Bogracz węgierski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

145

939 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1853 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3083 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 opakowania

500 mililitrów

2 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

30 mililitrów

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte mięso pokrój w grubą kostkę, przełóż do miski i wymieszaj z odrobiną oliwy oraz słodką i ostrą papryką. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, obierz ze skórki, następnie przekrój na pół i pozbądź się nasion.

Bogracz węgierski - Krok 1

Krok 2

Fix Leczo Knorr wymieszaj z 250 mililitrami wody.

Bogracz węgierski - Krok 2

Krok 3

Cebulę, papryki, pomidory oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę.

Bogracz węgierski - Krok 3

Krok 4

W szerokim garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojone mięso, dodaj cebulę, następnie paprykę i pomidory.

Bogracz węgierski - Krok 4

Krok 5

Całość zalej Fixem, uzupełnij bulionem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Dodaj pokrojone ziemniaki oraz kminek. Gotuj jeszcze kilka minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, dopraw do smaku i podawaj. Zupa musi być podana bardzo gorąca.

Bogracz węgierski - Krok 5
11

Opinie o przepisie

  • Marcin  Michalski

    Marcin Michalski , 20.08.2019

    Tak było pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Drozd

    Piotr Drozd , 08.10.2016

    Bogracz to kociołek do gotowania a nie potrawa!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leslaw Pirog

    Leslaw Pirog , 29.09.2016

    To w końcu Joanna czy Jacek ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzycho Jacek

    Krzycho Jacek , 29.09.2016

    Joanna Jacek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Krawczyk

    Krzysztof Krawczyk , 27.09.2016

    Rozmawiałem kiedyś z Węgierką, która była zdziwiona, że w Polsce zupa nazywa się Bogracz. Bogracz to nic innego jak garnek, w którym gotuje się potrawy nad ogniem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Krzysztof Kobylarz

    Monika Krzysztof Kobylarz , 25.09.2016

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Dab

    Weronika Dab , 13.09.2016

    pyyycha..bardzo fajny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Nowotna

    Kamila Nowotna , 11.09.2016

    Ten przepis nie nic wspólnego z prawdziwą węgierska potrawą. Natomiast fix knorr leczo, to jakieś nieporozumienie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • inka mrukowska

    inka mrukowska , 11.09.2016

    palce lizac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa   Przybysz

    Teresa Przybysz , 11.09.2016

    BARDZO SMAKOWAŁO

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata S.

    Agata S. , 16.01.2016

    Bogracz wychodzi super. Nadaje się na imprezy rodzinne i dla znajomych. Wszystkim zawsze smakuje. POLECAM.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bogracz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bogracz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bogracz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bogracz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bogracz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bogracz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bogracz węgierski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bogracz węgierskiBogracz węgierski

Bogacz to węgierska potrwa narodowa, znana na całym świecie, która swoją nazwę zawdzięcza metalowemu kociołkowi, przystosowanemu do gotowania dań gulaszowych nad ogniskiem. W oryginale każdy bogracz musi zawierać mięso, najlepiej kilka rodzajów, czasem także boczek i kiełbasę, dużo papryki, słodkiej i pikantnej, czasem w kilku kolorach, a także cebulę, pomidory i ziemniaki lub kluseczki. Sekretem dania jest to, że wszystkie składniki duszą się we własnym sosie powoli, i nawzajem przenikają się ich smaki. W naszej wersji bogracz węgierski opiera się na wołowinie, którą należy przyprawić mieszanką Fix Leczo Knorr oraz ziemniakach, które wrzucasz surowe do gulaszu. Ostateczny sznyt zapewni kminek – niezwykle aromatyczne ziarenka, nie tylko podkręcą smak dania, ale będą też ładnie wyglądać. Palce lizać, a talerze – wytrzeć bułką lub chlebem! Takie pyszności, nie mogą się zmarnować.