Bogracz z kluseczkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Bogracz z kluseczkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

115

826 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2287 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2311 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 litr

1 szczypta

1 szczypta

kluski:

100 gramów

4 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj z łyżką słodkiej papryki. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, ściągnij skórkę, a następnie przekrój na pół i pozbądź się nasion.

Bogracz z kluseczkami - Krok 1

Krok 2

Papryki, cebule, pomidory oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę, marchewkę przekrój wzdłuż na pół, a następnie w grubsze plastry. Ząbek czosnku rozgnieć .

Bogracz z kluseczkami - Krok 2

Krok 3

W garnku roztop smalec, dodaj cebulę i słodką paprykę w proszku – smaż chwilę. Następnie dodaj pokrojone mięso, Bulion na wędzonym boczku Knorr i duś chwilę.

Bogracz z kluseczkami - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj pokrojoną paprykę, pomidory oraz marchewkę i rozgnieciony czosnek. Zalej 1 litrem wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Dodaj pokrojone ziemniaki.

Bogracz z kluseczkami - Krok 4

Krok 5

Przygotuj ciasto na kluski – przesianą mąkę wymieszaj z posiekaną natką oraz taką ilością wody, aby powstało jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę, uformuj podłużne, cienkie kluski przypominające sznurówki, a następnie krój w 2-3 centymetrowe kawałki. Gotuj we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie. Ugotowane kluski odcedź.

Bogracz z kluseczkami - Krok 5

Krok 6

Do gotującej się jeszcze zupy, z miękkim już mięsem i ziemniakami włóż przygotowane kluski. Gotuj jeszcze chwilę i dopraw do smaku ostrą papryką, kminkiem oraz solą - jeśli zajdzie taka potrzeba. Zupę podawaj bardzo gorącą.

Bogracz z kluseczkami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Asia Furmaniak

    Asia Furmaniak , 11.12.2019

    Robiłam dzisiaj, wyszło przepysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Czyżyk

    Ewa Czyżyk , 28.04.2019

    Robiłam bogracz z tego przepisu ,jest pyszny , jutro kolejny raz . Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia  szejn

    Basia szejn , 13.10.2016

    pyszotka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Anna Duda

    Krzysztof Anna Duda , 03.01.2016

    Moj pierwszy bogracz gotowy, mam nadzieje ze bedzie smakowal mojej calej rodzince. super przepis krok po kroku :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bogracz z kluseczkamiBogracz z kluseczkami

Węgierski bogracz pełen warzyw, w tym nieodzownej papryki oraz słodkich pomidorów i z kawałkami soczystej wołowiny, wzbogaciliśmy kluseczkami domowej roboty. To danie przypominające gulasz Węgrzy często uzupełniają ziemniakami lub kluskami z lanego ciasta, ale nasze małe kopytka ulepione błyskawicznie z mąki i jajek, to doskonała alternatywa dla nich. Bogracz z kluseczkami to szybki i bardzo treściwy obiad dla całej rodziny. Lepiej od razu ugotować go więcej, bo jak każde danie jednogarnkowe, także i nasz bogracz świetnie nadaje się na wynos np. jako lunch do pracy. Bogracz doskonale znosi bowiem ponowne odgrzewanie – co więcej, na drugi dzień od przygotowania jest nawet nieco lepszy. Możesz więc zapakować go do słoika lub naczynia z tworzywa sztucznego, nadające się do odgrzewania w mikrofalówce, i zabrać do pracy by zjeść go na lunch. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na bogracz z kluseczkami.