
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
4 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź ją i odstaw do ostygnięcia. Powinna być miękka i sypka.

Krok 2
Paprykę, cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę. Kolendrę posiekaj.

Krok 3
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny, ketchupem i pieprzem cayenne.

Krok 4
Połącz warzywa z soczewicą i sosem. Całość dokładnie wymieszaj. Posyp posiekaną kolendrą i grzankami Knorr.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z soczewicą
Smaczna sałatka z soczewicą, która przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom warzyw. Aby ją przygotować, wystarczy ugotować zieloną soczewicę (tak, aby była miękka, ale też sypka), połączyć ją z pokrojonymi w kostkę czerwoną papryką oraz ogórkiem, a następnie dodać sos na bazie ketchupu i jogurtu. Na koniec posyp danie ziołowymi grzankami. Jeśli lubisz dodatek sera w sałatkach, możesz dołączyć pokrojony w kostkę ser żółty (gouda), grecką fetę lub tofu. Tak przyrządzoną potrawę serwuj na kolację lub szybkie drugie śniadanie w pracy. Będzie również świetnym dodatkiem do dań obiadowych, zarówno tych mięsnych, jak i warzywnych. Opcjonalnie ozdób ją świeżymi ziołami – kolendrą, natką pietruszki, oregano lub bazylią. Podawaj z krakersami, pieczywem, sałatą, pomidorkami koktajlowymi albo ciepłą focaccią. Ta uniwersalna sałatka sprawdzi się też podczas eleganckiego przyjęcia. Masz ochotę na to wyraziste, ale bezmięsne danie? Przygotuj je, wykorzystując nasz sprawdzony przepis. Życzymy smacznego.