Zupa gulaszowa z marchewka i papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa gulaszowa z marchewka i papryką

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

3 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

5 łyżek

4 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

4 szklanki

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte i oczyszczone z błon mięso osuszyć. Pokroić w kostkę . Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju , 1 łyżeczki maggi i szczypty Delikatu .Wetrzeć w mięso dokładnie .Zostawić na 30 minut .

Krok 2

Obrać cebulę i marchewki . Cebule pokroić w piórka , a marchewki w grube pół plasterki .Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki ( kawałek w drobną kosteczkę do dekoracji ).Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać resztę oleju na patelni i na gorącym obsmażyć mięso aż do zrumienienia ( mieszając ) . Dołożyć cebulę i zeszkli ć. Przełożyć wszystko do garnka z grubym dnem . Dorzucić marchew, ziemniaki i paprykę. Zalać wodą .Dodać 1 łyżeczkę maggi w płynie .Dusić aż mięso będzie miękkie .

Krok 3

Rozrobić zupę gulaszową w zimnej wodzie i wlać do garnka . Wymieszać i gotować 10 minut. Doprawić zupę do smaku koncentratem , Delikatem , mieloną papryką , cukrem. Podawać w miseczkach posypane pokrojonym szczypiorkiem i pokrojoną drobno papryką .

Krok 4

Do tego można podać pieczywo.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa gulaszowa z marchewka i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa gulaszowa z marchewka i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa gulaszowa z marchewka i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa gulaszowa z marchewka i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa gulaszowa z marchewka i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa gulaszowa z marchewka i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa gulaszowa z marchewka i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa gulaszowa z marchewka i papryką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bogracz tradycyjny
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej