
Składniki
500 gramów
10 łyżek
1 sztuka
3 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
80 gramów
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwicę pokrój na 4 steki, posyp je czarnym pieprzem i usmaż na łyżce oleju przez około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu posyp szczyptą soli.

Krok 2
Zagotuj wodę i sparz przez kilka minut ziarna zielonego pieprzu. Przecedź.

Krok 3
Na tej samej patelni zeszklij posiekane szalotki.

Krok 4
Następnie wlej wino, musztardę oraz pieprz zielony. Duś, aż połowa wina wyparuje. Dodaj 200 ml ciepłej wody i Sos do pieczeni jasny Knorr całość dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Dodaj śmietanę. Gotuj, przez 1 minutę, aż sos zgęstnieje. Steki podawaj polane sosem z dodatkiem puree ziemniaczanego lub ziemniaków z grilla.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Stek z sosem pieprzowym
By zrobić to danie, wybierz dorodny stek wieprzowy i usmaż go w towarzystwie ziół. Najprzyjemniejszym procesem jest przygotowanie aromatycznego sosu na bazie czerwonego wina oraz francuskiej musztardy Dijon z dodatkiem marynowanego zielonego pieprzu. Zapowiada się naprawdę niebanalna uczta, ponieważ zakładamy, że stek w sosie pieprzowym nie gości na twoim stole na co dzień. Z tą recepturą porozpieszczasz swoje kubki smakowe!
Dla kogo?
Stek z sosem pieprzowym nie jest daniem tylko dla amatorów ostrej kuchni. Dobrze przyrządzony sos pieprzowy wyostrzy smak i doda daniu aromatu, ale wbrew pozorom wcale nie wypali języka. Stekowi z sosem pieprzowym nie brakuje pazura, ale nie musisz obawiać się jego pikanterii.
Na jaką okazję?
Oto pomysł idealny na ważną uroczystość! Za sprawą przepisu na sos pieprzowy do steka, dasz wszystkim gościom do zrozumienia, że dziś spotykacie się przy stole, by uczcić ważny dzień.
Czy wiesz, że?
Marynowany zielony pieprz dostępny jest w słoiczkach, znajdziesz go bez problemu w większych sklepach i supermarketach. Jest podstawą wyśmienitego sosu pieprzowego do steka. Zamiast niego, użyć możesz również pieprzu suchego, czerwonego lub kolorowego, który wcześniej potrzymasz jakiś czas w mieszance oliwy i octu winnego. Sos pieprzowy do steków musi dusić się na patelni przez dłuższą chwilę, aby wyparowało z niego wino.
Dla urozmaicenia:
Sos pieprzowy według przepisu do steków dopraw zgodnie z własnymi upodobaniami, a potem polej nim stek. Gotowe danie serwować możesz z ziemniakami i ulubioną surówką, np. z buraczkami lub marchewką.