Składniki
500 gramów
10 łyżek
1 sztuka
3 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
80 gramów
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwicę pokrój na 4 steki, posyp je czarnym pieprzem i usmaż na łyżce oleju przez około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu posyp szczyptą soli.
Krok 2
Zagotuj wodę i sparz przez kilka minut ziarna zielonego pieprzu. Przecedź.
Krok 3
Na tej samej patelni zeszklij posiekane szalotki.
Krok 4
Następnie wlej wino, musztardę oraz pieprz zielony. Duś, aż połowa wina wyparuje. Dodaj 200 ml ciepłej wody i Sos do pieczeni jasny Knorr całość dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Dodaj śmietanę. Gotuj, przez 1 minutę, aż sos zgęstnieje. Steki podawaj polane sosem z dodatkiem puree ziemniaczanego lub ziemniaków z grilla.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Stek z sosem pieprzowym
By zrobić to danie, wybierz dorodny stek wieprzowy i usmaż go w towarzystwie ziół. Najprzyjemniejszym procesem jest przygotowanie aromatycznego sosu na bazie czerwonego wina oraz francuskiej musztardy Dijon z dodatkiem marynowanego zielonego pieprzu. Zapowiada się naprawdę niebanalna uczta, ponieważ zakładamy, że stek w sosie pieprzowym nie gości na twoim stole na co dzień. Z tą recepturą porozpieszczasz swoje kubki smakowe!
Dla kogo?
Stek z sosem pieprzowym nie jest daniem tylko dla amatorów ostrej kuchni. Dobrze przyrządzony sos pieprzowy wyostrzy smak i doda daniu aromatu, ale wbrew pozorom wcale nie wypali języka. Stekowi z sosem pieprzowym nie brakuje pazura, ale nie musisz obawiać się jego pikanterii.
Na jaką okazję?
Oto pomysł idealny na ważną uroczystość! Za sprawą przepisu na sos pieprzowy do steka, dasz wszystkim gościom do zrozumienia, że dziś spotykacie się przy stole, by uczcić ważny dzień.
Czy wiesz, że?
Marynowany zielony pieprz dostępny jest w słoiczkach, znajdziesz go bez problemu w większych sklepach i supermarketach. Jest podstawą wyśmienitego sosu pieprzowego do steka. Zamiast niego, użyć możesz również pieprzu suchego, czerwonego lub kolorowego, który wcześniej potrzymasz jakiś czas w mieszance oliwy i octu winnego. Sos pieprzowy do steków musi dusić się na patelni przez dłuższą chwilę, aby wyparowało z niego wino.
Dla urozmaicenia:
Sos pieprzowy według przepisu do steków dopraw zgodnie z własnymi upodobaniami, a potem polej nim stek. Gotowe danie serwować możesz z ziemniakami i ulubioną surówką, np. z buraczkami lub marchewką.