Dania z Mięsem Wołowym

423 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (460)

Gulasz węgierski z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

406

difficulty

łatwe

45 min.
Kawałki mięsa z warzywami w gęstym sosie to potrawa, która od razu kojarzy się z Węgrami. W Polsc...
Zrazy kasztelańskie
ratingratingratingratingrating

280

difficulty

łatwe

60 min.
Do przygotowania zrazów kasztelańskich potrzebne jest mięso wołowe bez kości, najlepiej rostbef...
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami
ratingratingratingratingrating

183

difficulty

łatwe

45 min.
Zapiekanka ziemniaczana to proste w przygotowaniu danie pełne warzyw, które można łatwo modyfikow...
Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem
ratingratingratingratingrating

162

difficulty

łatwe

30 min.
Znudziły ci się zwyczajne mielone, a twoi bliscy mają już dość widoku i smaku mięsa mielonego? Ma...
Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym
ratingratingratingratingrating

164

difficulty

łatwe

30 min.
Jeśli szukasz sposobu na eleganckie danie z makaronem, zrób nadziewane muszle. Ich przyrządzenie...
Wiosenny gulasz
ratingratingratingratingrating

110

difficulty

łatwe

90 min.
Zastanawiasz się nad smacznym daniem jednogarnkowym? W takim przypadku koniecznie przygotuj wiose...
Holiszki
ratingratingratingratingrating

356

difficulty

średnie

90 min.
Czy wiecie, co to są holiszki? To nic innego jak gołąbki po żydowsku, w aksamitnym, pomidorowym s...
Bogracz tradycyjny
ratingratingratingratingrating

199

difficulty

łatwe

60 min.
Spośród wielu dań jednogarnkowych to inspirowany kuchnią węgierską bogracz jest tym, które na pol...
Bogracz węgierski
ratingratingratingratingrating

141

difficulty

łatwe

60 min.
Bogacz to węgierska potrwa narodowa, znana na całym świecie, która swoją nazwę zawdzięcza metalow...
Lasagne
ratingratingratingratingrating

93

difficulty

średnie

60 min.
Lasagne to rodzaj włoskiego makaronu krojonego w szerokie płaty. Jest dostępny niemal w każdym wi...
Gołąbki po meksykańsku
ratingratingratingratingrating

121

difficulty

średnie

45 min.
Gołąbki po meksykańsku to smaczna i oryginalna wersja klasycznych gołąbków z kapustą. Sekretem ic...
Gulasz węgierski
ratingratingratingratingrating

101

difficulty

łatwe

60 min.
Kociołek rozmaitości pod węgierską flagą musi zawierać wyśmienite, długo duszone mięso, aksamitny...
Bogracz
ratingratingratingratingrating

110

difficulty

łatwe

60 min.
Nieco tajemniczo brzmiąca nazwa bogracz, to jednak nic innego, jak rodzaj kociołka, w którym zgod...
Zupa gulaszowa
ratingratingratingratingrating

84

difficulty

łatwe

90 min.
Zupa gulaszowa to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej, której podstawowymi skła...
Bogracz z kluseczkami
ratingratingratingratingrating

99

difficulty

łatwe

60 min.
Węgierski bogracz pełen warzyw, w tym nieodzownej papryki oraz słodkich pomidorów i z kawałkami s...
Zapiekanka z mielonym mięsem
ratingratingratingratingrating

73

difficulty

łatwe

60 min.
Masz ochotę na pyszną zapiekankę? Ta propozycja będzie dla Ciebie odpowiednia. Zapiekankę z mielo...
Bogracz z pieczarką
ratingratingratingratingrating

94

difficulty

łatwe

60 min.
Bogracz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej, którego nazwa pochodzi od naczynia, w ja...
Strogonow podany w chlebku
ratingratingratingratingrating

83

difficulty

łatwe

30 min.
Strogonow podany w chlebku prezentuje się bardzo elegancko i idealnie nadaje się np. na świąteczn...
Pasztet domowy
ratingratingratingratingrating

95

difficulty

średnie

90 min.
Jaki jest pasztet idealny? Zawiera różnorodne mięso, wieprzowe i wołowe, trochę boczku lub słonin...
Bigos - VIDEO
ratingratingratingratingrating

61

difficulty

średnie

90 min.
Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na smaczny obiad, przepis na bigos będzie dla Ciebie dobry...
Pierogi z mięsem i kapustą
ratingratingratingratingrating

