Risotto ze szpinakiem - szpinakowe z pomidorami | Przepisy.pl pixel

Risotto ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
518 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

233 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

318 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1

6 łyżek

1 sztuka

750 mililitrów

500 gramów

8 plastrów

60 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj szpinak, odsącz i przesiekaj (albo rozmroź, w zależności od stanu szpinaku).

Risotto ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku stop cztery łyżki masła, dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj ryż, wymieszaj i podsmaż chwilę.

Risotto ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj wywar z kostki Rosołu z kury Knorr i wody. Do garnka z ryżem zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.

Risotto ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Dodaj szpinak, wymieszaj, dopraw pieprzem.

Risotto ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Następnie dodaj resztę masła i starty parmezan, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.

Risotto ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

W międzyczasie podsmaż boczek na patelni.

Risotto ze szpinakiem - Krok 6

Krok 7

Risotto wyłóż na ciepłe talerze i udekoruj plastrami boczku oraz pokrojonymi pomidorami.

Risotto ze szpinakiem - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Dragons123

    Dragons123 , 04.09.2019

    chciałem tylko powiedzieć że danie wyszlo znakomicie i jest bardzo pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto ze szpinakiemRisotto ze szpinakiem

Zielony szpinakowy ryż otulony podpieczonymi kawałkami boczku to danie, które może uzależniać. Aby risotto było takie, jak we Włoszech, trzeba je odpowiednio gotować, a właściwie dusić. Surowe ziarna najpierw podsmaża się z cebulką na patelni, a następnie zalewa bilionem, tak by pokrył ziarna. Potem czeka się, aż płyn odparuje i tę czynność kilkakrotnie powtarza, aż ryż będzie miękki, ale nadal lekko stawiający opor pod zębami, czyli al dente. Taka metoda gotowania może wydawać się czasochłonna, jednak gwarantujemy, że smak i wyjątkowa jędrność ryżu są tego warte. Dobre risotto to również takie, które jest bardzo kremowe, w zasadzie daje się zjeść jedynie łyżką. Jak to uzyskać? Nie żałować dodatku tartego parmezanu oraz tłuszczu. Gdy się rozpuszczą, utworzą genialny sos, który połączy wszystkie składniki. Główny ton w tym przepisie nadają mrożone liście szpinaku, wędzony boczek, oraz małe słodkie pomidorki, których nie duś, a jedynie pokrój na mniejsze cząstki i poukładaj na daniu.