Przepisy na Dania z pomidorami
1103 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Dania z pomidorami
Pomidory są najchętniej wykorzystywanymi warzywami w kuchni. Ich zdolność łączenia się z różnymi składnikami sprawia, że pasują zarówno do kanapek, jak i dań głównych. Można je suszyć, marynować, piec lub jeść na surowo. Występują w postaci przecierów, sosów, soków oraz zup. Dziś trudno wyobrazić sobie bez nich kuchni włoskiej, hiszpańskiej czy polskiej. Jednak ich początki na kontynencie europejskim nie należały do najłatwiejszych. Pomidory zostały przywiezione do Europy przez hiszpańskich konkwistadorów. Początkowo uważano je ze trujące i uprawiano w ogrodach jedynie jako rośliny ozdobne. Do Polski trafiły w XVI wieku, za sprawą królowej Bony. Jednak znaczący wzrost spożycia pomidorów nastąpił dopiero w połowie XVIII wieku. Przyczyniło się do tego przeświadczenie, które panowało wśród ówczesnej arystokracji, jakoby pomidory były doskonałymi afrodyzjakami. Obecnie w sklepach dostępnych jest kilka rodzajów tego warzywa. Najpopularniejsze z nich to pomidory okrągłe, które pasują praktycznie do wszystkiego – zarówno do kanapek, jak i sałatek oraz przecierów. Możesz je również ugotować i dodać do zapiekanek, drugiego dania lub zup. Innym popularnym i chętnie wykorzystywanym rodzajem są pomidory malinowe. Ich delikatny i słodki smak sprawia, że wspaniale komponują się z wędlinami i owocami. Jako dodatek do surówek i sałatek najlepiej sprawdzą się pomidory karłowate, do dekoracji potraw – koktajlowe, natomiast do sosów salsa – zielone. Potraw, które możesz z nich przyrządzić jest zatem wiele. Może to być spaghetti bolognese, schab nadziewany pomidorami w sosie tatarskim, faszerowane pomidory zapiekane z beszamelem lub sałatka z serem feta i pomidorami cherry. Już teraz zapoznaj się z naszymi przepisami i sprawdź, jak możesz wykorzystać pomidory w swojej kuchni!



