Bogracz węgierski przepis – Zobacz na przepisy.pl

Bogracz węgierski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

150

950 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1870 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3142 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 opakowania

500 mililitrów

2 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

30 mililitrów

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte mięso pokrój w grubą kostkę, przełóż do miski i wymieszaj z odrobiną oliwy oraz słodką i ostrą papryką. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, obierz ze skórki, następnie przekrój na pół i pozbądź się nasion.

Bogracz węgierski - Krok 1

Krok 2

Fix Leczo Knorr wymieszaj z 250 mililitrami wody.

Bogracz węgierski - Krok 2

Krok 3

Cebulę, papryki, pomidory oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę.

Bogracz węgierski - Krok 3

Krok 4

W szerokim garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojone mięso, dodaj cebulę, następnie paprykę i pomidory.

Bogracz węgierski - Krok 4

Krok 5

Całość zalej Fixem, uzupełnij bulionem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Dodaj pokrojone ziemniaki oraz kminek. Gotuj jeszcze kilka minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, dopraw do smaku i podawaj. Zupa musi być podana bardzo gorąca.

Bogracz węgierski - Krok 5
11

Opinie o przepisie

  • Marcin  Michalski

    Marcin Michalski , 20.08.2019

    Tak było pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Drozd

    Piotr Drozd , 08.10.2016

    Bogracz to kociołek do gotowania a nie potrawa!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leslaw Pirog

    Leslaw Pirog , 29.09.2016

    To w końcu Joanna czy Jacek ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzycho Jacek

    Krzycho Jacek , 29.09.2016

    Joanna Jacek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Krawczyk

    Krzysztof Krawczyk , 27.09.2016

    Rozmawiałem kiedyś z Węgierką, która była zdziwiona, że w Polsce zupa nazywa się Bogracz. Bogracz to nic innego jak garnek, w którym gotuje się potrawy nad ogniem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Krzysztof Kobylarz

    Monika Krzysztof Kobylarz , 25.09.2016

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Dab

    Weronika Dab , 13.09.2016

    pyyycha..bardzo fajny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Nowotna

    Kamila Nowotna , 11.09.2016

    Ten przepis nie nic wspólnego z prawdziwą węgierska potrawą. Natomiast fix knorr leczo, to jakieś nieporozumienie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • inka mrukowska

    inka mrukowska , 11.09.2016

    palce lizac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa   Przybysz

    Teresa Przybysz , 11.09.2016

    BARDZO SMAKOWAŁO

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata S.

    Agata S. , 16.01.2016

    Bogracz wychodzi super. Nadaje się na imprezy rodzinne i dla znajomych. Wszystkim zawsze smakuje. POLECAM.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bogracz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bogracz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bogracz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bogracz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bogracz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bogracz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bogracz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bogracz węgierskiBogracz węgierski

Bogacz to węgierska potrwa narodowa, znana na całym świecie, która swoją nazwę zawdzięcza metalowemu kociołkowi, przystosowanemu do gotowania dań gulaszowych nad ogniskiem. W oryginale każdy bogracz musi zawierać mięso, najlepiej kilka rodzajów, czasem także boczek i kiełbasę, dużo papryki, słodkiej i pikantnej, czasem w kilku kolorach, a także cebulę, pomidory i ziemniaki lub kluseczki. Sekretem dania jest to, że wszystkie składniki duszą się we własnym sosie powoli, i nawzajem przenikają się ich smaki. W naszej wersji bogracz węgierski opiera się na wołowinie, którą należy przyprawić mieszanką Fix Leczo Knorr oraz ziemniakach, które wrzucasz surowe do gulaszu. Ostateczny sznyt zapewni kminek – niezwykle aromatyczne ziarenka, nie tylko podkręcą smak dania, ale będą też ładnie wyglądać. Palce lizać, a talerze – wytrzeć bułką lub chlebem! Takie pyszności, nie mogą się zmarnować.