Bogracz z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

622 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

106 osób wydrukowało

Pobierz pdf

174 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 litr

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę opłucz pod bieżącą zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę ok. 2x2 cm.

Bogracz z cukinią - Krok 1

Krok 2

Kiełbasę, cebulę, cukinię i paprykę pokrój w kostkę, czosnek wyciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.

Bogracz z cukinią - Krok 2

Krok 3

W garnku rozgrzej tłuszcz i zrumień mięso. Następnie dodaj kiełbasę, cebulę, czosnek i paprykę. Całość smaż ok. 5 minut.

Bogracz z cukinią - Krok 3

Krok 4

Fix Gulasz Knorr wymieszaj z wodą i dodaj do garnka. Całość duś pod przykryciem ok. 30 minut na małym ogniu.

Bogracz z cukinią - Krok 4

Krok 5

Pod koniec duszenia dodaj cukinię i duś kolejne 10 minut.

Bogracz z cukinią - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Magdalena  Żygadło

    Magdalena Żygadło

    jest super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bogracz z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bogracz z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bogracz z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bogracz z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bogracz z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bogracz z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bogracz z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bogracz z cukiniąBogracz z cukinią

Bogracz z cukinią to nieco zmodyfikowana wersja doskonale znanego węgierskiego bograczu, która stanowi miłą odmianę dla tej potrawy. Urozmaicony przepis na to danie zapewni ci sukces kulinarny wśród tych, którzy będą mogli go spróbować. Idealnym momentem na przygotowanie bograczu z cukinią jest późne lato lub jesień, kiedy cukinie pojawiają się na straganach.Warzywnym akcentem, diametralnie zmieniającym charakter bograczu, jest cukinia. Ta dyniowata roślina to niezwykle wdzięczne i uniwersalne warzywo o szerokim zastosowaniu w kuchni. Z cukinii przyrządza się zupy, sosy, desery, służy jako dodatek do sosów i przecierów. Dodane do bograczu, które należy do potraw raczej pikantnych, zdecydowanie łagodzi smak. Jeśli chcesz, aby potrawa miała jeszcze bardziej pomidorowy smak, dodaj nieco przecieru z pomidorów. Dzięki nim leczo będzie wyraziste i smaczne. Jako dodatek podaj koniecznie pszenną bułeczkę.