Bogracz z kluseczkami - przepis | Przepisy.pl pixel

Bogracz z kluseczkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

139

934 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2808 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3498 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 litr

1 szczypta

1 szczypta

kluski:

100 gramów

4 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj z łyżką słodkiej papryki. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, ściągnij skórkę, a następnie przekrój na pół i pozbądź się nasion.

Bogracz z kluseczkami - Krok 1

Krok 2

Papryki, cebule, pomidory oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę, marchewkę przekrój wzdłuż na pół, a następnie w grubsze plastry. Ząbek czosnku rozgnieć .

Bogracz z kluseczkami - Krok 2

Krok 3

W garnku roztop smalec, dodaj cebulę i słodką paprykę w proszku – smaż chwilę. Następnie dodaj pokrojone mięso, kostkę rosołową wołową Knorr i duś chwilę.

Bogracz z kluseczkami - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj pokrojoną paprykę, pomidory oraz marchewkę i rozgnieciony czosnek. Zalej 1 litrem wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Dodaj pokrojone ziemniaki.

Bogracz z kluseczkami - Krok 4

Krok 5

Przygotuj ciasto na kluski – przesianą mąkę wymieszaj z posiekaną natką oraz taką ilością wody, aby powstało jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę, uformuj podłużne, cienkie kluski przypominające sznurówki, a następnie krój w 2-3 centymetrowe kawałki. Gotuj we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie. Ugotowane kluski odcedź.

Bogracz z kluseczkami - Krok 5

Krok 6

Do gotującej się jeszcze zupy, z miękkim już mięsem i ziemniakami włóż przygotowane kluski. Gotuj jeszcze chwilę i dopraw do smaku ostrą papryką, kminkiem oraz solą - jeśli zajdzie taka potrzeba. Zupę podawaj bardzo gorącą.

Bogracz z kluseczkami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

7

Opinie o przepisie

  • Mariola

    Mariola , 06.05.2024

    Najlepsz przepis na bogracz jaki miałam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jante52@o2.pl

    Jante52@o2.pl , 11.10.2023

    dobra receptura bardzo mi smakował bogracz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ja

    Ja , 29.12.2022

    Super przepis Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Furmaniak

    Asia Furmaniak , 11.12.2019

    Robiłam dzisiaj, wyszło przepysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Czyżyk

    Ewa Czyżyk , 28.04.2019

    Robiłam bogracz z tego przepisu ,jest pyszny , jutro kolejny raz . Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia  szejn

    Basia szejn , 13.10.2016

    pyszotka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Anna Duda

    Krzysztof Anna Duda , 03.01.2016

    Moj pierwszy bogracz gotowy, mam nadzieje ze bedzie smakowal mojej calej rodzince. super przepis krok po kroku :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa gulaszowa - VIDEO
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bogracz z kluseczkamiBogracz z kluseczkami

Węgierski bogracz pełen warzyw, w tym nieodzownej papryki oraz słodkich pomidorów i z kawałkami soczystej wołowiny, wzbogaciliśmy kluseczkami domowej roboty. To danie przypominające gulasz Węgrzy często uzupełniają ziemniakami lub kluskami z lanego ciasta, ale nasze małe kopytka ulepione błyskawicznie z mąki i jajek, to dla nich doskonała alternatywa. Koniecznie wypróbuj sprawdzony przepis na bogracz z kluseczkami i ciesz się bogatym smakiem mięsno-warzywnej kompozycji.

Dla kogo? Gęstą zupę bogracz z kluseczkami polecamy wszystkim kucharzom, którym zależy na sprytnym gotowaniu i zarządzaniu czasem. Jest wypełniona smakowitymi kąskami i na tyle treściwa, by pełnić funkcję pełnego dania obiadowego. Przystawka nie będzie konieczna, gdy zdecydujesz się na przygotowanie przepisu na bogracz z kluseczkami!

Na jaką okazję? Bogracz z kluseczkami to szybki i bardzo konkretny obiad dla całej rodziny. Lepiej od razu ugotować go więcej, bo jak każde danie jednogarnkowe, także i nasz bogracz świetnie nadaje się na wynos np. jako lunch do pracy. Poczęstuj nim znajomych w porze kolacji, gdy zasiedzicie się przy stole. Rozgrzewający bogracz – przepis tradycyjny z kluseczkami doceniony zostanie zwłaszcza w chłodne dni.

Czy wiesz, że? Bogracz z kluseczkami doskonale znosi ponowne odgrzewanie – co więcej, na drugi dzień od przygotowania jest nawet nieco lepszy. Możesz więc zapakować go do słoika lub naczynia z tworzywa sztucznego, nadającego się do odgrzewania w mikrofalówce, i zabrać do pracy, by zjeść porcję podczas przerwy.

Dla urozmaicenia: Odrobina rozmarynu nada zupie bardziej intrygujący aromat. Do przepisu na bogracz z kluseczkami możesz dodać pokrojone w dość grube plastry pieczarki.