Stek z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Stek z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
597 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

30 gramów

50 mililitrów

100 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mięsa wytnij dwa duże steki. Delikatnie ponakłuwaj widelcem, następnie skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

Stek z grilla - Krok 1

Krok 2

Mięso posyp przyprawą Knorr i odstaw do lodówki, na co najmniej 1 godzinę.

Stek z grilla - Krok 2

Krok 3

Mięso grilluj po około 8 minut z każdej strony polewając sosem Worcestershire. Jeśli lubisz wołowinę bardziej lub mniej wypieczoną dostosuj czas grillowania do własnych upodobań. Mięso podawaj najlepiej z sałatką lub pieczonymi ziemniakami.

Stek z grilla - Krok 3
3

Opinie o przepisie

  • Ewa Zielinska

    Ewa Zielinska , 26.08.2017

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Szwed

    Damian Szwed , 22.08.2017

    Pierwszy słyszę żeby steka nakuwac widelcem. Soki powinny zostać w mięsie, żeby było soczyste

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Osmalak

    Bogdan Osmalak , 06.05.2016

    Od kiedy pod strzechą robi się grilla? Chyba, że w Ameryce.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stek z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Stek Surf&Turf
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek z grillaStek z grilla

Moda na jedzenie steków przywędrowała do Polski ze Stanów Zjednoczonych. Coraz więcej jest restauracji, które serwują to danie. Wybrać można stopień wysmażenia steku – od krwistego, przez średnio wysmażony aż po całkowicie wysmażony – i dobrać ulubione dodatki. Czy amerykański stek da się przyrządzić również w domu? Tak! Dzięki naszym przyprawom, mięso będzie idealnie przypieczone i kruche. Jeśli nie dysponujesz grillem, do przygotowania potrawy równie dobrze użyć możesz patelni grillowej. Wybierz rostbef wołowy, który będzie najlepiej pasować do smażenia. Mięso wystarczy skropić sokiem z cytryny, solidnie posypać Naturalną Przyprawą do mięs Knorr oraz, aby zapewnić prawdziwie amerykański smak, polać sosem Worcester, który ma niezwykle korzenny smak i idealnie nadaje się do wołowiny. Grillowane mięso możesz podawać w towarzystwie ziemniaków lub frytek. Doskonałym dodatkiem będzie również sałatka np. coleslaw.