Bogracz z pieczarką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

96

282 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1265 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2051 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

400 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

100 gramów

1 łyżeczka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę opłucz pod bieżącą, zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę ok. 2x2 cm.

Bogracz z pieczarką - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek wyciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę ok. 1x1 cm, pieczarki pokrój na ćwiartki.

Bogracz z pieczarką - Krok 2

Krok 3

W garnku rozgrzej tłuszcz i zrumień mięso. Następnie dodaj cebulę, czosnek i paprykę, dopraw kminkiem.

Bogracz z pieczarką - Krok 3

Krok 4

Pieczarki zrumień na patelni z odrobiną tłuszczu i dodaj do garnka.

Bogracz z pieczarką - Krok 4

Krok 5

Do obsmażonych składników wlej wodę i dodaj Knorr Naturalnie Smaczne - Gulasz. Całość mieszaj do momentu, aż się zagotuje. Następnie duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.

Bogracz z pieczarką - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bogracz z pieczarkąBogracz z pieczarką

Bogracz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej, którego nazwa pochodzi od naczynia, w jakim dawniej było przygotowywane. To prosta w przyrządzeniu, gęsta, aromatyczna i pełna mięsa zupa. Wariant z tego przepisu zrobisz z mięsa wołowego – umyj je pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój w duże kostki tak samo jak paprykę, cebulę i pieczarki. Dodaj również nieco drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku, który nada potrawie intensywnego aromatu. Bogatszy smak i gęstszą konsystencję uzyskasz, gdy do pozostałych składników dołączysz ziemniaki oraz mięsiste pomidory. Podsmażaj całość na rozgrzanej oliwie w dużym garnku – do momentu zarumienienia się wołowiny. Pod koniec wrzuć pieczarki usmażone wcześniej na patelni, wlej wodę i połącz z zawartością opakowania. Danie będzie gotowe, gdy sos zgęstnieje, a smaki odpowiednio się połączą. Bogracz serwuj w dużej misce z chrupiącym pieczywem lub ulubioną bułką. Zainspiruj się tym przepisem i przygotuj obiad dla bliskich. Smacznego.