Przepisy na Dania z pomidorami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Dania z pomidorami

1103 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z pomidoramiDania z pomidorami

Pomidory są najchętniej wykorzystywanymi warzywami w kuchni. Ich zdolność łączenia się z różnymi składnikami sprawia, że pasują zarówno do kanapek, jak i dań głównych. Można je suszyć, marynować, piec lub jeść na surowo. Występują w postaci przecierów, sosów, soków oraz zup. Dziś trudno wyobrazić sobie bez nich kuchni włoskiej, hiszpańskiej czy polskiej. Jednak ich początki na kontynencie europejskim nie należały do najłatwiejszych. Pomidory zostały przywiezione do Europy przez hiszpańskich konkwistadorów. Początkowo uważano je ze trujące i uprawiano w ogrodach jedynie jako rośliny ozdobne. Do Polski trafiły w XVI wieku, za sprawą królowej Bony. Jednak znaczący wzrost spożycia pomidorów nastąpił dopiero w połowie XVIII wieku. Przyczyniło się do tego przeświadczenie, które panowało wśród ówczesnej arystokracji, jakoby pomidory były doskonałymi afrodyzjakami. Obecnie w sklepach dostępnych jest kilka rodzajów tego warzywa. Najpopularniejsze z nich to pomidory okrągłe, które pasują praktycznie do wszystkiego – zarówno do kanapek, jak i sałatek oraz przecierów. Możesz je również ugotować i dodać do zapiekanek, drugiego dania lub zup. Innym popularnym i chętnie wykorzystywanym rodzajem są pomidory malinowe. Ich delikatny i słodki smak sprawia, że wspaniale komponują się z wędlinami i owocami. Jako dodatek do surówek i sałatek najlepiej sprawdzą się pomidory karłowate, do dekoracji potraw – koktajlowe, natomiast do sosów salsa – zielone. Potraw, które możesz z nich przyrządzić jest zatem wiele. Może to być spaghetti bolognese, schab nadziewany pomidorami w sosie tatarskim, faszerowane pomidory zapiekane z beszamelem lub sałatka z serem feta i pomidorami cherry. Już teraz zapoznaj się z naszymi przepisami i sprawdź, jak możesz wykorzystać pomidory w swojej kuchni!