Składniki
700 gramów
2 opakowania
500 mililitrów
2 sztuki
3 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
30 mililitrów
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyte mięso pokrój w grubą kostkę, przełóż do miski i wymieszaj z odrobiną oliwy oraz słodką i ostrą papryką. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, obierz ze skórki, następnie przekrój na pół i pozbądź się nasion.
Krok 2
Fix Leczo Knorr wymieszaj z 250 mililitrami wody.
Krok 3
Cebulę, papryki, pomidory oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę.
Krok 4
W szerokim garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojone mięso, dodaj cebulę, następnie paprykę i pomidory.
Krok 5
Całość zalej Fixem, uzupełnij bulionem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Dodaj pokrojone ziemniaki oraz kminek. Gotuj jeszcze kilka minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, dopraw do smaku i podawaj. Zupa musi być podana bardzo gorąca.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bogracz węgierski
Bogacz to węgierska potrwa narodowa, znana na całym świecie, która swoją nazwę zawdzięcza metalowemu kociołkowi, przystosowanemu do gotowania dań gulaszowych nad ogniskiem. W oryginale każdy bogracz musi zawierać mięso, najlepiej kilka rodzajów, czasem także boczek i kiełbasę, dużo papryki, słodkiej i pikantnej, czasem w kilku kolorach, a także cebulę, pomidory i ziemniaki lub kluseczki. Sekretem dania jest to, że wszystkie składniki duszą się we własnym sosie powoli, i nawzajem przenikają się ich smaki. W naszej wersji bogracz węgierski opiera się na wołowinie, którą należy przyprawić mieszanką Fix Leczo Knorr oraz ziemniakach, które wrzucasz surowe do gulaszu. Ostateczny sznyt zapewni kminek – niezwykle aromatyczne ziarenka, nie tylko podkręcą smak dania, ale będą też ładnie wyglądać. Palce lizać, a talerze – wytrzeć bułką lub chlebem! Takie pyszności, nie mogą się zmarnować.