Stek z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Stek z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
597 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

30 gramów

50 mililitrów

100 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mięsa wytnij dwa duże steki. Delikatnie ponakłuwaj widelcem, następnie skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

Stek z grilla - Krok 1

Krok 2

Mięso posyp przyprawą Knorr i odstaw do lodówki, na co najmniej 1 godzinę.

Stek z grilla - Krok 2

Krok 3

Mięso grilluj po około 8 minut z każdej strony polewając sosem Worcestershire. Jeśli lubisz wołowinę bardziej lub mniej wypieczoną dostosuj czas grillowania do własnych upodobań. Mięso podawaj najlepiej z sałatką lub pieczonymi ziemniakami.

Stek z grilla - Krok 3
3

Opinie o przepisie

  • Ewa Zielinska

    Ewa Zielinska , 26.08.2017

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Szwed

    Damian Szwed , 22.08.2017

    Pierwszy słyszę żeby steka nakuwac widelcem. Soki powinny zostać w mięsie, żeby było soczyste

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Osmalak

    Bogdan Osmalak , 06.05.2016

    Od kiedy pod strzechą robi się grilla? Chyba, że w Ameryce.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stek z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek z grillaStek z grilla

Moda na jedzenie steków przywędrowała do Polski ze Stanów Zjednoczonych. Coraz więcej jest restauracji, które serwują to danie. Wybrać można stopień wysmażenia steku – od krwistego, przez średnio wysmażony aż po całkowicie wysmażony – i dobrać ulubione dodatki. Czy amerykański stek da się przyrządzić również w domu? Tak! Dzięki naszym przyprawom, mięso będzie idealnie przypieczone i kruche. Jeśli nie dysponujesz grillem, do przygotowania potrawy równie dobrze użyć możesz patelni grillowej. Wybierz rostbef wołowy, który będzie najlepiej pasować do smażenia. Mięso wystarczy skropić sokiem z cytryny, solidnie posypać Naturalną Przyprawą do mięs Knorr oraz, aby zapewnić prawdziwie amerykański smak, polać sosem Worcester, który ma niezwykle korzenny smak i idealnie nadaje się do wołowiny. Grillowane mięso możesz podawać w towarzystwie ziemniaków lub frytek. Doskonałym dodatkiem będzie również sałatka np. coleslaw.