Przepisy z Mięsem Wołowym | Przepisy.pl pixel

Dania z Mięsem Wołowym

446 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (446)

Gulasz węgierski z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

430

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Węgierska potrawa narodowa, która doczekała się wielu wariantów. Jest na tyle uniwersalna, że każ...
Zrazy kasztelańskie
ratingratingratingratingrating

319

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Do przygotowania zrazów kasztelańskich potrzebne jest mięso wołowe bez kości, najlepiej rostbef...
Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem
ratingratingratingratingrating

199

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Połączenie mięsa mielonego, jajka i tartej bułki z dodatkiem cebuli i przypraw daje po smażeniu n...
Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym
ratingratingratingratingrating

187

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli szukasz sposobu na eleganckie danie z makaronem, zrób muszle nadziewane. Ich przyrządzenie...
Wiosenny gulasz
ratingratingratingratingrating

114

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Zastanawiasz się nad smacznym daniem jednogarnkowym? W takim przypadku koniecznie przygotuj wiose...
Holiszki
ratingratingratingratingrating

398

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Czy wiecie, co to są holiszki? To nic innego jak gołąbki po żydowsku, w aksamitnym, pomidorowym s...
Bogracz tradycyjny
ratingratingratingratingrating

226

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Spośród wielu dań jednogarnkowych to inspirowany kuchnią węgierską bogracz jest tym, które na pol...
Bogracz węgierski
ratingratingratingratingrating

150

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogacz to węgierska potrwa narodowa, znana na całym świecie, która swoją nazwę zawdzięcza metalow...
Lasagne
ratingratingratingratingrating

113

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Lasagne to rodzaj włoskiego makaronu krojonego w szerokie płaty. Jest dostępny niemal w każdym wi...
Gołąbki po meksykańsku
ratingratingratingratingrating

128

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Gołąbki po meksykańsku to smaczna i oryginalna wersja klasycznych gołąbków z kapustą. Sekretem ic...
Gulasz węgierski
ratingratingratingratingrating

119

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kociołek rozmaitości pod węgierską flagą musi zawierać wyśmienite, długo duszone mięso, aksamitny...
Bogracz
ratingratingratingratingrating

125

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogracz, węgierska zupa, która od kociołka przejęła swoją nazwę, przygotowywana jest na bazie woł...
Zupa gulaszowa
ratingratingratingratingrating

112

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Zupa gulaszowa to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej, której podstawowymi skła...
Bogracz z kluseczkami
ratingratingratingratingrating

117

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Węgierski bogracz pełen warzyw, w tym nieodzownej papryki oraz słodkich pomidorów i z kawałkami s...
Zapiekanka z mielonym mięsem
ratingratingratingratingrating

84

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Masz ochotę na pyszną zapiekankę? Ta propozycja będzie dla Ciebie odpowiednia. Zapiekankę z mielo...
Bogracz z pieczarką
ratingratingratingratingrating

98

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogracz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej, którego nazwa pochodzi od naczynia, w ja...
Pasztet domowy
ratingratingratingratingrating

105

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Jaki jest pasztet idealny? Zawiera różnorodne mięso, wieprzowe i wołowe, trochę boczku lub słonin...
Bigos - VIDEO
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na smaczny obiad, przepis na bigos będzie dla Ciebie dobry...
Pierogi z mięsem i kapustą
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Cienkie, delikatne ciasto i smakowite nadzienie to podstawy polskiej kulinarnej dumy narodowej. P...
Meksykański kociołek
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Meksyk w kuchni? To wcale nie musi oznaczać chaosu. Daj się ponieść gorącym inspiracjom zza ocean...
Ziemniaczana zupa
ratingratingratingratingrating

74

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ziemniaczana zupa, popularnie zwana kartoflanką, może być przyrządzona w oryginalny sposób – wypr...
Gulasz węgierski z czarnym pieprzem
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Doskonałą potrawą na długie chłodne wieczory jest gulasz węgierski, najlepiej podany w kociołku...
Gulasz wołowy
ratingratingratingratingrating

