Stek T-bone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Stek T-bone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

78 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 sztuki

20 gramów

0.5 pęczka

1 szczypta

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz starty czosnek, imbir, posiekaną ostrą paprykę, liście bazylii, świeżo mielony pieprz oraz Przyprawę do wieprzowiny. Zmiksuj w moździerzu wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.

Krok 2

Zamarynuj steki w otrzymanej marynacie i pozostaw na noc.

Krok 3

Rozgrzej patelnię i smaż steki przez ok. 10 minut, przewracając je od czasu do czasu. Stek będzie średnio krwisty.

Krok 4

W tym czasie na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w piórka z cukrem i szczyptą soli. Poczekaj, aż się skarmelizuje.

Krok 5

Steki podawaj udekorowane karmelizowaną cebulą. Doskonale smakują z ziemniaczanym puree i np. marchewką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek T-bone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek T-bone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek T-bone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek T-bone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek T-bone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek T-bone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek T-bone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stek T-bone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek T-boneStek T-bone

Jeśli szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie mięsnej potrawy, koniecznie wypróbuj przepis na stek T-bone. Sekret tego dania tkwi przede wszystkim w marynacie. By ją zrobić wystarczy, że starty czosnek połączysz z imbirem, posiekaną ostrą papryką, liśćmi bazylii, świeżo zmielonym pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny (wszystkie składniki rozgnieć w moździerzu tak, by powstała jednolita masa). Zamarynuj steki w marynacie i pozostaw na noc. Smaż je na dobrze rozgrzanej patelni, przewracając co jakiś czas. Gotowe mięso podawaj udekorowane karmelizowaną cebulą. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie konfitury z czerwonej cebuli, z dodatkiem czosnku i miodu. Pamiętaj, że stek T-bone doskonale smakuje m.in. z ziemniaczanym purée, pieczonymi warzywami, surówką z marchewki lub sałatką z rukoli i koziego sera. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj pyszny stek T-bone według naszego przepisu. Sprawdzi się na wiele okazji, m.in. spotkanie z przyjaciółmi czy przyjęcie. Smacznego!