Zupa gulaszowa: przepis | Przepisy.pl pixel

Zupa gulaszowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

139

2083 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1501 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3079 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 gramów

1 opakowanie

50 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

500 gramów

700 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj, a pozostałe warzywa pokrój w centymetrowej wielkości kostki.

Zupa gulaszowa - Krok 1

Krok 2

Na oleju podsmaż słoninę, a gdy tłuszcz się wytopi, dodaj mięso. Smaż, aż sok z mięsa zupełnie odparuje.

Zupa gulaszowa - Krok 2

Krok 3

Dodaj cebulę i smaż, aż cebula zacznie brązowieć. Wsyp zupę Knorr i podsmaż jeszcze chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy.

Zupa gulaszowa - Krok 3

Krok 4

Całość zalej 1 litrem wody i doprowadź do wrzenia, po czym dodaj marchew i ziemniaki. Gotuj wszystko około 60 minut, aż mięso będzie miękkie. Zupę dopraw do smaku roztartym kminkiem, a w razie potrzeby dodaj szczyptę ostrej papryki.

Zupa gulaszowa - Krok 4
51

Opinie o przepisie

  • Ela Menz

    Ela Menz , 03.01.2015

    Moja ulubiona zupa.tylko ja ja robię bez żadnych ulepszaczy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Stanasiuk

    Czesław Stanasiuk , 02.01.2015

    To mi pasuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Łoziński

    Wojtek Łoziński , 02.01.2015

    o tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Rybacka

    Wioleta Rybacka , 02.01.2015

    Często u mie jest gulaszowa ,rodzinka uwielbia ,każdy ma swój przepis ,wiadomo naturalna i koniecznie wołowina,bo niektórzy to gotują z wieprzowiny ,może i dobra ,ale z wołowiny pychotka :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Hryciuk

    Grzegorz Hryciuk , 02.01.2015

    Edytka jak Ty nie gotujesz tylko kaszki;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Ochocińska

    Irena Ochocińska , 02.01.2015

    Wiem o tym.Ale dziękuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Szymańska

    Lucyna Szymańska , 02.01.2015

    Pamiętam Iwonko Twoją gulaszową ,była wspaniała.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Kucharski

    Waldemar Kucharski , 02.01.2015

    węgierska zupa gulaszowa w proszku :D smażenie słoniny na oleju :D tragedia a nie przepis :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Ulinska

    Urszula Ulinska , 01.01.2015

    mam swoj przepis i ten jest najlepszy......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Baranowski

    Tomasz Baranowski , 01.01.2015

    Ale ja uwielbiam gulaszową!!! To jest specjał nad specjały!!! :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Zamerska

    Danuta Zamerska , 01.01.2015

    pyszna,uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Gładosz

    Ewa Gładosz , 01.01.2015

    Tak naprawdę - nie potrzeba Knorr zupy gulaszowej. Ta zupka sama w sobie jest pyszna, świetna na zimowe dni :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Dante Cyrański

    Łukasz Dante Cyrański , 01.01.2015

    Strona przepisy.pl jest sponsorowana przez Knorr.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Dante Cyrański

    Łukasz Dante Cyrański , 01.01.2015

    ...ale zbędnych kalorii już tak. Nie przesadzajmy z ilością jedzenia; przyjemności przyjemnościami, ale umiar to wartość sama w sobie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Pikus

    Tadeusz Pikus , 01.01.2015

    Z Amino to na torebce pisze .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waleria Górska

    Waleria Górska , 01.01.2015

    Żadna rewelacja i to z paczki dodatek,,moja o wiele lepsza naturalna,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Wilk

    Beata Wilk , 01.01.2015

    :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Alancewicz

    Danuta Alancewicz , 01.01.2015

    dziewczyny dość tego gotowania!pogadajmy o facetach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Albrychiewicz

    Barbara Albrychiewicz , 01.01.2015

    Słonina smażona na oleju ,chyba ktoś nie ma pojęcia o gotowaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Maria Bloch

    Danuta Maria Bloch , 01.01.2015

    mnie sie otwiera

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Jankowska

    Gabriela Jankowska , 01.01.2015

    Roki robi bardzo dobrą pychotka:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andzelika Brzozowska

