
Składniki
500 gramów
10 łyżek
1 sztuka
3 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
80 gramów
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwicę pokrój na 4 steki, posyp je czarnym pieprzem i usmaż na łyżce oleju przez około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu posyp szczyptą soli.
Krok 2
Zagotuj wodę i sparz przez kilka minut ziarna zielonego pieprzu. Przecedź.
Krok 3
Na tej samej patelni zeszklij posiekane szalotki.
Krok 4
Następnie wlej wino, musztardę oraz pieprz zielony. Duś, aż połowa wina wyparuje. Dodaj 200 ml ciepłej wody i Sos do pieczeni jasny Knorr całość dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Dodaj śmietanę. Gotuj, przez 1 minutę, aż sos zgęstnieje. Steki podawaj polane sosem z dodatkiem puree ziemniaczanego lub ziemniaków z grilla.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Stek z sosem pieprzowym
By zrobić to danie, wybierz dorodny stek wieprzowy i usmaż go w towarzystwie ziół. Najprzyjemniejszym procesem jest przygotowanie aromatycznego sosu na bazie czerwonego wina oraz francuskiej musztardy Dijon z dodatkiem marynowanego zielonego pieprzu. Zapowiada się naprawdę niebanalna uczta, ponieważ zakładamy, że stek w sosie pieprzowym nie gości na twoim stole na co dzień. Z tą recepturą porozpieszczasz swoje kubki smakowe!
Dla kogo?
Stek z sosem pieprzowym nie jest daniem tylko dla amatorów ostrej kuchni. Dobrze przyrządzony sos pieprzowy wyostrzy smak i doda daniu aromatu, ale wbrew pozorom wcale nie wypali języka. Stekowi z sosem pieprzowym nie brakuje pazura, ale nie musisz obawiać się jego pikanterii.
Na jaką okazję?
Oto pomysł idealny na ważną uroczystość! Za sprawą przepisu na sos pieprzowy do steka, dasz wszystkim gościom do zrozumienia, że dziś spotykacie się przy stole, by uczcić ważny dzień.
Czy wiesz, że?
Marynowany zielony pieprz dostępny jest w słoiczkach, znajdziesz go bez problemu w większych sklepach i supermarketach. Jest podstawą wyśmienitego sosu pieprzowego do steka. Zamiast niego, użyć możesz również pieprzu suchego, czerwonego lub kolorowego, który wcześniej potrzymasz jakiś czas w mieszance oliwy i octu winnego. Sos pieprzowy do steków musi dusić się na patelni przez dłuższą chwilę, aby wyparowało z niego wino.
Dla urozmaicenia:
Sos pieprzowy według przepisu do steków dopraw zgodnie z własnymi upodobaniami, a potem polej nim stek. Gotowe danie serwować możesz z ziemniakami i ulubioną surówką, np. z buraczkami lub marchewką.