Składniki
600 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
3 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 litr
1 szczypta
1 szczypta
kluski:
100 gramów
4 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj z łyżką słodkiej papryki. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, ściągnij skórkę, a następnie przekrój na pół i pozbądź się nasion.
Krok 2
Papryki, cebule, pomidory oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę, marchewkę przekrój wzdłuż na pół, a następnie w grubsze plastry. Ząbek czosnku rozgnieć .
Krok 3
W garnku roztop smalec, dodaj cebulę i słodką paprykę w proszku – smaż chwilę. Następnie dodaj pokrojone mięso, kostkę rosołową wołową Knorr i duś chwilę.
Krok 4
Następnie dodaj pokrojoną paprykę, pomidory oraz marchewkę i rozgnieciony czosnek. Zalej 1 litrem wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Dodaj pokrojone ziemniaki.
Krok 5
Przygotuj ciasto na kluski – przesianą mąkę wymieszaj z posiekaną natką oraz taką ilością wody, aby powstało jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę, uformuj podłużne, cienkie kluski przypominające sznurówki, a następnie krój w 2-3 centymetrowe kawałki. Gotuj we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie. Ugotowane kluski odcedź.
Krok 6
Do gotującej się jeszcze zupy, z miękkim już mięsem i ziemniakami włóż przygotowane kluski. Gotuj jeszcze chwilę i dopraw do smaku ostrą papryką, kminkiem oraz solą - jeśli zajdzie taka potrzeba. Zupę podawaj bardzo gorącą.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bogracz z kluseczkami
Węgierski bogracz pełen warzyw, w tym nieodzownej papryki oraz słodkich pomidorów i z kawałkami soczystej wołowiny, wzbogaciliśmy kluseczkami domowej roboty. To danie przypominające gulasz Węgrzy często uzupełniają ziemniakami lub kluskami z lanego ciasta, ale nasze małe kopytka ulepione błyskawicznie z mąki i jajek, to dla nich doskonała alternatywa. Koniecznie wypróbuj sprawdzony przepis na bogracz z kluseczkami i ciesz się bogatym smakiem mięsno-warzywnej kompozycji.
Dla kogo? Gęstą zupę bogracz z kluseczkami polecamy wszystkim kucharzom, którym zależy na sprytnym gotowaniu i zarządzaniu czasem. Jest wypełniona smakowitymi kąskami i na tyle treściwa, by pełnić funkcję pełnego dania obiadowego. Przystawka nie będzie konieczna, gdy zdecydujesz się na przygotowanie przepisu na bogracz z kluseczkami!
Na jaką okazję? Bogracz z kluseczkami to szybki i bardzo konkretny obiad dla całej rodziny. Lepiej od razu ugotować go więcej, bo jak każde danie jednogarnkowe, także i nasz bogracz świetnie nadaje się na wynos np. jako lunch do pracy. Poczęstuj nim znajomych w porze kolacji, gdy zasiedzicie się przy stole. Rozgrzewający bogracz – przepis tradycyjny z kluseczkami doceniony zostanie zwłaszcza w chłodne dni.
Czy wiesz, że? Bogracz z kluseczkami doskonale znosi ponowne odgrzewanie – co więcej, na drugi dzień od przygotowania jest nawet nieco lepszy. Możesz więc zapakować go do słoika lub naczynia z tworzywa sztucznego, nadającego się do odgrzewania w mikrofalówce, i zabrać do pracy, by zjeść porcję podczas przerwy.
Dla urozmaicenia: Odrobina rozmarynu nada zupie bardziej intrygujący aromat. Do przepisu na bogracz z kluseczkami możesz dodać pokrojone w dość grube plastry pieczarki.