Przepisy na Dania z pomidorami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Dania z pomidorami

1103 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z pomidoramiDania z pomidorami

Pomidory są najchętniej wykorzystywanymi warzywami w kuchni. Ich zdolność łączenia się z różnymi składnikami sprawia, że pasują zarówno do kanapek, jak i dań głównych. Można je suszyć, marynować, piec lub jeść na surowo. Występują w postaci przecierów, sosów, soków oraz zup. Dziś trudno wyobrazić sobie bez nich kuchni włoskiej, hiszpańskiej czy polskiej. Jednak ich początki na kontynencie europejskim nie należały do najłatwiejszych. Pomidory zostały przywiezione do Europy przez hiszpańskich konkwistadorów. Początkowo uważano je ze trujące i uprawiano w ogrodach jedynie jako rośliny ozdobne. Do Polski trafiły w XVI wieku, za sprawą królowej Bony. Jednak znaczący wzrost spożycia pomidorów nastąpił dopiero w połowie XVIII wieku. Przyczyniło się do tego przeświadczenie, które panowało wśród ówczesnej arystokracji, jakoby pomidory były doskonałymi afrodyzjakami. Obecnie w sklepach dostępnych jest kilka rodzajów tego warzywa. Najpopularniejsze z nich to pomidory okrągłe, które pasują praktycznie do wszystkiego – zarówno do kanapek, jak i sałatek oraz przecierów. Możesz je również ugotować i dodać do zapiekanek, drugiego dania lub zup. Innym popularnym i chętnie wykorzystywanym rodzajem są pomidory malinowe. Ich delikatny i słodki smak sprawia, że wspaniale komponują się z wędlinami i owocami. Jako dodatek do surówek i sałatek najlepiej sprawdzą się pomidory karłowate, do dekoracji potraw – koktajlowe, natomiast do sosów salsa – zielone. Potraw, które możesz z nich przyrządzić jest zatem wiele. Może to być spaghetti bolognese, schab nadziewany pomidorami w sosie tatarskim, faszerowane pomidory zapiekane z beszamelem lub sałatka z serem feta i pomidorami cherry. Już teraz zapoznaj się z naszymi przepisami i sprawdź, jak możesz wykorzystać pomidory w swojej kuchni!