    Andzelika Brzozowska , 01.01.2015

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Dekinder

    Ewa Dekinder , 01.01.2015

    Dość często gotuję tę zupę ,jest superaśna mniam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Keoimi

    Mirosław Keoimi , 01.01.2015

    DOKŁADNIE. SUPER POSIŁEK .SAM CZESTO ROBIE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Ochocińska

    Irena Ochocińska , 01.01.2015

    Mam lepszy przepis,bez sloniny/sam tłuszcz/ i bez sztucznego KNORRA.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczyslaw Kozlowski

    Mieczyslaw Kozlowski , 01.01.2015

    pychocie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciek Wojtkowiak

    Maciek Wojtkowiak , 01.01.2015

    zupa w proszku? fuj moja lepsza i naturalna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wincenty Kocher

    Wincenty Kocher , 01.01.2015

    super a gdzie dodatek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Serafinski

    Andrzej Serafinski , 01.01.2015

    Wpraszam się na degustacji , a na serio życzę smacznego !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Poniński

    Krzysztof Poniński , 01.01.2015

    Prawdziwą gulaszową w Polsce to tylko ja umiem ugotować. Najbiższa taka - Lajos utca 42, budapeszt

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa gulaszowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa gulaszowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa gulaszowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa gulaszowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa gulaszowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa gulaszowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa gulaszowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa gulaszowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa gulaszowaZupa gulaszowa

Zupa gulaszowa to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej, której podstawowymi składnikami są mięso oraz warzywa takie jak cebula, papryka, marchewka czy ziemniaki. Są to składniki uwielbiane także w Polsce, więc nic dziwnego, że szefowie kuchni tak chętnie wracają do zupy gulaszowej. Przepis uwielbiany jest zarówno przez profesjonalistów, jak i amatorów. Przygotowanie potrawy nie zajmuje wiele czasu i nie jest skomplikowane. Soczyste mięso oraz pokrojone warzywa świetnie komponują się z koncentratem pomidorowym. Jeśli więc nie masz pomysłu na posiłek, a chcesz przygotować danie, które sprawdzi się na każdą okazję, wybierz zupę gulaszową. Przepis już znasz. Do dzieła!

Dla kogo?

Jeśli w twoim menu często goszczą zupy, na pewno przypadnie Ci do gustu również zupa gulaszowa. Przepis nie jest skomplikowany, wystarczy pamiętać o kilku istotnych krokach. Ważną przyprawą do gulaszu jest liść laurowy. Dodatkowo zupę gulaszową możesz przyprawić majerankiem, zielem angielskim, pieprzem, estragonem, bazylią, rozmarynem, chili, imbirem oraz ostrą i słodką papryką. O dokładkę gulaszowej zupy poproszą wszyscy wielbiciele aromatycznych potraw, w których nie brakuje soczystych mięsnych kąsków.

Na jaką okazję?

Prosty przepis na zupę gulaszową śmiało możesz wykorzystać, gdy planujesz większe przyjęcie. Potrawę przygotuj przed przyjściem gości, a w czasie imprezy tylko ją podgrzej. Dzięki temu nikt nie będzie musiał niecierpliwie czekać na poczęstunek, a każdy z gości otrzyma swoją porcję zupy gulaszowej w tym samym czasie. Zupa gulaszowa sprawdzi się również w roli obiadu. Nie potrzebujesz specjalnej okazji, aby przetestować ten przepis.

Czy wiesz, że?

Oryginalnie klasyczna zupa gulaszowa przygotowywana była na świeżym powietrzu przez pasterzy, którzy przyrządzali ją w kociołku nad ogniskiem. Serwowaną w ten sposób wersję gulaszu często określa się mianem gulaszu bograczowego. Obecnie przepis na zupę gulaszową jest urozmaicany w zależności od upodobań kucharzy.

Dla urozmaicenia:

Zupę gulaszową możesz przyrządzić z niemalże każdego rodzaju mięsa. Najlepiej sprawdzi się tu jednak udziec wołowy, który skutecznie zastąpi pręga, łopatka, goleń lub karkówka. Pamiętaj, że mięso wołowe potrzebuje dłuższego duszenia niż pozostałe mięsa. Przepis na zupę gulaszową wymaga więc odrobiny cierpliwości, ale smak gotowego dania jest tego wart!