Stek T-bone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Stek T-bone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
82 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 sztuki

20 gramów

0.5 pęczka

1 szczypta

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz starty czosnek, imbir, posiekaną ostrą paprykę, liście bazylii, świeżo mielony pieprz oraz Przyprawę do wieprzowiny. Zmiksuj w moździerzu wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.

Krok 2

Zamarynuj steki w otrzymanej marynacie i pozostaw na noc.

Krok 3

Rozgrzej patelnię i smaż steki przez ok. 10 minut, przewracając je od czasu do czasu. Stek będzie średnio krwisty.

Krok 4

W tym czasie na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w piórka z cukrem i szczyptą soli. Poczekaj, aż się skarmelizuje.

Krok 5

Steki podawaj udekorowane karmelizowaną cebulą. Doskonale smakują z ziemniaczanym puree i np. marchewką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek T-bone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek T-bone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek T-bone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek T-bone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek T-bone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek T-bone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek T-bone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stek T-bone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek T-boneStek T-bone

Jeśli szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie mięsnej potrawy, koniecznie wypróbuj przepis na stek T-bone. Sekret tego dania tkwi przede wszystkim w marynacie. By ją zrobić wystarczy, że starty czosnek połączysz z imbirem, posiekaną ostrą papryką, liśćmi bazylii, świeżo zmielonym pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny (wszystkie składniki rozgnieć w moździerzu tak, by powstała jednolita masa). Zamarynuj steki w marynacie i pozostaw na noc. Smaż je na dobrze rozgrzanej patelni, przewracając co jakiś czas. Gotowe mięso podawaj udekorowane karmelizowaną cebulą. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie konfitury z czerwonej cebuli, z dodatkiem czosnku i miodu. Pamiętaj, że stek T-bone doskonale smakuje m.in. z ziemniaczanym purée, pieczonymi warzywami, surówką z marchewki lub sałatką z rukoli i koziego sera. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj pyszny stek T-bone według naszego przepisu. Sprawdzi się na wiele okazji, m.in. spotkanie z przyjaciółmi czy przyjęcie. Smacznego!