Stek z sosem pieprzowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

24

676 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

354 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

553 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

10 łyżek

3 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

80 gramów

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwicę pokrój na 4 steki, posyp je czarnym pieprzem i usmaż na łyżce oleju przez około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu posyp szczyptą soli.

Stek z sosem pieprzowym - Krok 1

Krok 2

Zagotuj wodę i sparz przez kilka minut ziarna zielonego pieprzu. Przecedź.

Stek z sosem pieprzowym - Krok 2

Krok 3

Na tej samej patelni zeszklij posiekane szalotki.

Stek z sosem pieprzowym - Krok 3

Krok 4

Następnie wlej wino, musztardę oraz pieprz zielony. Duś, aż połowa wina wyparuje. Dodaj 200 ml ciepłej wody i Sos do pieczeni jasny Knorr całość dokładnie wymieszaj.

Stek z sosem pieprzowym - Krok 4

Krok 5

Dodaj śmietanę. Gotuj, przez 1 minutę, aż sos zgęstnieje. Steki podawaj polane sosem z dodatkiem puree ziemniaczanego lub ziemniaków z grilla.

Stek z sosem pieprzowym - Krok 5
26

Opinie o przepisie

  • Rafał Czwałga

    Rafał Czwałga

    pycha polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Wilk

    Tomek Wilk

    Czy da się u Was ugotować cokolwiek bez sosu pieczeniowego KNORR czy absolutnie konieczne jest dodawanie do każdej potrawy chemii w torebce?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Olejnik

    Ola Olejnik

    https://m.facebook.com/groups/310884432419925?ref=m_notif&notif_t=group_activity&actorid=100002458145286 :) dołączcie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Witczak

    Andrzej Witczak

    Kto zabił tą krowę?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jorge Eduardo Kowalik

    Jorge Eduardo Kowalik

    muy bueno pienkni. bardzo dobry smaszny z argentini

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kuba Morgan

    Kuba Morgan

    Jak lubię Okrasę i jego polskie przepisy...tak wnerwia mnie swoimi tekstami...( absolutnie nie wypominam tego złośliwie,takie są fakty ) że polacy nie jedzą wołowiny,dziczyzny ,mięsa z perliczki itp....bierze facet za 5 min.reklamy więcej kasy niż przeciętny Kowalski za rok ciężkiej pracy....chętnie zjem dziczyznę czy perliczkę ,dobrego królika ,sam zrobię sobie wyroby..kiełbasy ,pasztety czy pieczenie,uwędzę szynki czy balerony....pytanie tylko kto zapłaci i z czego...!!! Smak królika ,perliczki i dziczyzny pamiętam z dzieciństwa ..ot i wszystko..!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Kuklewska

    Urszula Kuklewska

    smutne ale prawdziwe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernard Ruda

    Bernard Ruda

    Dynie są ostatnio modne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Morawiec

    Małgorzata Morawiec

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Patrykiejew

    Robert Patrykiejew

    Iza Rynkowska co do Knorra to popieram

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Paciok

    Iwona Paciok

    A podobno czerwone mięso nie zdrowe no i cena też nie kusi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Rynkowska

    Iza Rynkowska

    Spróbuj to samo z legawy, zwanej fałszywą lub cygańską polędwicą - 50% taniej. Gorzej z tym Knorrem, za dopłatą bym nie wzięła...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kukowska-Sokołowska

    Anna Kukowska-Sokołowska

    A zamiast steku czy może być np. kabaczek?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Dyrka

    Andrzej Dyrka

    Barbara Każmierska Z sufitu się kobito urwałaś. Do kościoła to ja chodzę aby pożegnać kolegów i znajomych. I wtedy rzucę jakiś pieniązek. A cena polędwicy wołowej to cena od 74 zł w zwykłym sklepie mięsnym do 99 zł za kilo , przy zakupie tacki befsztykow w Tesco. No i kogo stać na takie frykasy?. Bo mnie nie, dlatego smieję się z tego przepisu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazek Zaczynski

    Kazek Zaczynski

    Gdyby podała mi piękna kobieta byłbym całkiem jej....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Harders

    Teresa Harders

    smaczne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Każmierska

    Barbara Każmierska

    ogranicz wydatki na tace,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Pieczko

    Grzegorz Pieczko

    Srednio 80zl kilo..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Przybysz

    Grzegorz Przybysz

    Dokładnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Dyrka

    Andrzej Dyrka

    Zrobiłbym taki befsztyk, tylko skad ja wezmę dwóch żyrantów aby kupić polędwicę wołową.... Bo z renty to nie da rady kupić cokolwiek z wołowiny. Mamy ceny wołowiny z sufitu albo za mało zarabiamy. Przepraszam, stać mnie na befsztyk tatarski z Biedronki. Smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waclaw Hřebik

    Waclaw Hřebik

    Taj zwane(fonetycznie)Sztobrian na grzance z sosem beszmelowym;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Zagozda

    Tomasz Zagozda

    Tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Paras

    Paweł Paras

    I to jest właśnie to...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Hatey

    Teresa Hatey

    ooooo,,,pysznosci :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wiśniewska

    Anna Wiśniewska

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Pawlak

    Piotr Pawlak

    super!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek z sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek z sosem pieprzowymStek z sosem pieprzowym

Stek z sosem pieprzowym nie jest daniem tylko dla amatorów ostrej kuchni. Dobrze przyrządzony sos pieprzowy wyostrzy smak i doda daniu aromatu, ale wbrew pozorom wcale nie wypali języka. By zrobić to danie, wybierz dorodny stek wieprzowy i usmażyć go w towarzystwie ziół. Najprzyjemniejszym procesem jest przygotowanie aromatycznego sosu na bazie czerwonego wina oraz francuskiej musztardy Dijon z dodatkiem marynowanego zielonego pieprzu. Ten rodzaj pieprzu dostępny jest w słoiczkach, znajdziesz go bez problemu w większych sklepach i supermarketach. Zamiast niego, użyć możesz również pieprzu suchego, czerwonego lub kolorowego, który wcześniej potrzymasz jakiś czas w mieszance oliwy i octu winnego. Sos musi dusić na patelni się przez dłuższą chwilę, aby wyparowało z niego wino. Dopraw go według uznania a potem polej nim stek. Gotowe danie serwować możesz z ziemniakami i ulubioną surówką, np. z buraczkami lub marchewką. Lampka wina mile widziana.