
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
4 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź ją i odstaw do ostygnięcia. Powinna być miękka i sypka.

Krok 2
Paprykę, cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę. Kolendrę posiekaj.

Krok 3
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny, ketchupem i pieprzem cayenne.

Krok 4
Połącz warzywa z soczewicą i sosem. Całość dokładnie wymieszaj. Posyp posiekaną kolendrą i grzankami Knorr.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z soczewicą
Smaczna sałatka z soczewicą, która przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom warzyw. Aby ją przygotować, wystarczy ugotować zieloną soczewicę (tak, aby była miękka, ale też sypka), połączyć ją z pokrojonymi w kostkę czerwoną papryką oraz ogórkiem, a następnie dodać sos na bazie ketchupu i jogurtu. Na koniec posyp danie ziołowymi grzankami. Jeśli lubisz dodatek sera w sałatkach, możesz dołączyć pokrojony w kostkę ser żółty (gouda), grecką fetę lub tofu. Tak przyrządzoną potrawę serwuj na kolację lub szybkie drugie śniadanie w pracy. Będzie również świetnym dodatkiem do dań obiadowych, zarówno tych mięsnych, jak i warzywnych. Opcjonalnie ozdób ją świeżymi ziołami – kolendrą, natką pietruszki, oregano lub bazylią. Podawaj z krakersami, pieczywem, sałatą, pomidorkami koktajlowymi albo ciepłą focaccią. Ta uniwersalna sałatka sprawdzi się też podczas eleganckiego przyjęcia. Masz ochotę na to wyraziste, ale bezmięsne danie? Przygotuj je, wykorzystując nasz sprawdzony przepis. Życzymy smacznego.