Bogracz węgierski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

145

927 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1853 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3083 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 łyżeczka

2 opakowania

500 mililitrów

3 sztuki

250 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

30 mililitrów

3 sztuki

4 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte mięso pokrój w grubą kostkę, przełóż do miski i wymieszaj z odrobiną oliwy oraz słodką i ostrą papryką. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, obierz ze skórki, następnie przekrój na pół i pozbądź się nasion.

Bogracz węgierski - Krok 1

Krok 2

Fix Leczo Knorr wymieszaj z 250 mililitrami wody.

Bogracz węgierski - Krok 2

Krok 3

Cebulę, papryki, pomidory oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę.

Bogracz węgierski - Krok 3

Krok 4

W szerokim garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojone mięso, dodaj cebulę, następnie paprykę i pomidory.

Bogracz węgierski - Krok 4

Krok 5

Całość zalej Fixem, uzupełnij bulionem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Dodaj pokrojone ziemniaki oraz kminek. Gotuj jeszcze kilka minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, dopraw do smaku i podawaj. Zupa musi być podana bardzo gorąca.

Bogracz węgierski - Krok 5
11

Opinie o przepisie

  • Marcin  Michalski

    Marcin Michalski

    Tak było pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Drozd

    Piotr Drozd

    Bogracz to kociołek do gotowania a nie potrawa!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leslaw Pirog

    Leslaw Pirog

    To w końcu Joanna czy Jacek ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzycho Jacek

    Krzycho Jacek

    Joanna Jacek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Krawczyk

    Krzysztof Krawczyk

    Rozmawiałem kiedyś z Węgierką, która była zdziwiona, że w Polsce zupa nazywa się Bogracz. Bogracz to nic innego jak garnek, w którym gotuje się potrawy nad ogniem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Krzysztof Kobylarz

    Monika Krzysztof Kobylarz

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Dab

    Weronika Dab

    pyyycha..bardzo fajny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Nowotna

    Kamila Nowotna

    Ten przepis nie nic wspólnego z prawdziwą węgierska potrawą. Natomiast fix knorr leczo, to jakieś nieporozumienie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • inka mrukowska

    inka mrukowska

    palce lizac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa   Przybysz

    Teresa Przybysz

    BARDZO SMAKOWAŁO

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata S.

    Agata S.

    Bogracz wychodzi super. Nadaje się na imprezy rodzinne i dla znajomych. Wszystkim zawsze smakuje. POLECAM.

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bogracz węgierskiBogracz węgierski

Bogacz to węgierska potrwa narodowa, znana na całym świecie, która swoją nazwę zawdzięcza metalowemu kociołkowi, przystosowanemu do gotowania dań gulaszowych nad ogniskiem. W oryginale każdy bogracz musi zawierać mięso, najlepiej kilka rodzajów, czasem także boczek i kiełbasę, dużo papryki, słodkiej i pikantnej, czasem w kilku kolorach, a także cebulę, pomidory i ziemniaki lub kluseczki. Sekretem dania jest to, że wszystkie składniki duszą się we własnym sosie powoli, i nawzajem przenikają się ich smaki. W naszej wersji bogracz węgierski opiera się na wołowinie, którą należy przyprawić mieszanką Fix Leczo Knorr oraz ziemniakach, które wrzucasz surowe do gulaszu. Ostateczny sznyt zapewni kminek – niezwykle aromatyczne ziarenka, nie tylko podkręcą smak dania, ale będą też ładnie wyglądać. Palce lizać, a talerze – wytrzeć bułką lub chlebem! Takie pyszności, nie mogą się zmarnować.