostkę ser żółty (gouda), grecką fetę lub tofu. Tak przyrządzoną potrawę serwuj na kolację lub szybkie drugie śniadanie w pracy. Będzie również świetnym dodatkiem do dań obiadowych, zarówno tych mięsnych, jak i warzywnych. Opcjonalnie ozdób ją świeżymi ziołami – kolendrą, natką pietruszki, oregano lub bazylią. Podawaj z krakersami, pieczywem, sałatą, pomidorkami koktajlowymi albo ciepłą focaccią. Ta uniwersalna sałatka sprawdzi się też podczas eleganckiego przyjęcia. Masz ochotę na to wyraziste, ale bezmięsne danie? Przygotuj je, wykorzystując nasz sprawdzony przepis. Życzymy smacznego.