Bogracz z kluseczkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

112

818 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2253 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2259 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 litr

1 szczypta

1 szczypta

kluski:

100 gramów

4 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj z łyżką słodkiej papryki. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, ściągnij skórkę, a następnie przekrój na pół i pozbądź się nasion.

Bogracz z kluseczkami - Krok 1

Krok 2

Papryki, cebule, pomidory oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę, marchewkę przekrój wzdłuż na pół, a następnie w grubsze plastry. Ząbek czosnku rozgnieć .

Bogracz z kluseczkami - Krok 2

Krok 3

W garnku roztop smalec, dodaj cebulę i słodką paprykę w proszku – smaż chwilę. Następnie dodaj pokrojone mięso, Bulion na wędzonym boczku Knorr i duś chwilę.

Bogracz z kluseczkami - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj pokrojoną paprykę, pomidory oraz marchewkę i rozgnieciony czosnek. Zalej 1 litrem wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Dodaj pokrojone ziemniaki.

Bogracz z kluseczkami - Krok 4

Krok 5

Przygotuj ciasto na kluski – przesianą mąkę wymieszaj z posiekaną natką oraz taką ilością wody, aby powstało jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę, uformuj podłużne, cienkie kluski przypominające sznurówki, a następnie krój w 2-3 centymetrowe kawałki. Gotuj we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie. Ugotowane kluski odcedź.

Bogracz z kluseczkami - Krok 5

Krok 6

Do gotującej się jeszcze zupy, z miękkim już mięsem i ziemniakami włóż przygotowane kluski. Gotuj jeszcze chwilę i dopraw do smaku ostrą papryką, kminkiem oraz solą - jeśli zajdzie taka potrzeba. Zupę podawaj bardzo gorącą.

Bogracz z kluseczkami - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Asia Furmaniak

    Asia Furmaniak, 11.12.2019

    Robiłam dzisiaj, wyszło przepysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Czyżyk

    Ewa Czyżyk, 28.04.2019

    Robiłam bogracz z tego przepisu ,jest pyszny , jutro kolejny raz . Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia  szejn

    Basia szejn, 13.10.2016

    pyszotka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Anna Duda

    Krzysztof Anna Duda, 03.01.2016

    Moj pierwszy bogracz gotowy, mam nadzieje ze bedzie smakowal mojej calej rodzince. super przepis krok po kroku :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bogracz z pieczarką
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bogracz z kluseczkamiBogracz z kluseczkami

Węgierski bogracz pełen warzyw, w tym nieodzownej papryki oraz słodkich pomidorów i z kawałkami soczystej wołowiny, wzbogaciliśmy kluseczkami domowej roboty. To danie przypominające gulasz Węgrzy często uzupełniają ziemniakami lub kluskami z lanego ciasta, ale nasze małe kopytka ulepione błyskawicznie z mąki i jajek, to doskonała alternatywa dla nich. Bogracz z kluseczkami to szybki i bardzo treściwy obiad dla całej rodziny. Lepiej od razu ugotować go więcej, bo jak każde danie jednogarnkowe, także i nasz bogracz świetnie nadaje się na wynos np. jako lunch do pracy. Bogracz doskonale znosi bowiem ponowne odgrzewanie – co więcej, na drugi dzień od przygotowania jest nawet nieco lepszy. Możesz więc zapakować go do słoika lub naczynia z tworzywa sztucznego, nadające się do odgrzewania w mikrofalówce, i zabrać do pracy by zjeść go na lunch. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na bogracz z kluseczkami.