104

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Gulasz wołowy zajmuje ważne miejsce na liście domowych potraw. Jest obecny w tradycjach kulinarny...
Gulaszowa z wołowiną
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pyszne danie jednogarnkowe z dodatkiem różnych warzyw i mięsa wołowego, które sprawdzi się jako o...
Langosz z gulaszem wołowym
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
75 min.
Czerwona, aromatyczna papryka, wyraziście doprawiony gulasz, mnogość smaków i kolorów na talerzu...
Flaki po warszawsku
ratingratingratingratingrating

85

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
To typowa polska potrawa, z regionu Mazowsza. Podawana jest jako gęsta, aromatyczna zupa z mięsną...
Włoski gulasz Peposo
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Gulasz Peposo to danie pochodzące z Toskanii, a dokładnie z miasteczka Impruneta niedaleko Floren...
Zupa pieczarkowa z mięsnymi kulkami
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Wypróbuj nasz sposób na zupę pieczarkową z mięsnymi kulkami, którą możesz podać jako danie obiado...

Ciekawostki i porady

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z wołowinąDania z wołowiną

Wołowina jest jednym z najszlachetniejszych gatunków mięsa. W zależności od tego, jaki kawałek wołowiny masz do dyspozycji, możesz zdecydować się na rozmaite potrawy. Z mięsa mielonego wykonasz kotlety, pulpeciki, farsze, z siekanego zaś tatara. Kruchy i soczysty udziec wołowy będzie z kolei doskonały na zrazy oraz burgery, szponder i pręga – na rosół. Jeszcze inne części nadają się do pieczenia, smażenia, duszenia i na wyborne gulasze wołowe. Najlepszym jakościowo kawałkiem wołowiny jest delikatna polędwica. To z niej przyrządzisz popularne polędwiczki wołowe oraz podobnie jak z rostbefu i antrykotu – steki. Zrobienie steka wymaga dużej staranności, ale przestrzegając wszystkich wskazówek z pewnością uda Ci się przygotować wspaniałą mięsną ucztę kulinarną. Przede wszystkim wyjmij mięso z lodówki na przynajmniej pół godziny przed planowanym smażeniem. Dzięki temu wołowina nie spali się z zewnątrz, pozostając jednocześnie zimna w środku. Mięso osusz ręcznikiem kuchennym z obu stron, a następnie je przypraw. Stek smaż na rozgrzanym tłuszczu, pamiętając, by go nie dociskać, nakłuwać widelcem ani też niepotrzebnie przesuwać. W zależności od tego, jaki stopień wysmażenia chcesz osiągnąć, proces ten trwa od jednej do kilku minut na każdą stronę. Następnie stek musi "odpocząć" jeszcze kilka minut przed jego podaniem. Robi się to po to, by soki i aromat rozprowadziły się równomiernie. Powodzenie w przyrządzaniu nie tylko steków, ale także wielu innych dań z wołowiny, tkwi w wybraniu mięsa dobrej jakości. Jak rozpoznać wołowinę wysokiej klasy? Przede wszystkim ma ona kolor krwistoczerwony, nawet purpurowy, mięso to wykazuje bowiem tendencję do szybkiego ciemnienia. Jest ponadto zwarta w dotyku, a jednocześnie miękka. Wołowina w Polsce jest zazwyczaj importowana, głównie z Argentyny, Stanów Zjednoczonych oraz krajów Unii Europejskiej, cieszy się za to coraz większą popularnością w sztuce kulinarnej. I słusznie, bo potrawy z niej są wprost wyborne. Przygotuj befsztyk z warzywami, tradycyjną polędwicę Wellington lub wołowinę duszoną po prowansalsku i przekonaj się, jak wspaniale smakują te dania.