62

difficulty

średnie

90 min.
Cienkie, delikatne ciasto i smakowite nadzienie to podstawy polskiej kulinarnej dumy narodowej. P...
Meksykański kociołek
ratingratingratingratingrating

54

difficulty

łatwe

30 min.
Meksyk w kuchni? To wcale nie musi oznaczać chaosu. Daj się ponieść gorącym inspiracjom zza ocean...
Bitki wołowe
ratingratingratingratingrating

41

difficulty

łatwe

45 min.
Bitki wołowe to doskonała propozycja na uroczysty obiad lub kolację. Do przygotowania potrawy pot...
Ziemniaczana zupa
ratingratingratingratingrating

70

difficulty

łatwe

60 min.
Ziemniaczana zupa, popularnie zwana kartoflanką, może być przyrządzona w oryginalny sposób – wypr...
Gulasz węgierski z czarnym pieprzem
ratingratingratingratingrating

61

difficulty

łatwe

60 min.
Doskonałą potrawą na długie chłodne wieczory jest gulasz węgierski, najlepiej podany w kociołku...
Gulasz wołowy
ratingratingratingratingrating

87

difficulty

łatwe

45 min.
Gulasz wołowy w papryce sprawdzi się zarówno w przypadku codziennego obiadu, jak i wyjątkowych ro...
Gulaszowa z wołowiną
ratingratingratingratingrating

55

difficulty

łatwe

90 min.
Pyszne danie jednogarnkowe z dodatkiem różnych warzyw i mięsa wołowego, które sprawdzi się jako o...
Langosz z gulaszem wołowym
ratingratingratingratingrating

39

difficulty

średnie

75 min.
Czerwona, aromatyczna papryka, wyraziście doprawiony gulasz, mnogość smaków i kolorów na talerzu...

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z wołowinąDania z wołowiną

Wołowina jest jednym z najszlachetniejszych gatunków mięsa. W zależności od tego, jaki kawałek wołowiny masz do dyspozycji, możesz zdecydować się na rozmaite potrawy. Z mięsa mielonego wykonasz kotlety, pulpeciki, farsze, z siekanego zaś tatara. Kruchy i soczysty udziec wołowy będzie z kolei doskonały na zrazy oraz burgery, szponder i pręga – na rosół. Jeszcze inne części nadają się do pieczenia, smażenia, duszenia i na wyborne gulasze wołowe. Najlepszym jakościowo kawałkiem wołowiny jest delikatna polędwica. To z niej przyrządzisz popularne polędwiczki wołowe oraz podobnie jak z rostbefu i antrykotu – steki. Zrobienie steka wymaga dużej staranności, ale przestrzegając wszystkich wskazówek z pewnością uda Ci się przygotować wspaniałą mięsną ucztę kulinarną. Przede wszystkim wyjmij mięso z lodówki na przynajmniej pół godziny przed planowanym smażeniem. Dzięki temu wołowina nie spali się z zewnątrz, pozostając jednocześnie zimna w środku. Mięso osusz ręcznikiem kuchennym z obu stron, a następnie je przypraw. Stek smaż na rozgrzanym tłuszczu, pamiętając, by go nie dociskać, nakłuwać widelcem ani też niepotrzebnie przesuwać. W zależności od tego, jaki stopień wysmażenia chcesz osiągnąć, proces ten trwa od jednej do kilku minut na każdą stronę. Następnie stek musi "odpocząć" jeszcze kilka minut przed jego podaniem. Robi się to po to, by soki i aromat rozprowadziły się równomiernie. Powodzenie w przyrządzaniu nie tylko steków, ale także wielu innych dań z wołowiny, tkwi w wybraniu mięsa dobrej jakości. Jak rozpoznać wołowinę wysokiej klasy? Przede wszystkim ma ona kolor krwistoczerwony, nawet purpurowy, mięso to wykazuje bowiem tendencję do szybkiego ciemnienia. Jest ponadto zwarta w dotyku, a jednocześnie miękka. Wołowina w Polsce jest zazwyczaj importowana, głównie z Argentyny, Stanów Zjednoczonych oraz krajów Unii Europejskiej, cieszy się za to coraz większą popularnością w sztuce kulinarnej. I słusznie, bo potrawy z niej są wprost wyborne. Przygotuj befsztyk z warzywami, tradycyjną polędwicę Wellington lub wołowinę duszoną po prowansalsku i przekonaj się, jak wspaniale smakują te dania.