Stek z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Stek z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

591 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

146 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

30 gramów

50 mililitrów

100 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mięsa wytnij dwa duże steki. Delikatnie ponakłuwaj widelcem, następnie skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

Stek z grilla - Krok 1

Krok 2

Mięso posyp przyprawą Knorr i odstaw do lodówki, na co najmniej 1 godzinę.

Stek z grilla - Krok 2

Krok 3

Mięso grilluj po około 8 minut z każdej strony polewając sosem Worcestershire. Jeśli lubisz wołowinę bardziej lub mniej wypieczoną dostosuj czas grillowania do własnych upodobań. Mięso podawaj najlepiej z sałatką lub pieczonymi ziemniakami.

Stek z grilla - Krok 3
3

Opinie o przepisie

  • Ewa Zielinska

    Ewa Zielinska , 26.08.2017

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Szwed

    Damian Szwed , 22.08.2017

    Pierwszy słyszę żeby steka nakuwac widelcem. Soki powinny zostać w mięsie, żeby było soczyste

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Osmalak

    Bogdan Osmalak , 06.05.2016

    Od kiedy pod strzechą robi się grilla? Chyba, że w Ameryce.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stek z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek z grillaStek z grilla

Moda na jedzenie steków przywędrowała do Polski ze Stanów Zjednoczonych. Coraz więcej jest restauracji, które serwują to danie. Wybrać można stopień wysmażenia steku – od krwistego, przez średnio wysmażony aż po całkowicie wysmażony – i dobrać ulubione dodatki. Czy amerykański stek da się przyrządzić również w domu? Tak! Dzięki naszym przyprawom, mięso będzie idealnie przypieczone i kruche. Jeśli nie dysponujesz grillem, do przygotowania potrawy równie dobrze użyć możesz patelni grillowej. Wybierz rostbef wołowy, który będzie najlepiej pasować do smażenia. Mięso wystarczy skropić sokiem z cytryny, solidnie posypać Naturalną Przyprawą do mięs Knorr oraz, aby zapewnić prawdziwie amerykański smak, polać sosem Worcester, który ma niezwykle korzenny smak i idealnie nadaje się do wołowiny. Grillowane mięso możesz podawać w towarzystwie ziemniaków lub frytek. Doskonałym dodatkiem będzie również sałatka np. coleslaw.