Składniki
400 gramów
100 gramów
1 opakowanie
50 mililitrów
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
500 gramów
700 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę posiekaj, a pozostałe warzywa pokrój w centymetrowej wielkości kostki.
Krok 2
Na oleju podsmaż słoninę, a gdy tłuszcz się wytopi, dodaj mięso. Smaż, aż sok z mięsa zupełnie odparuje.
Krok 3
Dodaj cebulę i smaż, aż cebula zacznie brązowieć. Wsyp zupę Knorr i podsmaż jeszcze chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy.
Krok 4
Całość zalej 1 litrem wody i doprowadź do wrzenia, po czym dodaj marchew i ziemniaki. Gotuj wszystko około 60 minut, aż mięso będzie miękkie. Zupę dopraw do smaku roztartym kminkiem, a w razie potrzeby dodaj szczyptę ostrej papryki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej, której podstawowymi składnikami są mięso oraz warzywa takie, jak cebula, papryka, marchewka czy ziemniaki. Oryginalnie przygotowywana była ona na świeżym powietrzu przez pasterzy, którzy przyrządzali ją w kociołku nad ogniskiem. Serwowaną w ten sposób wersję gulaszu często określa się mianem gulaszu bograczowego. Zupę gulaszową możesz przyrządzić z niemalże każdego rodzaju mięsa. Najlepiej sprawdzi się tu jednak udziec wołowy, który skutecznie zastąpi pręga, łopatka, goleń lub karkówka. Pamiętaj, że mięso wołowe wymaga dłuższego niż pozostałe mięsa duszenia. Ważną przyprawą do gulaszu jest liść laurowy. Dodatkowo zupę tą możesz przyprawić majerankiem, zielem angielskim, pieprzem, estragonem, bazylią, rozmarynem, chili, imbirem oraz ostrą i słodką papryką.