
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
0.5 sztuki
20 gramów
0.5 pęczka
1 szczypta
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połącz starty czosnek, imbir, posiekaną ostrą paprykę, liście bazylii, świeżo mielony pieprz oraz Przyprawę do wieprzowiny. Zmiksuj w moździerzu wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.
Krok 2
Zamarynuj steki w otrzymanej marynacie i pozostaw na noc.
Krok 3
Rozgrzej patelnię i smaż steki przez ok. 10 minut, przewracając je od czasu do czasu. Stek będzie średnio krwisty.
Krok 4
W tym czasie na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w piórka z cukrem i szczyptą soli. Poczekaj, aż się skarmelizuje.
Krok 5
Steki podawaj udekorowane karmelizowaną cebulą. Doskonale smakują z ziemniaczanym puree i np. marchewką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Stek T-bone
Jeśli szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie mięsnej potrawy, koniecznie wypróbuj przepis na stek T-bone. Sekret tego dania tkwi przede wszystkim w marynacie. By ją zrobić wystarczy, że starty czosnek połączysz z imbirem, posiekaną ostrą papryką, liśćmi bazylii, świeżo zmielonym pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny (wszystkie składniki rozgnieć w moździerzu tak, by powstała jednolita masa). Zamarynuj steki w marynacie i pozostaw na noc. Smaż je na dobrze rozgrzanej patelni, przewracając co jakiś czas. Gotowe mięso podawaj udekorowane karmelizowaną cebulą. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie konfitury z czerwonej cebuli, z dodatkiem czosnku i miodu. Pamiętaj, że stek T-bone doskonale smakuje m.in. z ziemniaczanym purée, pieczonymi warzywami, surówką z marchewki lub sałatką z rukoli i koziego sera. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj pyszny stek T-bone według naszego przepisu. Sprawdzi się na wiele okazji, m.in. spotkanie z przyjaciółmi czy przyjęcie. Smacznego!