Soczysty kawałek mięsa, krwisty lub dobrze wysmażony – stek to prosta potrawa, wymagająca jednak sporo uwagi kucharza. Jak usmażyć stek, żeby po przekrojeniu był różowy? Podpowiadamy.

Jakie mięso nadaje się na steki?

Najpopularniejsze steki przygotowuje się z rostbefu, polędwicy i antrykotu, czyli najszlachetniejszych części wołowiny. Chociaż słowo „stek” oznacza pokrojony w poprzek włókien kawałek mięsa, najczęściej terminem tym określa się właśnie steki wołowe. Inne ich rodzaje to np. stek z karkówki czy z tuńczyka. W USA lubiane są steki T-bone, czyli kawałki rostbefu i polędwicy rozdzielone charakterystyczną kością w kształcie litery „T”. W miarę możliwości wybieraj mięso z niewielkimi przerostami tłuszczu, marmurkowe. Następnie podziel je na kawałki, najlepiej o grubości 2-5 cm, umyj oraz osusz. Jak zrobić stek z grilla lub patelni grillowej? Zanim zaczniesz przygotowania, pamiętaj, że mięso nie może być zimne. Wyjmij je z lodówki na ok. 30 minut przed przyrządzeniem.

Jak zrobić stek? – najważniejsze kroki

Kiedy mięso jest już pokrojone na kawałki równej grubości, nadaj im kształt dłońmi i ewentualnie lekko natnij na brzegach, aby się nie kurczyły. Nie nakłuwaj ich widelcem, ponieważ spowoduje to niepotrzebną utratę soków. Za pomocą szczypców obracaj je w trakcie grillowania. Grill lub patelnia powinny być dobrze nagrzane – tak, aby wierzch mięsa szybko się ściął. Nie przykrywaj steków, ponieważ nie będą się wtedy smażyły, tylko gotowały. Możesz grillować je sauté, a także z dodatkiem przypraw i marynaty, tak jak w przepisie na grillowane steki z rostbefu z tequilą.

Jak zrobić stek, aby zyskał odpowiedni stopień wysmażenia? Sprawdź nasze porady, a będzie to proste.

Stopnie wysmażenia i czas smażenia steka:

1. blue (bardzo krwisty) – minuta

2. rare (krwisty) – 2 minuty

3. medium rare (średnio krwisty) – 3 minuty

4. medium (średnio wysmażony) – od 5 do 6 minut

5. medium well (dobrze wysmażony) – 7 minut

6. well done (bardzo dobrze wysmażony) – 8 minut

Podane czasy są orientacyjne i dotyczą smażenia steku z jednej strony.

Dodatki do steku

Do steków pasuje wiele dodatków, w zależności od tego, z jakiej okazji je przygotowujesz. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić stek na uroczysty posiłek, przyrządź np. steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie. Do ziołowych steków wołowych z cytrynową nutą dobrze będzie pasował sos z zielonego pieprzu. Uniwersalnym dodatkiem będą grillowane ziemniaki, grubo krojone frytki, a także różnego rodzaju zielone sałaty, np. lodowa, masłowa czy rzymska, polane sosem winegret albo włoskim.

Wiedząc już, jak zrobić stek, znajdź swój ulubiony stopień wysmażenia i dodatki. Wypróbuj różne przepisy i zacznij przyrządzać mięso jak prawdziwy szef kuchni!