Bogracz: przepis z pieczarkami, papryką i mięsem | Przepisy.pl pixel

Bogracz z pieczarką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

108

355 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1538 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2616 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 opakowania

400 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę opłucz pod bieżącą, zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę ok. 2x2 cm.

Bogracz z pieczarką - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek wyciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę ok. 1x1 cm, pieczarki pokrój na ćwiartki.

Bogracz z pieczarką - Krok 2

Krok 3

W garnku rozgrzej tłuszcz i zrumień mięso. Następnie dodaj cebulę, czosnek i paprykę, dopraw kminkiem.

Bogracz z pieczarką - Krok 3

Krok 4

Pieczarki zrumień na patelni z odrobiną tłuszczu i dodaj do garnka.

Bogracz z pieczarką - Krok 4

Krok 5

Do obsmażonych składników wlej wodę i dodaj Knorr Naturalnie Smaczne - Gulasz. Całość mieszaj do momentu, aż się zagotuje. Następnie duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.

Bogracz z pieczarką - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Sendi

    Sendi , 15.11.2023

    Zawsze robię na karkówce nawet na szynce Zawsze wychodzi smacznie I tak że jak wyżej w komentarzu robię Kluski albo kopytka i nie gotuje ich osobno tylko wrzucam prosto do zupy na końcu idealne dodaję jeszcze trochę śmietany

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata

    Małgorzata , 17.12.2022

    TAK. Węgierskie gulasze są najlepsze, ja lubię dodać sporo wędzonej papryki, Knorra do mięs i świeże pomidory. Podaję z kluskami albo kopytkami. Idealna rozgrzewająca potrawa na zimę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • bedujin shiro

    bedujin shiro , 02.01.2021

    Czy można użyć np karkówki zamiast wołowiny?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bogracz z pieczarką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bogracz z pieczarką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bogracz z pieczarką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bogracz z pieczarką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bogracz z pieczarką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bogracz z pieczarką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bogracz z pieczarką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bogracz z pieczarką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bogracz z pieczarkąBogracz z pieczarką

Bogracz – przepis z pieczarkami – to prosta w przyrządzeniu, gęsta, aromatyczna i pełna mięsa zupa. Zrobisz ją z dodatkiem mięsa wołowego – umyj je pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój w duże kostki tak samo, jak paprykę i cebulę. Dodaj również nieco drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku, który nada potrawie intensywnego aromatu. Sam opis sprawia, że zaczynasz słyszeć burczenie w brzuchu? Nie zwlekaj i wypróbuj przepis na bogracz z pieczarkami!

Dla kogo?

Wołowina dla wielu smakoszów pozostaje jednym z najlepszych mięsnych kąsków. Bogatszy smak i gęstszą konsystencję bogracza z pieczarkami uzyskasz, gdy do pozostałych składników dołączysz ziemniaki oraz mięsiste pomidory. Podsmażaj całość na rozgrzanej oliwie w dużym garnku – do momentu zarumienienia się wołowiny.

Na jaką okazję?

Zrobienie przepisu na bogracz z pieczarkami zajmuje około godziny, ale na taką biesiadę warto poczekać. Pod koniec wrzuć pieczarki usmażone wcześniej na patelni, wlej wodę i połącz z zawartością opakowania. Danie będzie gotowe, gdy sos zgęstnieje, a smaki odpowiednio się połączą. W takiej formie podawaj bogracz podczas jesiennej szarugi i zimowych mrozów – humor od razu stanie się lepszy!

Czy wiesz, że?

Bogracz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej, a jego nazwa pochodzi od naczynia, w jakim dawniej było przygotowywane.

Dla urozmaicenia:

Potrawę serwuj w dużej misce z chrupiącym pieczywem lub ulubioną bułką. Zainspiruj się tym przepisem na bogracz z pieczarkami i przygotuj obiad dla bliskich. Smacznego!