Dania z wołowiną

422 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (460)

Gulasz węgierski z ziemniakami

361

łatwe

45 min.
Kawałki mięsa z warzywami w gęstym sosie to potrawa, która od razu kojarzy się z Węgrami. W Polsc...
Zrazy kasztelańskie

262

łatwe

60 min.
Do przygotowania zrazów kasztelańskich potrzebne jest mięso wołowe bez kości, najlepiej rostbef...
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami

168

łatwe

45 min.
Zapiekanka ziemniaczana to proste w przygotowaniu danie pełne warzyw, które można łatwo modyfikow...
Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem

144

łatwe

30 min.
Znudziły ci się zwyczajne mielone, a twoi bliscy mają już dość widoku i smaku mięsa mielonego? Ma...
Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym

152

łatwe

30 min.
Jeśli szukasz sposobu na eleganckie danie z makaronem, zrób nadziewane muszle. Ich przyrządzenie...
Wiosenny gulasz

107

łatwe

90 min.
Zastanawiasz się nad smacznym daniem jednogarnkowym? W takim przypadku koniecznie przygotuj wiose...
Holiszki

351

średnie

90 min.
Bogracz tradycyjny

192

łatwe

60 min.
Spośród wielu dań jednogarnkowych, to inspirowany kuchnią węgierską bogracz jest tym, które na po...
Bogracz węgierski

136

łatwe

60 min.
Bogacz to węgierska potrwa narodowa, znana na całym świecie, która swoją nazwę zawdzięcza metalow...
Lasagne

86

średnie

60 min.
Lasagne to rodzaj włoskiego makaronu krojonego w szerokie płaty. Jest dostępny niemal w każdym wi...
Gołąbki po meksykańsku

113

średnie

45 min.
Gołąbki po meksykańsku to smaczna i oryginalna wersja klasycznych gołąbków z kapustą. Sekretem ic...
Gulasz węgierski

87

łatwe

60 min.
Kociołek rozmaitości pod węgierską flagą musi zawierać wyśmienite, długo duszone mięso, aksamitny...
Bogracz

106

łatwe

60 min.
Nieco tajemniczo brzmiąca nazwa bogracz, to jednak nic innego, jak rodzaj kociołka, w którym zgod...
Zupa gulaszowa

74

łatwe

90 min.
Zupa gulaszowa to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej, której podstawowymi skła...
Bogracz z kluseczkami

88

łatwe

60 min.
Węgierski bogracz pełen warzyw, w tym nieodzownej papryki oraz słodkich pomidorów i z kawałkami s...
Bogracz z pieczarką

88

łatwe

60 min.
Bogracz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej, którego nazwa pochodzi od naczynia, w ja...
Zapiekanka z mielonym mięsem

67

łatwe

60 min.
Masz ochotę na pyszną zapiekankę? Ta propozycja będzie dla Ciebie odpowiednia. Zapiekankę z mielo...
Strogonow podany w chlebku

82

łatwe

30 min.
Strogonow podany w chlebku prezentuje się bardzo elegancko i idealnie nadaje się np. na świąteczn...
Pasztet domowy

84

średnie

90 min.
Jaki jest pasztet idealny? Zawiera różnorodne mięso, wieprzowe i wołowe, trochę boczku lub słonin...
Bigos - VIDEO

55

średnie

90 min.
Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na smaczny obiad, przepis na bigos będzie dla Ciebie dobry...
Pierogi z mięsem i kapustą

58

średnie

90 min.
Pierogi z mięsem i kapustą to chyba najrzadziej jadana wersja tego popularnego, typowo polskiego...
Meksykański kociołek

51

łatwe

30 min.
Meksyk w kuchni? To wcale nie musi oznaczać chaosu. Daj się ponieść gorącym inspiracjom zza ocean...
Ziemniaczana zupa

70

łatwe

60 min.
Ziemniaczana zupa, popularnie zwana kartoflanką, może być przyrządzona w oryginalny sposób – wypr...
Bitki wołowe

38

łatwe

45 min.
Bitki wołowe to doskonała propozycja na uroczysty obiad lub kolację. Do przygotowania potrawy pot...
Gulasz węgierski z czarnym pieprzem

56

łatwe

60 min.
Doskonałą potrawą na długie chłodne wieczory jest gulasz węgierski, najlepiej podany w kociołku...
Gulaszowa z wołowiną

54

łatwe

90 min.
Pyszne danie jednogarnkowe z dodatkiem różnych warzyw i mięsa wołowego, które sprawdzi się jako o...
Włoski gulasz Peposo

61

łatwe

90 min.
Gulasz Peposo to danie pochodzące z Toskanii, a dokładnie z miasteczka Impruneta niedaleko Floren...
Flaki po warszawsku

74

łatwe

90 min.
To typowa polska potrawa, z regionu Mazowsza. Podawana jest jako gęsta, aromatyczna zupa z mięsną...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z wołowinąDania z wołowiną

Wołowina jest jednym z najszlachetniejszych gatunków mięsa. W zależności od tego, jaki kawałek wołowiny masz do dyspozycji, możesz zdecydować się na rozmaite potrawy. Z mięsa mielonego wykonasz kotlety, pulpeciki, farsze, z siekanego zaś tatara. Kruchy i soczysty udziec wołowy będzie z kolei doskonały na zrazy oraz burgery, szponder i pręga – na rosół. Jeszcze inne części nadają się do pieczenia, smażenia, duszenia i na wyborne gulasze wołowe. Najlepszym jakościowo kawałkiem wołowiny jest delikatna polędwica. To z niej przyrządzisz popularne polędwiczki wołowe oraz podobnie jak z rostbefu i antrykotu – steki. Zrobienie steka wymaga dużej staranności, ale przestrzegając wszystkich wskazówek z pewnością uda Ci się przygotować wspaniałą mięsną ucztę kulinarną. Przede wszystkim wyjmij mięso z lodówki na przynajmniej pół godziny przed planowanym smażeniem. Dzięki temu wołowina nie spali się z zewnątrz, pozostając jednocześnie zimna w środku. Mięso osusz ręcznikiem kuchennym z obu stron, a następnie je przypraw. Stek smaż na rozgrzanym tłuszczu, pamiętając, by go nie dociskać, nakłuwać widelcem ani też niepotrzebnie przesuwać. W zależności od tego, jaki stopień wysmażenia chcesz osiągnąć, proces ten trwa od jednej do kilku minut na każdą stronę. Następnie stek musi "odpocząć" jeszcze kilka minut przed jego podaniem. Robi się to po to, by soki i aromat rozprowadziły się równomiernie. Powodzenie w przyrządzaniu nie tylko steków, ale także wielu innych dań z wołowiny, tkwi w wybraniu mięsa dobrej jakości. Jak rozpoznać wołowinę wysokiej klasy? Przede wszystkim ma ona kolor krwistoczerwony, nawet purpurowy, mięso to wykazuje bowiem tendencję do szybkiego ciemnienia. Jest ponadto zwarta w dotyku, a jednocześnie miękka. Wołowina w Polsce jest zazwyczaj importowana, głównie z Argentyny, Stanów Zjednoczonych oraz krajów Unii Europejskiej, cieszy się za to coraz większą popularnością w sztuce kulinarnej. I słusznie, bo potrawy z niej są wprost wyborne. Przygotuj befsztyk z warzywami, tradycyjną polędwicę Wellington lub wołowinę duszoną po prowansalsku i przekonaj się, jak wspaniale smakują te dania.