Stek z sosem pieprzowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

24

683 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

354 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

553 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

10 łyżek

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

80 gramów

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwicę pokrój na 4 steki, posyp je czarnym pieprzem i usmaż na łyżce oleju przez około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu posyp szczyptą soli.

Stek z sosem pieprzowym - Krok 1

Krok 2

Zagotuj wodę i sparz przez kilka minut ziarna zielonego pieprzu. Przecedź.

Stek z sosem pieprzowym - Krok 2

Krok 3

Na tej samej patelni zeszklij posiekane szalotki.

Stek z sosem pieprzowym - Krok 3

Krok 4

Następnie wlej wino, musztardę oraz pieprz zielony. Duś, aż połowa wina wyparuje. Dodaj 200 ml ciepłej wody i Sos do pieczeni jasny Knorr całość dokładnie wymieszaj.

Stek z sosem pieprzowym - Krok 4

Krok 5

Dodaj śmietanę. Gotuj, przez 1 minutę, aż sos zgęstnieje. Steki podawaj polane sosem z dodatkiem puree ziemniaczanego lub ziemniaków z grilla.

Stek z sosem pieprzowym - Krok 5
26

Opinie o przepisie

  • Rafał Czwałga

    Rafał Czwałga , 19.03.2017

    pycha polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Wilk

    Tomek Wilk , 16.04.2016

    Czy da się u Was ugotować cokolwiek bez sosu pieczeniowego KNORR czy absolutnie konieczne jest dodawanie do każdej potrawy chemii w torebce?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Olejnik

    Ola Olejnik , 27.11.2015

    https://m.facebook.com/groups/310884432419925?ref=m_notif&notif_t=group_activity&actorid=100002458145286 :) dołączcie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Witczak

    Andrzej Witczak , 27.11.2015

    Kto zabił tą krowę?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jorge Eduardo Kowalik

    Jorge Eduardo Kowalik , 27.11.2015

    muy bueno pienkni. bardzo dobry smaszny z argentini

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kuba Morgan

    Kuba Morgan , 27.11.2015

    Jak lubię Okrasę i jego polskie przepisy...tak wnerwia mnie swoimi tekstami...( absolutnie nie wypominam tego złośliwie,takie są fakty ) że polacy nie jedzą wołowiny,dziczyzny ,mięsa z perliczki itp....bierze facet za 5 min.reklamy więcej kasy niż przeciętny Kowalski za rok ciężkiej pracy....chętnie zjem dziczyznę czy perliczkę ,dobrego królika ,sam zrobię sobie wyroby..kiełbasy ,pasztety czy pieczenie,uwędzę szynki czy balerony....pytanie tylko kto zapłaci i z czego...!!! Smak królika ,perliczki i dziczyzny pamiętam z dzieciństwa ..ot i wszystko..!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Kuklewska

    Urszula Kuklewska , 26.11.2015

    smutne ale prawdziwe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernard Ruda

    Bernard Ruda , 26.11.2015

    Dynie są ostatnio modne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Morawiec

    Małgorzata Morawiec , 26.11.2015

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Patrykiejew

    Robert Patrykiejew , 26.11.2015

    Iza Rynkowska co do Knorra to popieram

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Paciok

    Iwona Paciok , 26.11.2015

    A podobno czerwone mięso nie zdrowe no i cena też nie kusi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Rynkowska

    Iza Rynkowska , 26.11.2015

    Spróbuj to samo z legawy, zwanej fałszywą lub cygańską polędwicą - 50% taniej. Gorzej z tym Knorrem, za dopłatą bym nie wzięła...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kukowska-Sokołowska

    Anna Kukowska-Sokołowska , 26.11.2015

    A zamiast steku czy może być np. kabaczek?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Dyrka

    Andrzej Dyrka , 26.11.2015

    Barbara Każmierska Z sufitu się kobito urwałaś. Do kościoła to ja chodzę aby pożegnać kolegów i znajomych. I wtedy rzucę jakiś pieniązek. A cena polędwicy wołowej to cena od 74 zł w zwykłym sklepie mięsnym do 99 zł za kilo , przy zakupie tacki befsztykow w Tesco. No i kogo stać na takie frykasy?. Bo mnie nie, dlatego smieję się z tego przepisu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazek Zaczynski

    Kazek Zaczynski , 26.11.2015

    Gdyby podała mi piękna kobieta byłbym całkiem jej....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Harders

    Teresa Harders , 26.11.2015

    smaczne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Każmierska

    Barbara Każmierska , 26.11.2015

    ogranicz wydatki na tace,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Pieczko

    Grzegorz Pieczko , 26.11.2015

    Srednio 80zl kilo..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Przybysz

    Grzegorz Przybysz , 26.11.2015

    Dokładnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Dyrka

    Andrzej Dyrka , 26.11.2015

    Zrobiłbym taki befsztyk, tylko skad ja wezmę dwóch żyrantów aby kupić polędwicę wołową.... Bo z renty to nie da rady kupić cokolwiek z wołowiny. Mamy ceny wołowiny z sufitu albo za mało zarabiamy. Przepraszam, stać mnie na befsztyk tatarski z Biedronki. Smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waclaw Hřebik

    Waclaw Hřebik , 26.11.2015

    Taj zwane(fonetycznie)Sztobrian na grzance z sosem beszmelowym;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Zagozda

    Tomasz Zagozda , 26.11.2015

    Tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Paras

    Paweł Paras , 26.11.2015

    I to jest właśnie to...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Hatey

    Teresa Hatey , 26.11.2015

    ooooo,,,pysznosci :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wiśniewska

    Anna Wiśniewska , 23.11.2015

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Pawlak

    Piotr Pawlak , 25.04.2015

    super!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek z sosem pieprzowymStek z sosem pieprzowym

Stek z sosem pieprzowym nie jest daniem tylko dla amatorów ostrej kuchni. Dobrze przyrządzony sos pieprzowy wyostrzy smak i doda daniu aromatu, ale wbrew pozorom wcale nie wypali języka. By zrobić to danie, wybierz dorodny stek wieprzowy i usmażyć go w towarzystwie ziół. Najprzyjemniejszym procesem jest przygotowanie aromatycznego sosu na bazie czerwonego wina oraz francuskiej musztardy Dijon z dodatkiem marynowanego zielonego pieprzu. Ten rodzaj pieprzu dostępny jest w słoiczkach, znajdziesz go bez problemu w większych sklepach i supermarketach. Zamiast niego, użyć możesz również pieprzu suchego, czerwonego lub kolorowego, który wcześniej potrzymasz jakiś czas w mieszance oliwy i octu winnego. Sos musi dusić na patelni się przez dłuższą chwilę, aby wyparowało z niego wino. Dopraw go według uznania a potem polej nim stek. Gotowe danie serwować możesz z ziemniakami i ulubioną surówką, np. z buraczkami lub marchewką. Lampka wina mile widziana.